REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sergančių koronavirusu žmonių vis daugėja, dalis jų užsikrečia privačiuose arba viešuose renginiuose. Jų organizatoriai tvirtina, kad dėl neaiškios situacijos šiuo metu renginius planuoja vos kelioms savaitėms į priekį. O apie rudeninius ir žiemos renginius apskritai dar negalvoja.

Sergančių koronavirusu žmonių vis daugėja, dalis jų užsikrečia privačiuose arba viešuose renginiuose. Jų organizatoriai tvirtina, kad dėl neaiškios situacijos šiuo metu renginius planuoja vos kelioms savaitėms į priekį. O apie rudeninius ir žiemos renginius apskritai dar negalvoja.

REKLAMA

Atlikėjų prodiuseris ir vadybininkas Lauras Lučiūnas teigia, kad koncertai vasaros sezonu ir dabar vyksta taip, kaip buvo suplanuota.

„Tačiau koncertai yra nedideli ir visi jie vyksta lauke, gryname ore. Juose dalyvauja iki 1000 žiūrovų. Kol kas planuojame koncertus rengti iki spalio mėnesio vidurio. O toliau bijome planuoti, atsargiai žiūrime į tolimesnes datas. Nėra jokio aiškumo, kaip viskas klostysis toliau. Sklando įvairiausios kalbos, galbūt vėl bus karantinas.

O koncertuoja tik lietuviai, apie užsienio atlikėjus negali būti nė kalbos. Juk šiuo metu daug kur nuvažiavus ir grįžus reikia izoliuotis. Tad koks atlikėjas galėtų atvykti 2 savaites prieš koncertą ir izoliuotis, o po koncerto grįžęs namo vėl izoliuotis. Tada išeitų, kad atlikėjas per mėnesį galėtų pasirodyti tik 1 kartą. Tai būtų neįmanoma“, – sako atlikėjų prodiuseris.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, netgi šalia kalėdinių renginių yra padėtas klaustukas.

„Sulaukiame privačių užsakovų užklausų dėl kalėdinių renginių, tačiau kol kas visi laukia aiškesnės situacijos. Tad nieko neplanuojame“, – aiškina L. Lučiūnas.

REKLAMA

Paklaustas apie rekomendacijas, kurių privalo laikytis renginių organizatoriai, pašnekovas tikina, kad koncertų organizatoriai jas siūlė jau seniai.

„Dar pavasarį siūlėme registruoti lankytojus, matuoti jiems temperatūrą, skatinti dėvėti kaukes ar net koncertų erdvėse saugiu atstumu išdėstyti žiūrovų vietas. Tad pasirūpinti žiūrovų saugumu mes mokame.

Tačiau pikta dėl dvejopų standartų, nes komerciniams renginiams visos taisyklės galioja, o savivaldybių renginiuose į saugumą žiūrima pro pirštus. Juk miestuose vyksta šventės, aikštės pilnos žmonių, o taisyklių dėl atstumo ar kaukių dėvėjimo laikosi ne visi“, – sakė L. Lučiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, būtent komerciniai renginiai ir geba užtikrinti žiūrovų saugumą.

„Visą vasarą organizavome ir neturėjome nė vieno užsikrėtimo koronavirusus atvejo“, – teigė koncertų organizatorius.

Nors šiuo metu koncertai mažesni, juose mažiau žiūrovų L. Lučiūnas tikina, kad bilietų kainos dėl to nesikeitė.

„Tačiau atlikėjai ir muzikantai šiemet uždirbo mažiau negu praėjusią vasarą. Jie norėjo rengti koncertus, pasirodyti žiūrovams, tad kai kuriems teko ir susimažinti honorarus. Tačiau bilietų kainos liko tokios, kokios buvo prieš koronaviruso pandemiją“, – aiškino koncertų organizatorius.

Renginius tenka suplanuoti per kelias savaites

Renginius įmonėms organizuojančios „Renginių kalvės“ vadovas Dovydas Muradian pastebėjo, kad pasikeitė įmonių biudžetai, kuriuos jos nori skirti šventėms ir renginiams. Jie sumažėjo kelis kartus. Įmonės nebenori išlaidauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, anot jo, klientai stengiasi kiek įmanoma vėliau užsakyti renginius.

„Jeigu seniau įmonės renginį imdavo planuoti prieš pusę metų ar prieš 3 mėnesius, dabar planuoja likus vos kelioms savaitėms. Turime keletą užsakymų vėlyvam rudeniui ir kalėdiniam laikotarpiui, tačiau labai nedaug.

Tad prie rinkos pokyčių teko prisitaikyti ir mums, kad galėtumėme greitai ir kokybiškai suorganizuoti renginius ar šventes“, – tikino renginių organizatoriaus vadovas.

Anot, jo situacija dėl renginių keičiasi žaibišku greičiu.

„Liepos mėnesį galvojome, kad nusimato puikus renginių sezonas, užsakymų vis daugėjo. Tačiau situacija labai greitai pasikeitė rugpjūčio pradžioje, kai ėmė augti užsikrėtusiųjų koronavirusu žmonių skaičius.

REKLAMA

Didžiosios įmonės reagavo iš karto. Jeigu sekmadienį koronaviruso atvejų padaugėdavo, jau pirmadienį sulaukdavome skambučių dėl renginių atšaukimo“, – aiškino D. Muradian.

Lietuvos konferencijų ir renginių asociacijos pirmininkė Jolanta Beniulienė taip pat pastebėjo, kad renginių planuotojai prisitaikė prie esamų sąlygų ir koncentruojasi į trumpalaikį planavimą.

„Pirmosios bangos metu buvo stebima tendencija perkelti konferencijų datas į ateitį tikintis greitesnio sugrįžimo į įprastą gyvenimo ritmą. Kai kurie organizatoriai pasinaudojo nuotoline konferencijų organizavimo galimybe ir renginių datos nekeitė. Pastarojo laikotarpio tendencija konferencijų planavime yra ta, kad organizatorius turi turėti planą A, B ir C.

REKLAMA

Konferencijų dalyviai teikia pirmenybę dalyvauti renginyje gyvai, tačiau paraleliai yra sudaromos sąlygos kai kuriems dalyviams ( arba visiems dalyviams atsiradus ekstremaliems apribojimams ) dalyvauti konferencijoje nuotoliniu būdu“, – aiškino J. Beniulienė.

O renginių ir konferencijų atsigavimo, anot specialistės, galima tikėtis tik ateinančiais metais, kai bus palengvintos renginių organizavimo sąlygos ir atsigaus aviacijos sektorius.

Rekomendacijos švenčių organizatoriams

Portalas tv3.lt primena, kad Vyriausybės sprendimu nuo rugsėjo 1 d. kultūros, pramogų bei kitų renginių ir susibūrimų organizatoriai turi užtikrinti bilietų platinimą ir (arba) žiūrovų (dalyvių) registravimą elektroniniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomendacijos parengtos vadovaujantis rugpjūčio 26 d. valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu, kuriame nustatyta, kad renginį organizuojantys asmenys, vykdantys žiūrovų (dalyvių) registravimą elektroniniu būdu, turi surinkti šiuos asmens duomenis: vardą, pavardę, telefono ryšio numerį, gyvenamosios vietos informaciją (gatvės pavadinimas, namo numeris, būto numeris, miestas, savivaldybė, šalis).

Šie duomenys turi būti renkami tiesiogiai iš duomenų subjekto ir tvarkomi tik COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) profilaktikos ir kontrolės priemonių įgyvendinimo tikslais.

Duomenys turi būti saugomi ne ilgiau kaip 21 dieną po įvykusio reginio ir po to iš karto sunaikinti. Gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prašymą, epidemiologinės diagnostikos tikslais šie duomenys centrui turi būti pateikti ne vėliau kaip per dvi darbo dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų