REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitės prekyba buvo prieštaringa. Prasidėjo niūriai, o baigėsi optimistiškai, nors, tokie trūkčiojimai jau gana įprasti. Nepaisant penktadienį brangusių akcijų, kol kas nereali atrodo metų pradžioje įprasta 15 ar daugiau mln. Lt prekybos apyvarta. Kiek įdomiau, kad pradėtos spręsti didžiausios VVPB mįslės - „Snaigė“ (SNG1L) ir „Alytaus tekstilė“ (ATK1L).

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 2,4 mln. Lt (!), brangusių ir pigusių akcijų santykis - 9/14. „Stumbras“ (STU1L) ketina gegužės 29 d. viešo akcijų pardavimo būdu per biržą parduoti 5 proc. akcijų - kol kas mažiau nei anksčiau žadėta (iki 40 proc.) Greičiausiai platinimas skirtas daugiau instituciniams investuotojams, nelinkusiems mesti akcijų iškart į biržą. Jau gegužės pradžioje bendrovė užbiržiniu sandoriu yra pardavusi 1,97 proc. akcijų. Investuotojams žadama agresyvi plėtra ir palanki dividendų politika. Tačiau tokiems pažadams kiek prieštarauja itin atsargus akcijų platinimas.

REKLAMA

Antradienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 3,1 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 19/7. Daugiausia prekiauta „TEO“ (TEO1L), akcijos kaina sumažėjo iki 2,31 Lt. „Panevėžio statybos trestas“ (PTR1L)  paskelbė, jog I-ojo ketvirčio grynasis pelnas siekė 3,24 mln. Lt. Kaina krito iki 16,18 Lt.

"Mažeikių nafta" pirmąjį šių metų ketvirtį patyrė 135 mln. Lt neaudituotų konsoliduotų nuostolių. Beveik tiek pat, kiek pernai I-ąjį ketvirtį buvo gauta pelno - 134 mln. Lt. Situacijos kritiškumą rodo ir tai, kad Mažeikių nafta neskelbs šių metų veiklos prognozės. Stebina, kad iki šiol MNF1L indekse OMXV „sveria“ net 36,44 proc., nors akcija biržoje beveik neprekiaujama. Atvejis, kai formalių taisyklių laikymasis klaidina - aiški kapitalizacinių indeksų skaičiavimo yda.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 3,7 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 12/13. Diena buvo ypatinga tiesioginiais sandoriais - iš viso jų sudaryta už 4 mln. Lt. Klaipėdos naftos akcijų (KNF1L) tiesioginiais sandoriais perleista 1,10 Lt kaina už 330 tūkst. Lt ir 1,08 Lt kaina už 1,458 mln. Lt, DnB NORD banko (NDL1L) - 420 Lt kaina už 1,848 mln. Lt. TEO1L apyvarta tesudarė 427,910 tūkst. Lt. Išties įdomios tendencijos – pavyzdžiui IVL1L apyvarta sudarė 6 tūkst. Lt, sandėriai – buvo 2. Tokioje seklumoje didesnį susidomėjimą akcija rodo netgi 50 tūkst. Lt prekybos apyvarta.
Ketvirtadienis: Šeštinės nėra itin populiari šventė Lietuvoje, bet prekyba nevyko - biržų sutarimu, dieną, kai mažiausiai 6 šalyse, kuriose veikia OMX biržos, yra nedarbo diena, prekyba vertybiniais popieriais nevykdoma ir likusiose OMX biržose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 4,8 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 18/12. „Snaigės“ (SNG1L) akcijos kaina dėl naujienų apie bendrovės pirkėją pašoko iki 11,29 Lt, apyvarta siekė 782 tūkst. Lt - beveik kaip TEO1L. „Snaigė“ turi sunkumų dėl nepasiteisinusios prekybos strategijos Rusijoje, į kurią buvo daug investuota. Greičiausiai problemų nebesitikima išspręsti vien savo jėgomis. Tikėtina, kad kompanijai, turinčiai dideles realizavimo rinkas, „Snaigės“ gamykla gali būti patraukli. Galutinis terminas pasiūlymams teikti baigiasi kitą penktadienį, o žinios paskleidimas gali būti būdas paaštrinti pirkėjų konkurenciją. „Snaigė“ siūlo pirkti apie 60 proc. akcijų. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad stambiausi SNG1L akcininkai yra „Hansabank“ klientai (Estija) - 50,84 proc., antri - UAB „Survesta“ - 21,12 proc. ir „Skandinaviska Enskilda“ klientai (Švedija) - 8,42 proc.

REKLAMA

Biržoje viešame pardavimo aukcione už pradinę 0,358 mln. Lt kainą parduota 69,56 proc. „Alytaus tekstilės“ akcijų. Už akciją buvo mokėta mažiausia įmanoma kaina - 1 centas. Rinkoje penktadienį ATK1L kainavo 13 kartų daugiau - 0,13 Lt. Įdomu, kokią kainą pirkėjai pasiūlys per privalomą akcijų supirkimą? Dar nėra paskelbti pirkėjų įsigijimo motyvai. Bendrovės skolos šiuo metu viršija 40 mln. Lt.

Visą savaitę, kasdien brango SAN1L. TEO1L svyravimai buvo minimalūs. Baigėsi ažiotažas dėl IVL1L, nors kaina žemiau 14 Lt ir nekrito.

REKLAMA

Indekso „lyderis“ MNF1L per savaitę krito 3,37 proc. OMXV pokytis per savaitę - 1,88 proc. į viršų.

Šviežiena

Senokai regėtas įvykis Vilniaus biržoje - listinguosis nauja kompanija. Senokai skelbusi apie savo planus, AB „City Service“ ateina. Greičiausiai taip siekiama pritraukti papildomų lėšų plėtrai užsienyje. Ketvirtadienį VPK patvirtino paprastųjų vardinių akcijų prospektą. Akcijos (iki 4 781 428 vnt. - 28,13 proc. akcinio kapitalo) bus siūlomos Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Pirminio pardavimo siūlymo sąlygos, tvarka ir aplinkybės viešai bus paskelbtos gegužės 21 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendžiant iš kol kas skelbtų duomenų - tai itin sparčiai auganti kompanija:
grynasis pelnas 2006 m išaugo 66,1 proc. - nuo 4,531 mln. Lt iki 7,528 mln. Lt;
pajamos 2006 m. sumažėjo 3,1 proc. - nuo 117,2 mln. Lt iki 113,6 mln. Lt;
darbuotojų skaičius 2006 m. išaugo 333 proc. - nuo 300 iki 1300;
prižiūrimų pastatų plotai pernai išaugo 114 proc. - nuo 4 mln. kv. metrų iki 8,6 mln. kv. metrų ploto.

Reikia tikėtis, kad prospekte perskaitysime apie tokių pokyčių priežastis. Viešas akcijų pardavimas laukiamas, tik atsargesni investuotojai norės įsitikinti, kad bendrovė vienodai gerai gali veikti tiek laisvos konkurencijos sąlygomis, tiek keičiantis politinei valdžiai.

REKLAMA

„City Service“ pretenduoja pakliūti iškart į VVPB Oficialųjį prekybos sąrašą. Jeigu platinimas pavyks, vertybiniai popieriai bus įtraukti į prekybos sąrašą birželio 8 dieną. Biržose, turinčiose ilgesnę prekybos komunalinių paslaugų bendrovių (utilities) akcijomis patirtį, investicijos į šias bendroves laikomos pakankamai saugiomis ir „nuobodžiomis“, akcijų svyravimai nedideli.

Tikėtina, jog bendrovė bus įtraukta ir į sektorinį Baltic Utilities PI (kainų) indeksą. Kol kas jį sudaro tik trys bendrovės -  Kauno energija (KNR1L), Rytų skirstomieji tinklai (RST1L), Tallinna Vesi (TVEAT). Svyruoja šis indeksas kaip OMXV šešėlis.

REKLAMA

Pirminis viešas platinimas iš dalies būtų ir geras VVPB rinkos indikatorius. Naujos bendrovės atėjimas turėtų padidins dėmesį ir visai biržai. Kol kas daugiau bendrovių traukdavosi iš biržos nei į ją ateidavo.

Į laisvę - ne mažiau 25 proc.

Visose trijose OMX Baltijos šalių biržose keisis įtraukimo į Oficialųjį prekybos sąrašą kriterijus. Bus reikalaujama, kad Oficialiojo prekybos sąrašo bendrovės turėtų ne mažiau kaip 25 proc. laisvai cirkuliuojančių akcijų skaičių arba laisvai cirkuliuojančių akcijų rinkos vertė - ne mažesnė kaip 25 mln. eurų. Kodėl toks magiškas skaičius? Gal toks sugriežtinimas padės geriau klasifikuoti ir lyginti akcijas, bet labai pagyvinti biržų neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos sąraše esančios bendrovės pirmą kartą pagal naują kriterijų bus peržiūrėtos 2007 metų lapkričio mėnesį. Panašu, kad jei reikalavimai būtų taikomi šiandien – „Utenos trikotažas“ (UTR1L) ir SNG1L jų neatitiktų.

Pažvelgus į portfelį – tendencijos liko panašios. TEO1L rado „dugną“, SAN1L kilo toliau. SAB1L lieka prekeivių dėmesio šešėlyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų