REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl koronaviruso baimės daugybė žmonių atšaukė arba nukėlė, visgi tiems, kurie ryžtasi keliauti, siūloma nauja paslauga – kelionės draudimas pandemijos situacijai.

Dėl koronaviruso baimės daugybė žmonių atšaukė arba nukėlė, visgi tiems, kurie ryžtasi keliauti, siūloma nauja paslauga – kelionės draudimas pandemijos situacijai.

REKLAMA

Šių metų kovą Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė naujojo koronaviruso pandemiją, kuri šiuo metu vis dar nėra atšaukta. Pandemija – tai toks ligos proveržis, kai liga tuo pačiu metu sparčiai plinta tarp žmonių skirtinguose žemynuose ir skirtingose vietovėse. Įprastai pasaulinėje draudimo praktikoje pandemijos rizika yra priskiriama prie force majeure (nenugalimos jėgos) situacijos ir nedraudžiamųjų įvykių.

„Absoliuti dauguma draudimo bendrovių tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje šios rizikos neprisiima. Tai pirmiausia yra susiję su draudimo bendrovių negalėjimu tinkamai įvertinti galimo žalos dydžio dėl ypač spartaus ligos paplitimo ir ypač plačios geografijos. Pandemijos atveju ligos plitimas yra sunkiai apskaičiuojamas, todėl neįmanoma prognozuoti rizikos masto“, – aiškina Lietuvos draudikų asociacijos (LDA) direktorius Andrius Romanovskis.

Visgi ji pabrėžia, kad matydamos klientų susidomėjimą ir suprasdamos jų poreikį jaustis saugiai, keliaujant šiomis susiklosčiusiomis aplinkybėmis, draudimo bendrovės Lietuvoje bando vertinti pandeminę riziką ir pasiūlyti vienokius ar kitokius kelionių draudimo sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas tai yra labiau pilotiniai projektai, pasižymintys ribota trukme arba apimtimi, kadangi koronaviruso rizika yra visiškai nauja ir šiandien labai sunku arba neįmanoma tiksliai jos įvertinti“, – sako A. Romanovskis.

REKLAMA

Draudimo bendrovėse sąlygos skirtingos

LDA direktorius nurodo, kad šuo metu trys draudimo bendrovės Lietuvoje yra įtraukusios koronaviruso riziką į medicininių išlaidų draudimo (kaip kelionių draudimo sudėtinės dalies) paslaugą. Tai reiškia, kad diagnozavus koronavirusą užsienio šalyje yra kompensuojamos būtinosios medicinos pagalbos išlaidos, o esant poreikiui – ir repatriacijos išlaidos.

„Svarbu pažymėti, kad toks draudimas koronaviruso atveju galioja tik viešint užsienio valstybėse, kurių nėra Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos (URM) viešai skelbiamame nerekomenduojamų lankyti šalių sąraše.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu šalis būtų įtraukta į šį sąrašą jau viešint joje, draudimo apsauga iš karto nenutrūktų, o galiotų draudimo bendrovės apibrėžtą laikotarpį, per kurį klientui rekomenduojama sugrįžti į Lietuvą (7-14 dienų, priklausomai nuo draudimo bendrovės)“, – pabrėžia A. Romanovskis.

Dar viena draudimo bendrovė Lietuvoje yra įtraukusi koronaviruso riziką ir į kitą kelionių draudimo sudėtinę dalį – kelionės išlaidų draudimo paslaugą. Tai yra pasirenkama draudimo apsauga, kurią įsigijus kartu su kelionių draudimu būtų kompensuojamos lėktuvų bilietų, viešbučių ir kitos kelionės išlaidos, jeigu tektų atšaukti kelionę dėl URM paskelbtos rekomendacijos nevykti į pasirinktą šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimo apsauga taip pat galiotų, jeigu dėl pandemijos būtų atšauktas lėktuvo, traukinio ar laivo reisas, viešas kultūros, sporto ar kitas renginys.

„Atkreipiame dėmesį, kad visa kita apimtimi, nesusijusia su koronaviruso pandemija, kelionių draudimo apsauga galioja įprastai pagal konkrečios draudimo bendrovės taisykles. Vis tik, prieš planuojant kelionę šiuo laikotarpiu, rekomenduojame elgtis atsakingai ir sekti su kelionėmis susijusias URM rekomendacijas bei jų laikytis“, – sako LDA direktorius A. Romanovskis.

Aktualu planuojantiems keliones savarankiškai

Draudimo bendrovė „If“ neseniai pristatė išplėstinį kelionės išlaidų draudimą, kurį įsigijus kartu su kelionės draudimu kompensuojamos lėktuvų bilietų, viešbučių ir kitos kelionės išlaidos, jei tektų atšaukti kelionę dėl URM paskelbtos rekomendacijos nevykti į pasirinktą šalį.

REKLAMA

Tokia rekomendacija gali būti paskelbta dėl pandemijos ar ligų protrūkio, terorizmo, masinių neramumų, stichinių nelaimių, karinių konfliktų. Anot „If“ rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovo Džiugo Šaulio, draudimas taip pat galiotų, jei dėl pandemijos būtų atšauktas lėktuvo, traukinio ar laivo reisas, viešas kultūros, sporto ar kitas renginys.

„Šis draudimas ypač aktualus tiems, kas keliones planuoja savarankiškai ir užsako nekeičiamus kelionės bilietus, rezervuoja viešbučius be galimybės juos atšaukti ar patiria kitokių išlaidų, kurių jie negalėtų susigrąžinti iš transporto kompanijos, kelionės organizatoriaus ar kitų paslaugų teikėjų“, – komentuoja D. Šaulys.

REKLAMA

Tačiau jis pabrėžia, kad yra atvejų, kada šis draudimas negalioja. Vienas iš aktualiausių šiuo metu – tai reikalavimas izoliuotis sugrįžus iš COVID-19 paveiktos užsienio šalies. Jei yra paskelbtas tik reikalavimas izoliuotis sugrįžus, tačiau URM nepaskelbė rekomendacijos nevykti į pasirinktą šalį, šis draudimas negalios.

„Vadovaujamės URM tinklapyje skelbiama informacija – „If“ išplėstinis kelionės išlaidų draudimas galios tuo atveju, jei prieš išvykstant arba kelionei jau vykstant šalis žemėlapyje pažymima raudonai ir rašoma „Į šalį rekomenduojama nevykti“, – aiškina D. Šaulys.

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ komunikacijos vadovė Ingrida Žaltauskaitė pastebi, kad reaguodami į situaciją dėl koronaviruso, kai kurie draudikai bando kurti ir siūlyti įvairius rizikos variantus, visgi „Lietuvos draudimas“ lieka prie standartinių sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie kelionių draudimą, su pandemijos rizika susijusios išlaidos nėra atlyginamos. Kitaip tariant, jei klientas nusprendžia keliauti, visa kelionių draudimo apsauga jam galioja, išskyrus jei jis suserga liga, dėl kurios paskelbta pandemija (koronavirusu). Tai yra standartinė sąlyga, kuri taikoma daugumoje ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių draudimo bendrovių“, – sako I. Žaltauskaitė.

Ji pasakoja, kad esant tokiai pandemijai, kaip koronaviruso, draudimo bendrovėms sunku įvertinti galimą žalos dydį, nes ligos plitimas nenuspėjamas, o rizikos masto negalima numatyti.

Oro uostas (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Sulaukė nemažo susidomėjimo

„If“ rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas D. Šaulys tikina, kad nauja draudimo apsauga jau susilaukė žmonių, planuojančių keliones susidomėjimo.

REKLAMA

„Tie, kurie pasiryžta planuoti keliones, domisi būdais, kaip galima sumažinti galimus nuostolius, jei kelionę tektų atšaukti. Kadangi produktas naujas, sulaukiame daug skambučių, prašymų suteikti daugiau informacijos“, – sako D. Šaulys.

Jis pasakoja, kad išplėstinio kelionės išlaidų draudimo kaina daugiausiai priklauso nuo šiai rizikai pasirinktos draudimo sumos. Pavyzdžiui, dviese keliaujant Europoje vieną savaitę ir pasirinkus bendrą 600 eurų draudimo sumą šiai rizikai, išplėstinis kelionės išlaidų draudimas gali papildomai kainuoti apie 25 eurus, perkant jį kartu su įprastiniu būtinosios medicininės pagalbos užsienyje draudimu.

„Palyginimui – bazinis būtinosios medicininės pagalbos draudimas tokiai kelionei šiuo metu kainuoja apie 8–9 eurus. Draudimo kainą konkrečiai kelionei, atsižvelgiant į kelionės trukmę, kryptį, keliautojų skaičių ir kitas aplinkybes, labai lengva apskaičiuoti internete esančioje skaičiuoklėje“, – pasakoja D. Šaulys.

REKLAMA

Kokius dalykus reikėtų įvertinti ruošiantis kelionėms ir renkantis draudimą?

Renkantis kelionių draudimą reikėtų įvertinti, kokios draudimo apsaugos yra aktualios konkrečiai jūsų situacijai. Pavyzdžiui, jei nesivežate brangaus bagažo, tuomet jums neverta į draudimo polisą įtraukti bagažo draudimo apsaugos ir papildomai už ją mokėti. Tas pats galioja ir išplėstiniam kelionės išlaidų draudimui – jei didžiąją kelionės išlaidų dalį sudaro viešbučių rezervacijos, kurias galite nemokamai atšaukti, tuomet ši draudimo apsauga jums greičiausiai neaktuali.

Ką visuomet rekomenduojame padaryti – tai keliaujant apsidrausti bent jau būtinosios medicininės pagalbos draudimu. Tai yra esminė kelionės draudimo sudedamoji dalis ir didelė pagalba susirgus ar patekus į nelaimingą atsitikimą užsienyje. Gydymo išlaidos rimtai susirgus užsienyje gali siekti net ir dešimtis tūkstančių eurų. Draudimo įmoka, palyginus ją su galimomis išlaidomis, atrodo tikrai nedidelė, ypač jei perkate tik bazinį medicininių išlaidų draudimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu, pasaulyje siaučiant Covid-19 epidemijai, labai svarbu žinoti, kad būtinosios medicininės pagalbos draudimas ne visada galioja susirgus Covid-19 liga. Prieš išvykstant į kelionę labai svarbu pasitikrinti URM tinklalapyje skelbiamą rekomendaciją apie pasirinktą šalį. Jei žemėlapyje šalis pažymėta raudona spalva ir rašoma „Į šalį rekomenduojama nevykti“, būtinosios medicininės pagalbos draudimas susirgus Covid-19 negalios. Jei šalis į nerekomenduojamų sąrašą pateko jau išvykus, būtinosios medicininės pagalbos draudimas galios dar 14 dienų, per kurias siūlome klientams grįžti į Lietuvą.

Prieš įsigyjant draudimą prašome klientų perskaityti draudimo taisykles, susipažinti su draudžiamųjų ir nedraudžiamųjų įvykių sąrašu. Jei kyla papildomų klausimų, kviečiame pasikonsultuoti su draudimo ekspertais, kad kelionė būtų tinkamai apdrausta, žinotumėte, kada draudimas galioja, o kada ne, ir galėtumėte jaustis labiau užtikrintai keliaudami šiais neramiais laikais.

REKLAMA

Draudimą reikėtų rinktis pagal poreikius

„Lietuvos draudimo“ komunikacijos vadovė I. Žaltauskaitė atkreipia dėmesį, kad kelionių draudimas susideda iš kelių dalių: medicininių išlaidų draudimas (galioja, kai klientas būdamas užsienyje suserga ir kreipiasi medicininės pagalbos), nelaimingų atsitikimų draudimas (kai patiriama trauma); bagažo draudimas (praradus ar vėluojant bagažui); civilinės atsakomybės (jei padarytumėte žalą kitų turtui, pvz. sulaužytumėte viešbučio inventorių netyčia) bei nenumatytų kelionės išlaidų (jei ne dėl savo kaltės pavėluotumėte į skrydį ir pan). Kelionių draudimas gali būti komponuojamas iš mano paminėtų dalių pagal kliento pageidavimą

REKLAMA

LDA direktorius taip pat pabrėžia, kad kelionių draudimas turi daug sudėtinių dalių, tačiau sako, kad esminė kelionių draudimo sudėtinė dalis – medicininių išlaidų draudimas.

„Šis draudimas atlygina būtinosios medicininės pagalbos užsienyje išlaidas, o prireikus ir repatriacijos išlaidas. Kadangi šios išlaidos, priklausomai nuo valstybės, į kurią yra keliaujama, gali siekti ir kelias dešimtis tūkstančių eurų, visada rekomenduojame pasirūpinti šia draudimo apsauga“, – sako A. Romanovskis.

Anot jo, atsižvelgdami į savo kelionės pobūdį bei aplinkybes, klientai taip pat gali rinktis ir papildomas draudimo apsaugas. Pavyzdžiui, jeigu į kelionę vežatės brangų bagažą arba yra didelė tikimybė, kad bagažas dėl jungiamųjų skrydžių ar kitų priežasčių gali vėluoti arba pasimesti, siekiant išvengti su tuo susijusių išlaidų, rekomenduojama papildomai pasirinkti bagažo draudimo paslaugą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo draudimu apdraudžiami asmeninio pobūdžio daiktai, skirti kelionei, nuo atvejų, kai jie prarandami, sugadinami arba bagažas vėluoja“, – aiškina A. Romanovskis.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad keliaujant yra galimybė papildomai pasirinkti ir civilinės atsakomybės draudimą, kuris padengtų išlaidas, susijusias su reikalavimu atlyginti savo, mažamečių vaikų ar naminių gyvūnų kelionės metu padarytą žalą kitiems asmenims ar jų turtui.

O norint apsisaugoti nuo finansinių nuostolių, atsiradusių kelionę atšaukus ar jai nutrūkus dėl nenumatytų įvykių, rekomenduojama į kelionių draudimo paketą įtraukti ir kelionės išlaidų draudimo paslaugą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų