REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant didelio nedarbo ir nežinomybės rinkose, kuri susijusi su artėjančiais prezidento rinkimais, JAV gyventojai ėmė masiškai pirkti naujus namus. Kai kurie duomenys rodo, kad lietuviai taip pat vis dažniau svarsto apie nekilnojamojo turto (NT) pirkimą.

Nepaisant didelio nedarbo ir nežinomybės rinkose, kuri susijusi su artėjančiais prezidento rinkimais, JAV gyventojai ėmė masiškai pirkti naujus namus. Kai kurie duomenys rodo, kad lietuviai taip pat vis dažniau svarsto apie nekilnojamojo turto (NT) pirkimą.

REKLAMA

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas atkreipė dėmesį į tokias tendencijas įraše asmeninėje „Facebook“ paskyroje.

„Amerikiečiai nusprendė, kad Covid-19 krizė yra pats geriausias metas įsigyti naują būstą. JAV naujų būstų pardavimai 2020 m. liepos mėn. viršijo vieną milijoną – nematytas skaičius nuo pat 2006 m. NT burbulo laikų (metinis augimas, palyginti su 2019 m. liepos mėn., siekia net 43 proc.). 

Tai geros žinios JAV ir pasaulio ekonomikai, nes naujų būstų pirkimai glaudžiai koreliuoja su mažmeninės prekybos apimčių pokyčiais, nes nusipirkus būstą reikia jį įrengti, tad išauga buitinės technikos, baldų ir kitų prekių paklausa. Be to, auganti būsto paklausa didina naujų būstų statybos apimtis“, – komentavo ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, būsto pardavimų augimą skatina beprecedentės ekonomikos skatinimo priemonės ir menkstanti Covid-19 pandemijos baimė. Kitaip tariant, pandemijos ateina ir praeina, bet ekonomikos skatinimas – lieka, tad „kitais metais bus linksma“, įspėjo Ž. Mauricas.

REKLAMA

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Vilniuje naujų būstų pardavimai rugpjūčio mėn. taip pat sparčiai augo ir jau viršijo 2018 m. lygį. Rugsėjo mėnesį, tikėtina, jau viršys 2019 m. lygį.

Amerikiečiai nusprendė, kad COVID-19 krizė yra pats geriausias metas įsigyti naują būstą. JAV naujų būstų pardavimai...

Posted by Zygimantas Mauricas on 2020 m. rugsėjo 25 d., penktadienis

Kaip neseniai skelbė Registrų centras, po karantino laikotarpio fiksuoto kluptelėjimo vasarą atsitiesianti nekilnojamojo turto (NT) rinka šiltąjį metų laikotarpį užbaigė aktyviai.

REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio rezultatas buvo geresnis nei prieš metus ir tai padėjo dar labiau sumažinti šių metų atotrūkį nuo 2019-aisiais matytų skaičių, teigia įregistruotų NT sandorių duomenis analizuojantis Registrų centras.

Per aštuonis šių metų mėnesius Lietuvoje įregistruotų NT pirkimo-pardavimo sandorių skaičius siekė 77,7 tūkst. ir buvo 7,5 proc. mažesnis nei pernai sausio-rugpjūčio mėnesiais (83,9 tūkst.). 

Vien tik per rugpjūtį įregistruota 11,9 tūkst. NT sandorių – 1 proc. daugiau nei 2019 metų paskutinįjį vasaros mėnesį, bet beveik 3 proc. mažiau nei šių metų liepą.

„Rugpjūtį NT sandorių rinkoje matėme iki karantino laikotarpio stebėtus įprastus įregistruotų sandorių kiekius. Vertinant pagal atskiras NT objektų kategorijas, gyvenamųjų namų rinka jau pasivijo praėjusių metų kiekius, o žemės sklypų rinka pamažu artėja prie 2019-ųjų. Butų rinkoje atotrūkis išlieka didžiausias“, – pastebi Registrų centro Duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovo pareigas laikinai einantis Paulius Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet visoje šalyje įregistruota beveik 20 tūkst. butų pardavimų – 15 proc. mažiau nei praėjusių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais. Vien tik per rugpjūtį įregistruota apie 2,8 tūkst. butų savininkų pasikeitimų, arba 14 proc. mažiau nei 2019-ųjų rugpjūtį ir 3 proc. mažiau nei šių metų liepą.

Per šiuos metus visoje šalyje įregistruota 7,7 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų – beveik tiek pat, kaip ir praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Vien tik per rugpjūtį įregistruota per 1,3 tūkst. gyvenamųjų namų pardavimų – 9 proc. daugiau nei praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, tačiau 4 proc. mažiau nei šių metų liepą.

Per sausį-rugpjūtį visoje šalyje taip pat įregistruota ir 38,2 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų – 5 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu (40,3 tūkst.). Vien tik per praeitą mėnesį įregistruota 6 tūkst. sklypų sandorių – 9 proc. daugiau nei 2019 m. rugpjūtį ir 1 proc. daugiau nei šių metų liepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų