REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai liberalizuojant elektros tiekimo gyventojams rinką, Energetikos ministerija kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) dėl galimo valstybės valdomo tiekėjo „Ignitis“ piktnaudžiavimo padėtimi. 

Lietuvai liberalizuojant elektros tiekimo gyventojams rinką, Energetikos ministerija kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) dėl galimo valstybės valdomo tiekėjo „Ignitis“ piktnaudžiavimo padėtimi. 

REKLAMA

Ministerija skelbia pastaruoju metu gavusi pasikartojančių vartotojų nusiskundimų dėl „Ignitis“ siunčiamos informacijos apie jo kaip nepriklausomo tiekėjo siūlymus. Pasak ministerijos, pasiūlymus gauna net ir tie vartotojai, kurie nėra patekę į pirmąjį dereguliavimo etapą.

Nusiskundimuose taip pat pažymima, jog šie vartotojai nėra davę sutikimo, kad jų duomenys būtų perduoti nepriklausomiems tiekėjams, todėl keliamas klausimas, kokiu būdu ir kokiu pagrindu „Ignitis“ įgijo ir naudojasi šiais asmeniniais vartotojų duomenis.

Ministerija nurodo, kad siekdama užtikrinti, jog visi elektros tiekėjai turėtų vienodas konkurencines sąlygas, prašo VERT įvertinti, ar „Ignitis“, kaip visuomeninis tiekėjas ir nepriklausomas tiekėjas, nepiktnaudžiauja savo padėtimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Ignitis“, savo ruožtu, komentuoja, kad jo, kaip nepriklausomo tiekėjo, pasiūlymus apie egzistuojančius planus gavo tik tie klientai, kurie buvo užsisakę bendrovės naujienlaiškius apie būsimus pokyčius elektros rinkoje, arba tie, kurie buvo pateikę tiesioginės rinkodaros sutikimus.

REKLAMA

„Siekdami dar didesnio aiškumo klientams bei atsižvelgdami į jų pastebėjimus, nuo šiol siunčiamuose laiškuose gyventojams pažymime, kad klientas laišką gavo, nes yra suteikęs tiesioginės rinkodaros sutikimą. Taip pat pažymime, kad iki šių metų gruodžio 10 dienos nepriklausomą elektros tiekėją privalo pasirinkti tik ne mažiau kaip 5000 kWh per metus suvartojantys privatūs klientai“, – BNS teigė „Ignitis“ atstovas Lukas Zadarackas. 

Birželį įsigaliojo Elektros energetikos įstatymo pakeitimai, kuriais palaipsniui iki 2023 metų Lietuvoje yra atsisakoma kainų reguliavimo mažmeninėje elektros energijos rinkoje, todėl buitiniai vartotojai turės pasirinkti nepriklausomus elektros energijos tiekėjus ir sudaryti su jais elektros energijos tiekimo sutartis už konkurencingą nereguliuojamą kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kitų metų sausio 1 dienos elektros tiekėją pasirinkti turi tie buitiniai vartotojai, kurie per metus suvartoja ne mažiau kaip 5 tūkst. kilovatvalandžių elektros, taip pat buitiniai vartotojai, kurių objektai prijungti prie vidutinės įtampos elektros tinklų, išskyrus pažeidžiamus vartotojus.

Tokių vartotojų Lietuvoje apie 98 tūkstančius. Šie gyventojai iki rugpjūčio 1 dienos gavo pranešimus iš visuomeninio tiekėjo „Ignitis“, o iki rugpjūčio 31 dienos turėjo išreikšti nesutikimą, jei nesutiko pasidalyti savo elektros naudojimo duomenimis su nepriklausomais elektros tiekėjais.

Visi kiti elektros vartotojai, nepatekę į pirmąjį etapą, taip pat gali savarankiškai apsispręsti rinktis nepriklausomą tiekėją jau ir šiais metais, tačiau minėti išankstiniai pranešimai jiems nebuvo siunčiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstybinės energetikos grupės „Ignitis grupė“ valdomas „Ignitis“ veikia ir kaip visuomeninis elektros tiekėjas, iš kurio šiuo metu elektrą perka dauguma buitinių vartotojų, o elektros kainą reguliuoja VERT.

Visuomenės informavimui skirtoje interneto svetainėje pasirinkitetiekeja.lt skelbiama, kad buitiniams vartotojams elektrą šiuo metu tiekia penki nepriklausomi tiekėjai: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Inregnum“, „Perlas energija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų