REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po atrastų nelegalių gyvūnų veisyklų premjeras Saulius Skvernelis pradėjo kalbėti apie privalomą gyvūnų ženklinimą. Šiuo metu jį gali atlikti tik veterinarijos gydytojai, tačiau tokia paslauga kainuoja ir atliekama ne visiems gyvūnams.

Po atrastų nelegalių gyvūnų veisyklų premjeras Saulius Skvernelis pradėjo kalbėti apie privalomą gyvūnų ženklinimą. Šiuo metu jį gali atlikti tik veterinarijos gydytojai, tačiau tokia paslauga kainuoja ir atliekama ne visiems gyvūnams.

REKLAMA

Daugelyje Lietuvos veterinarijos klinikų paženklinti augintinį kainuoja apie 20–30 eurų. 

Kokia ženklinimo kaina?

Kelios veterinarijos klinikos kainą dalija į kelias dalis – mokesčius už mikroschemą ir už gyvūno registravimą. 

„Mūsų centre, pavyzdžiui, mikroschema kainuoja 15 eurų, o registracija 6 eurus“, – tv3.lt sakė „Lentvario“ veterinarijos klinika.

Kai kurios veterinarijos klinikos neženklina gyvūnų, jei šie neturi dokumentų. 

„Pas mus labai griežta politika, jei nėra dokumentų, mes nečipuojame, todėl tikriausiai dažnai ir neteikiame šios paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, jei žmogus gyvūną randa gatvėje ir nori jį paženklinti, tada padedame susitvarkyti reikalingus dokumentus savivaldybėje. Tada, kai gauname patvirtinimą, kad asmuo tapo gyvūno šeimininku, suteikiame paslaugą“, – pasakojo „Naujosios Vilnios veterinarijos gydykla“. 

REKLAMA

Ženklinimo kiekiai – skiriasi 

Veterinarijos klinikos per savaitę įregistruoja skirtingą skaičių gyvūnų.

„Pas mus šios paslaugos pageidaujama labai retai, maždaug kelis kartus per savaitę“, – teigė „Lentvario“ veterinarijos klinika.

„Naujosios Vilnios veterinarijos gydykla“ pasakojo paženklinanti iki 10 gyvūnų per savaitę. Kitoms klinikoms pavyksta sulaukti ir didesnio šios paslaugos norinčių klientų kiekio. 

„Vienoje klinikoje per savaitę atliekame apie 15 registracijų. Tai per savaitę būtų maždaug apie 60 naujų gyvūnų“, – tv3.lt teigė „PetCity“ direktorius. 

REKLAMA
REKLAMA

Po pastarųjų įvykių, susijusių su gyvūnų gerovės pažeidimais, klinikos taip pat nepastebi paslaugos paklausos augimo. 

„Esminio padidėjimo tikrai nematome. Didėjimas yra organiškas, bet tikrai nesąlygotas pastarųjų įvykių“, – teigė „PetCity“ direktorius. 

„Laukėme ir tikėjomės antplūdžio, tačiau niekas nepasikeitė“, – komentavo „Lentvario“ veterinarijos klinika. 

„Naujosios Vilnios veterinarijos gydyklos“ atstovė teigė, kad daugelis gyventojų pribijo registruoti augintinius. 

„Kai žmogus ženkliną savo augintinį prisiima atsakomybę už jį ir tai įpareigoja. Dėl šios priežasties, kai kurie būna prisibijo, bet ženklinti tikrai yra gerai, kadangi gyvūnui dingus ar pabėgus jį galima lengvai rasti“, – kalbėjo atstovė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ženklinti gyvūną naudinga ne tik šeimininkui 

Gyvūnų ženklinimas padeda ne tik rasti augintinį, bet gali būti ir gera prevencija. 

„Atsakingas naminių augintinių augintojas iš tiesų turėtų atlikti tą procedūrą. Tai geriau ne vien dėl asmeninės atsakomybės, bet ir dėl augintinio.

Visko juk nutinka, pavyzdžiui, kai šuniukai išsigąsta fejerverkų, didelių garsų išbėga į lauką ir sunku juos rasti. Kaip tada identifikuoti, jei nėra mikroschemos ar pakabuko? Tai palengvina viską pačiam šeimininkui, o kiekvienas augintinis nusipelnė būti prižiūrėtas ir identifikuotas.

Taip pat tai ir gera prevencija visų nelegalių veiklų, kurių norima sumažinti kiek įmanoma daugiau ir visai išvengti“, – teigė „PetCity“ direktorius. 

Valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, daugiausiai įregistruotų gyvūnų yra Vilniaus miesto savivaldybėje, o mažiausiai – Rietavo Savivaldybėje. 

Iš viso 2020 metų rugsėjo 1 d. duomenimis Lietuvoje įregistruoti 133 838 augintinių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų