REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Daugiausiai Lietuvos savivaldybių apimanti Aukštaitija atspindi platų spektrą daugiabučių modernizacijos patirčių. Šiame regione galima rasti tiek renovacijos lyderes šalyje, tiek lėtesnius renovacijos tempus demonstruojančius miestus. Visgi skatinti daugiabučių atnaujinimą labiausiai įkvepia gerai besitvarkančios savivaldybės. Ignalinos r. sav. ir Jonavos r. sav. galėtų būti puikūs pavyzdžiai kiekvienam: šiose savivaldybėse renovuotų daugiabučių procentinė dalis siekia atitinkamai 34,1 proc. ir 20,8 proc., o užbaigus dabartinius projektus, Jonavos r. sav. šis skaičius perkops 32 procentus.

Daugiausiai Lietuvos savivaldybių apimanti Aukštaitija atspindi platų spektrą daugiabučių modernizacijos patirčių. Šiame regione galima rasti tiek renovacijos lyderes šalyje, tiek lėtesnius renovacijos tempus demonstruojančius miestus. Visgi skatinti daugiabučių atnaujinimą labiausiai įkvepia gerai besitvarkančios savivaldybės. Ignalinos r. sav. ir Jonavos r. sav. galėtų būti puikūs pavyzdžiai kiekvienam: šiose savivaldybėse renovuotų daugiabučių procentinė dalis siekia atitinkamai 34,1 proc. ir 20,8 proc., o užbaigus dabartinius projektus, Jonavos r. sav. šis skaičius perkops 32 procentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos renovacijos žemėlapyje pateikiama visa informacija apie šiuo metu įgyvendinamus renovacijos projektus ir jų eigą, todėl galima matyti, kad Jonavos r. sav. vykdomų projektų skaičius siekia 53 namus, o Ignalinos r. sav., kuri pagal renovuotų namų skaičių užima trečią vietą tarp savivaldybių visoje Lietuvoje, šiandien daugiabučių modernizacijos procesas yra sustojęs. 

REKLAMA

Be to, kaip pastebi Jonavoje daugiabučių namų renovaciją administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Bronislovas Liutkus, šiandien atnaujintų daugiabučių skaičius Jonavos r. sav. yra didesnis nei nurodyta renovacijos žemėlapyje, kadangi dar iki 2013 m. pradėtos vykdyti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos savivaldybėje buvo įgyvendinama daugiabučių renovacija, kurios metu buvo atnaujinti 45 namai.

Tuo tarpu Ignalinos r. sav. daugiabučių modernizacijos prasidėjo 2013 m. savivaldybei patvirtinus „Ignalinos enervizija“ programą (vėliau projektas buvo pratęstas), kuri paskatino daugiabučių atnaujinimą tiek Ignalinoje, tiek mažesniuose savivaldybės miesteliuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Šių metų rugpjūtį galutinai užbaigėme „Ignalinos enervizija 2“ programos įgyvendinimą, todėl šiandien Ignalina yra pirmasis miestas Lietuvoje, kuriame buvo modernizuoti absoliučiai visi renovuotinų namų kategorijai priskiriami daugiabučiai: iš viso Ignalinos mieste ir rajone yra atnaujinti 107 daugiabučiai namai. Svarbu pažymėti, kad renovacijos žemėlapyje matomą 34 proc. išraišką lemia Ignalinos rajono didesnėse gyvenvietėse, tokiose kaip Didžiasalis, Dūkštas ir kituose kaimuose, esantys nerenovuoti namai“, – paaiškina Ignalinoje daugiabučių namų atnaujinimo darbus administruojančios įmonės direktorius Artūras Jatulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkinių pavyzdžių svarba

A. Jatulio teigimu, spartų renovacijos darbų procesą Ignalinos r. sav. lėmė bent keli aspektai – savivaldybės teikiama parama, ženklūs energinių sąnaudų sutaupymai, vizualiniai pastatų pokyčiai bei kaimynystėje esančių renovuotų daugiabučių patirtis.

„Visų pirma, gyventojams pasirodė patrauklios finansinės lengvatos, kadangi dalis daugiabučių renovacijos projekto buvo finansuojama iš Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondo, o po renovacijos būsto vertė žymiai išaugdavo. Kitas labai svarbus aspektas – gerosios patirties sklaida iš lūpų į lūpas. Atnaujintų daugiabučių gyventojai džiaugėsi ženkliai sumažėjusiomis išlaidomis būsto šildymui, o tai motyvavo ir kitus žmones jungtis prie namo modernizacijos proceso. Taip pat didelę įtaką daro modernizuotų daugiabučių gyventojų lūkesčių išpildymas ir pasitenkinimas sutvarkytu būstu“, – sako A. Jatulis. 

REKLAMA

Jonavos r. sav. patirtis byloja, kad sklandžiai daugiabučių renovacijos eigai yra reikalinga betarpiška komunikacija, visapusiškos gyventojų konsultacijos bei didelė informacijos sklaida. B. Liutkaus nuomone, prie didėjančio renovuojamų namų skaičiaus itin prisideda tokie aspektai kaip gyventojų sąmoningumas, poreikis rūpintis ir investuoti į savo turtą, noras siekti geresnės gyvenimo kokybės.  

„2013 m. prasidėjus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimui, nebuvo sunku įrodyti gyventojams renovacijos naudą, kadangi realūs pavyzdžiai kalbėjo patys už save. Tad sakyčiau, pagrindinė sparčių modernizacijos tempų priežastis – užkrečiantis pavyzdys“, – priduria B. Liutkus. Į renovaciją ateityje žiūri pozityviai

REKLAMA

Kaip rodo Lietuvos renovacijos žemėlapio duomenys, šiandien Jonavos r. sav. įgyvendinamų renovacijos projektų skaičius apima net 53 daugiabučius. Užbaigus šiuos projektus, daugiau nei trečdalis mieste esančių renovuotinų daugiabučių bus sutvarkyti, tačiau darbai, anot B. Liutkaus, nežada sustoti. 

„Įprastai kasmet renovuojame apie 20 namų, tad tikiuosi, kad toks skaičius išliks ir ateityje. Šiandien beveik visi mieste esantys renovuotini daugiabučiai yra priskirti savivaldybės sudarytiems kvartalams, kadangi kompleksinė renovacija padeda maksimaliai atnaujinti tiek ištisas namų grupes, tiek juos supančią infrastruktūrą ir viešuosius pastatus. Kaimo vietovėse dažniausiai modernizuojami pavieniai namai, tačiau jie sudaro kokius 5 proc. visų renovuotinų daugiabučių, o likusi dalis priskiriama kvartalinei renovacijai“, – sako B. Liutkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Ignalinos r. sav. daugiabučių modernizacijos darbai šiuo metu yra sustoję, tačiau, kaip paaiškina A. Jatulis, Ignalinos mieste visi daugiabučiai jau atnaujinti, o kaimo vietovėse daugiabučių renovacija vyksta daug sudėtingiau dėl mažo butų skaičiaus pastate ir dėl to itin išaugančių modernizacijos kaštų. Taip pat nemaža dalis gyventojų tokiuose daugiabučiuose nebegyvena, nors oficialiai tai – registruota jų gyvenamoji vieta, todėl yra sudėtinga gauti 55 proc. gyventojų pritarimą dėl renovacijos darbų. 

„Nepaisant visų sunkumų, Ignalinos r. sav. neatsisako tolimesnių renovacijos planų. Atsiradus papildomoms finansinėms galimybėms ir atsižvelgiant į valstybės skiriamą paramą daugiabučių namų atnaujinimui, manome, kad netolimoje ateityje atsiras galimybių įgyvendinti naujus renovacijos projektus, išnaudojant jau įgytą patirtį ir žinias“, – kalba A. Jatulis.

REKLAMA

Šiuo straipsnių ciklu siekiama supažindinti Lietuvos gyventojus su interaktyvaus renovacijos žemėlapio galimybėmis, kuriame pateikti svarbiausi modernizacijos rodikliai atspindi ne tik energetinius renovuoto pastato pokyčius, bet ir indėlį į aplinkosaugą, svarų vaidmenį kuriant gyventojų gerovę bei stiprinant visos šalies ekonominį konkurencingumą. Skirtinga renovacijos pažanga keturiuose Lietuvos regionuose – Aukštaitijoje, Dzūkijoje, Suvalkijoje ir Žemaitijoje – parodo toliau kryptingai augančius daugiabučių modernizacijos mastus šalyje bei skatina savivaldybes ir gyventojus dar aktyviau jungtis prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, kuri ilgalaikėje perspektyvoje atneš didelius pokyčius tiek energetinio efektyvumo, tiek klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo srityse. 

Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų