REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudeniui įpusėjus, dalis miestų užsimena apie šildymo sezono pradžią, taip pat ir apie tai, kokių kainų pokyčių šiemet gali tikėtis kiekvienas gyventojas.

Rudeniui įpusėjus, dalis miestų užsimena apie šildymo sezono pradžią, taip pat ir apie tai, kokių kainų pokyčių šiemet gali tikėtis kiekvienas gyventojas.

REKLAMA

„Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) atstovė spaudai Indrė Trakimaitė–Šeškuvienė informavo, kad Vilniuje spalio mėnesį bus pradėtas šildymo sezonas, taip pat pabrėžiama, kad sostinėje kasmet mažėja šildymo kaina, palyginus su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, ne išimtis ir šie metai.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės šilumo ir vandens ūkio poskyrio vedėjas Kęstutis Karosas pabrėžia, kad šildymas, kaip ir kasmet, pirmiausia turėtų būti įjungtas įstaigose, pavyzdžiui, mokyklose, darželiuose ar ligoninėse.

„Tradiciškai turbūt šildymas prasidės ten, kur labiausiai reikia: ugdymo, švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose. Suprantame, atsižvelgiame ir į oro temperatūrą, poreikį. Apklausiame šių įstaigų vadovus, ar yra toks poreikis ir organizuojame šildymo pajungimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šildymo sezonas įstaigose gali būti pradėtas nebūtinai tada, kaip yra skelbiama pagal įstatymą, kai 3 paras būna mažiau negu 10 laipsnių. Šildymą įjungiame pagal poreikį arba išjungiame, kada jau nebereikalinga“, – pastebėjo K. Karosas.

REKLAMA

Be to, pašnekovas primena, kad kiekvienas gyventojas turi galimybę paprašyti, kad šildymas būtų įjungtas anksčiau negu reglamentuoja įstatymo gairės.

„Kalbant apie gyventojus, iš dalies vadovaujamės ta nustatyta taisykle – įjungiamas šildymas, kai 3 paras yra ne daugiau kaip 10 laipsnių šilumos, tačiau visą laiką gyventojai turi pasirinkimą. Jie patys sprendžia, kada jiems yra reikalingas šildymas, gali bet kada organizuoti įjungimą, kadangi visur yra nepriklausomi šilumos punktai, visur yra apskaitos, tik reikia suderinti su VŠT, įsijungti šildymą. Tokia yra nustatyta tvarka“, – pabrėžė savivaldybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Mažės kainos už šildymą

K. Karosas priduria, kad šiemet gyventojai už šildymą turėtų sumokėti 20 proc. mažiau nei praėjusiais metais atitinkamu laikotarpiu.

„Galim pradžiuginti, kad šilumos kainos metai iš metų mažėja. Šiemet vėl, palyginus su praeitų metų spaliu, šilumos kaina yra virš 20 proc. mažesnė.

Šilumos kainų kitimo tendencija vis tiek yra į mažėjimo pusę. Taip pat netrukus pradės veikti ir Vilniaus kogeneracinė jėgainė, kuri kaip kurą naudos rūšiuotas komunalines atliekas. Jai pradėjus veikti, tikimės 15–20 proc. šilumos kainos sumažėjimo. Artimiausiu metu prognozė yra tokia, kad šilumos kaina vis mažės nuo šildymo, lauko temperatūros kaina nepriklauso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainų sudedamoji dalis šilumos, tai yra tų resursų, kurie yra naudojami šilumai gaminti, kaina. Tai matom tendenciją, kad dujų kaina tikrai yra sumažėjusi, biokuro, kuris vėlgi masiškai yra naudojamas šilumos gamybai, kaina yra irgi pasikeitusi – stipriai sumažėjusi“, – pasakoja K. Karosas.

VŠT atstovų teigimu, 2020-2021 m. šildymo sezonui įmonė prognozuoja šiek tiek mažesnes šilumos kainas, lyginant su 2019-2020 m. šildymo sezonu.

Vidutinė svertinė šilumos kaina šį šildymo sezoną, prognozuojama, sieks 4,01 ct/KWh ir bus 0,11 ct/KWh arba 2,6 proc. mažesnė, lyginant su 2019–2020 m. šildymo sezono kaina, kuri siekė 4,12 ct/KWh.

REKLAMA

Pastebima, kad 70 proc. šilumos kainos dydžio atitinkamu laikotarpiu priklauso nuo tuo metu esančių energetinių išteklių įsigijimo kainų

Dalis pastatų neparuošti šildymo sezonui 

Šilumos tinklų įmonė priduria, kad kad apie šilumos vartotojų pastatų parengimą šildymo sezonui sužino pagal pastatų prižiūrėtojų pateiktus parengties šildymo sezonui aktus – kol VŠT negauna tokio patvirtinimo, pastatui negali teikti šildymo paslaugos. 

„Tinkamas pastatų šilumos punktų ir vidaus sistemų parengimas šildymo sezonui yra labai svarbus šilumos vartotojams, nes nuo to priklauso šių įrenginių ir sistemų patikimumas žiemos metu. Pagal mūsų turimą informaciją, šiuo metu naujam šildymo sezonui yra pasirengę 55,5 proc. pastatų – 4,1 tūkst. iš 7,4 tūkst. VŠT aptarnaujamų įvairios paskirties pastatų. Matome, jog kol kas šildymo sezonui dar neparuošta apie 1400 daugiabučių. Pernai šildymo sezonas Vilniuje prasidėjo rugsėjo 28 dieną, tad tikimės, kad namų valdytojai ir administratoriai suskubs“, – sako VŠT Klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jakubauskas. 

REKLAMA

L. Jakubauskas taip pat pastebi, kad gyventojai atnaujinti savo kontaktus gali VŠT savitarnos sistemoje – savitarna.chc.lt. Įvykdžius šį procesą, įmonė gali asmeniškai informuoti klientus apie planuojamus darbus, defektų šalinimo darbų trukmę.

Stebi patalpų ir lauko temperatūrą

Tuo metu Kauno miesto savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis taip pat teigia, kad kol kas šildymo sezonas oficialiai dar nėra pradėtas, tačiau teigiama, kad, atsiradus poreikiui, būstai ar įstaigos bus pradėtos šildyti

Be to, pašnekovas taip pat užsimena ir apie 20 proc. mažesnę kainą nei pernai, tiesa, užsimenama, kad vėliau įmokos gali kisti dėl rinkoje vyraujančių skirtingų tendencijų, kuomet yra perkamos reikalingos žaliavos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimas kol kas nėra priimtas, tačiau stebimos tiek patalpų temperatūros, tiek lauko. Esant poreikiui, bus paskelbta šildymo sezono pradžia. Tradiciškai dažniausiai šildymas yra įjungiamas spalio mėnesį.

Bent jau Kauno mieste, šilumos kainos šildymo sezonui galėtų sumažėti, lyginant su praėjusiai metais. 

Kol kas konkrečių skaičių negalime pasakyti, bet bent jau spalio mėnesį per 20 proc., o toliau bus matyti. Lapkritį, gruodį kaina gali pakisti“, – teigė savivaldybės atstovas.

R. Endrikis priduria, kad gyventojai šildymo sezoną gali pradėti ir be savivaldybės oficialaus sprendimo. Žmonės, norintys pradėti šildyti savo būstus, turėtų kreiptis į pastato valdytoją.

REKLAMA

Klaipėdos savivaldybės atstovė Silvija Mockuvienė naujienų portalui tv3.lt teigė, kad, atsižvelgiant į orų prognozes, šildymo sezonas taip pat kol kas nėra pradėtas.

Primenama, kad pernai šildymo sezonas Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinėse socialinių paslaugų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo pradėtas spalio 2 d., o visame mieste – spalio 7 d. Gyventojai, pageidaujantys, kad jų būstai būtų pradėti šildyti anksčiau ar vėliau nei oficiali šildymo sezono pradžia, gali tokį sprendimą priimti patys – tokiu atveju reikia surinkti 50 proc. + 1 gyventojų parašus ir pateikti juos daugiabučio namo administratoriui. 

Uostamiesčiui centralizuotos šilumos tiekimą užtikrinančios „Klaipėdos energijos“ atstovai priduria, kad šiemet prognozuojama kaina už šildymą turėtų siekti 4,51 ct/kWh be privalomojo vertės mokesčio (PVM).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų