REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės valdomos energetikos bendrovės „Ignitis grupės“ pirminio viešojo akcijų siūlymo (Initial Public Offering, IPO) galutinė kaina yra 22,5 euro už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. global depository receipts, GDR), o siūlymas apima 20 mln. vienetų akcijų, kurios sudarys 26,9 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo.

Valstybės valdomos energetikos bendrovės „Ignitis grupės“ pirminio viešojo akcijų siūlymo (Initial Public Offering, IPO) galutinė kaina yra 22,5 euro už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. global depository receipts, GDR), o siūlymas apima 20 mln. vienetų akcijų, kurios sudarys 26,9 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo.

REKLAMA

 „Ignitis grupės“ iš siūlymo gautinos bendrosios pajamos sieks 450 mln. eurų, o grynosios pajamos, atėmus su platinimu susijusius komisinius, sudarys apie 438 mln. eurų. Bendrovės rinkos kapitalizacija prasidėjus sąlyginei prekybai biržoje sieks maždaug 1,671 mlrd. eurų, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Ignitis grupė“.

Anksčiau „Ignitis grupė“ skelbė, kad IPO siūlymo kainos ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų, o platinamų akcijų skaičius siekia 20,902 mln. vienetų arba 27,8 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Swedbank“, kuris yra vienas iš pasiūlymo vykdytojų, investicinės bankininkystės departamento vadovo Jono Kvedaravičiaus, „Ignitis grupės“ IPO prospekte buvo numatyta platinti iki 20,9 mln. vienetų akcijų, o kiek mažesnį pasirašytų vertybinių popierių skaičių lėmė detali jų alokacija atskiriems investuotojams.

REKLAMA

„Tikslas buvo kuo kruopščiau akcijas sualokuoti pagal investuotojų rūšį. Daugeliui hedge (apribotos rizikos – BNS) fondų buvo paskirta mažesnė akcijų alokacija, tuo tarpu Baltijos šalių mažmeniniai investuotojai, vietiniai ir tarptautiniai pensijų fondai bei kiti ilgalaikiai investuotojai gavo didesnę alokaciją. Kokybiška ilgalaikių akcininkų struktūra buvo prioritetas vykdant šį viešąjį akcijų platinimą, kuris turi prisidėti prie Lietuvos kapitalo rinkos vystymo“, – BNS pabrėžė J. Kvedaravičiaus.

Anot jo, IPO organizatorių sprendimu tikslūs duomenys apie siūlytų vertybinių popierių paklausą nėra viešinami.

REKLAMA
REKLAMA

„Ignitis grupės“ teigimu, siūlymo metu instituciniai investuotojai pasirašė 18,131 mln. akcijų ir GDR. Jungtinės Karalystės instituciniai investuotojai sudaro apie trečdalį visos paklausos, aktyviai dalyvavo ir didžiausi pensijų fondai bei instituciniai investuotojai iš visų trijų Baltijos šalių. Likusią paklausos dalį sudarė Šiaurės, kontinentinės Europos ir kiti tarptautiniai instituciniai investuotojai.

15 proc. naujai išleistų akcijų už 67,5 mln. eurų įsigijo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), kuris tapo didžiausiu „Ignitis grupės“ smulkiuoju akcininku. 

Mažmeniniai investuotojai siūlymo metu pasirašė 1,869 mln. akcijų – 9,3 proc. visų IPO metu pasirašytų akcijų, Siūlyme iš viso dalyvavo 6827 mažmeniniai investuotojai, iš jų 4691 yra iš Lietuvos, 1836 – iš Estijos, 300 – iš Latvijos. Mažmeniniams investuotojams skirta po 100 proc. pasirašytų akcijų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, „Ignitis grupės“ IPO, pralaužęs ledus Lietuvos kapitalo rinkoje, tapo didžiausiu pastarųjų poros dešimtmečių sandoriu Baltijos šalyse.

„Tikiu, kad tie ledai artimiausiu metu vėl nesusiformuos, nes Lietuvos, Latvijos, Estijos mažmeniniams investuotojams, pensijų fondams ir instituciniams investuotojams per šį IPO dėmesio skirta tikrai daug. Visos paklausos iš vietinių investuotojų patenkinimas leidžia tikėtis, kad akcijų prekyba vietinėje rinkoje gerokai suaktyvės“, – pranešime žiniasklaidai sakė V. Šapoka.

Jo teigimu, „Ignitis grupės“ pritrauktos lėšos bendrovės ir Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijoje numatytus tikslus skatinti žalios energijos gamybą ir užtikrinti energetinį saugumą.

REKLAMA

„Ignitis grupės“ IPO dalyvavo ir bendrovės valdos nariai. Valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas pasirašė 400 akcijų, Živilė Skibarkienė ir Dominykas Tučkus - po 300 akcijų, Darius Kašauskas - 250 akcijų, Vidmantas Salietis – 200 akcijų.

Stabilizavimo vykdytoju „Ignitis grupė“ paskyrė „Swedbank“, bendradarbiaujant su „Kepler Cheuvreux“. Stabilizavimo vykdytojas turi teisę įsigyti iki 10 proc. visų siūlomų akcijų ir GDR, kad IPO kaina būtų stabilizuota aukštesniame lygyje nei tas, kuris galėtų vyrauti, jei nebūtų imtasi stabilizavimo veiksmų.

Finansų ministerija išliks pagrindine „Ignitis grupės“ akcininke, turinčia 73,1 proc. bendrovės įstatinio kapitalo. Jei vyktų stabilizavimo sandoriai ir „Ignitis grupė“ išpirktų akcijas iš stabilizavimo vykdytojo, Finansų ministerijos turima įstatinio kapitalo dalis gali padidėti iki maždaug 75 procentų.

REKLAMA

Tikimasi, kad „Ignitis grupės“ vertybinių popierių įtraukimas į „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks spalio 7 dieną.

Vykdant IPO „Ignitis grupei“ talkino „J. P. Morgan Securities“, „Morgan Stanley & Co. International“, „UBS Europe“, „Swedbank” (bendradarbiaujant su “Kepler Cheuvreux“) ir „BofA Securities Europe“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų