REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mokyklinės uniformos. „Aukso siūlas“ nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrui patikinus, kad rugsėjo 1-ąją moksleiviai sugrįš į mokyklas, tėvai suskubo ruoštis naujiems mokslo metams. Vienas būtiniausių pirkinių – mokyklinė uniforma. Siuvėjai ir pardavėjai teigia, kad naujiems mokslo metams ruošėsi iš anksto, tad uniformų parduotuvėse nepritrūks. Tačiau tėvai tikina, kad naujas uniformas perka ne kiekvienais metais.

6

Švietimo, mokslo ir sporto ministrui patikinus, kad rugsėjo 1-ąją moksleiviai sugrįš į mokyklas, tėvai suskubo ruoštis naujiems mokslo metams. Vienas būtiniausių pirkinių – mokyklinė uniforma. Siuvėjai ir pardavėjai teigia, kad naujiems mokslo metams ruošėsi iš anksto, tad uniformų parduotuvėse nepritrūks. Tačiau tėvai tikina, kad naujas uniformas perka ne kiekvienais metais.

REKLAMA

Įmonės „Aukso siūlas“ direktorė Irena Armalienė pasakoja, kad įprastai tėvai mokyklinių uniformų ima ieškoti rugpjūčio pradžioje, tačiau perka prieš pat mokslo metus. O šiemet tėvai dar laukė ir aiškesnės informacijos dėl mokslo metų pradžios.

„Ministrui pranešus, kad vaikai sugrįš į mokyklas, jau kitą dieną sulaukėme klientų. Tačiau įprastai daugiau klientų sulaukiame po atlyginimų mokėjimo dienos. Be to, dažnai vaikai iki pat mokslo metų pabaigos leidžia laiką stovyklose ar pas senelius. Tad didžiausio kliento srauto sulaukiame antroje mėnesio pusėje.

REKLAMA
REKLAMA

Būna, kad uniformų klientai atvyksta pirkti ir rugsėjo 1-ąją. Mes darbą pradedame 8 val. ryte, tad tėvai atvyksta su vaikais. Šie apsirengia nauja uniforma ir vyksta tiesiai į mokyklą“, – pirkėjų įpročius komentuoja siuvyklos ir parduotuvės direktorė.

REKLAMA

Anot jos, uniformų parduotuvėje užteks visiems norintiems.

„Mokslo metams ruošiamės iš anksto, tad turime apie 50 skirtingų dydžių tiek mergaitėms, tiek berniukams. Visi atvykę vaikai gali išsirinkti sau tinkamą uniformą. Labai retai reikia siūti individualiai, tačiau tokias paslaugas taip pat teikiame“, – sako I. Armalienė.

Pasak jos, pradinukų tėvai dažniausiai perka visą komplektą – švarką, berniukams kelnes, o mergaitėms – sijonus, megztinius, kuriuos vaikai nešioja kasdien, o švarkais dažniausiai puošiasi tam tikromis progomis.

REKLAMA
REKLAMA

Uniformos komplektų kainos – iki 115 eurų

„Kalbant apie kainas, pirmoko uniforma tėvams atsieina 55-60 eurų. Į šią sumą įeina pagrindiniai drabužiai – švarkas ir kelnės ar sijonas, už kitus, pavyzdžiui, megztinį jau reikia mokėti atskirai. Taip pat papildomai kainuoja aksesuarai. Štai berniukai mėgsta puoštis varlytėmis. Vyresni vaikai, gimnazistai vaikinai dažniausiai įsigyja tik švarkus, kurie kainuoja iki 33 eurų. O merginos dar įsigyja ir sijonus, kurie kainuoja iki 24 eurų.

Dažniausiai tėvai stengiasi neišlaidauti, todėl perka šiek tiek didesnį švarką, kurį vaikas nešioja apie 2 metus. Be to, švarką moksleivis nešioja rečiau, todėl jis taip greitai ir nesusidėvi. Tačiau viskas priklauso nuo vaiko. Vienas uniformą gali sunešioti ir per 2 mėnesius, o kitas – per 2 metus. Taip pat viskas priklauso nuo drabužio priežiūros“, – pasakoja I. Armalienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitos įmonės „Lidata“, kuri siuva ir parduoda uniformas, direktorius Lionius Treikauskas taip pat tikina, kad naujiems mokslo metams pasiruošė iš anksto. Tad parduotuvėje uniformų visiems norintiems jų įsigyti nepritrūks.

Paklaustas apie uniformų kainas, įmonės direktorius tikino, kad šios priklauso nuo komplekto, kurį išsirenka pirkėjas.

„Pigiausia uniforma atsieitų 45-50 eurų, o brangiausios kaina gali siekti ir 115 eurų. Tačiau dažniausiai tėvai renkasi vidutinį variantą, kuris kainuoja apie 70 eurų.

Būna, kad norėdami sutaupyti tėvai perka ir didesnes uniformas, kurias vaikas gali nešioti bent porą metų. Tačiau didžiulių „maišų“ neperka. Juk svarbu, kad uniforma būtų ir patogi, ir graži“, – tikino L. Treikauskas.

REKLAMA

Kiekvienais metais naujų uniformų neperka

O portalo tv3.lt kalbintos mamos tikino, kad šiemet vaikams naujų uniformų nepirks.

Štai vilnietės Erikos sūnus šiemet eis į trečią klasę, tačiau uniformą dėvės seną, pirktą prieš 2 metus.

„Prieš pirmą klasę pirkau visą komplektą – kelnes, švarką ir kaklaraištį. Pernai prieš rugsėjo 1-ąją nupirkau megztinį. Tačiau nors mokykloje uniformos yra privalomos, ne visi jas nešioja. Pavyzdžiui, pernai nupirktas megztinis pragulėjo visą laiką spintoje, sūnus nė karto jo neapsivilko.

Be to, nors skelbiama, kad naujieji mokslo metais prasidės mokykloje, tačiau man situacija vis tiek lieka neaiški. O jeigu vidury mokslo metų vėl sugrąžins nuotolinį mokymą? Kam tada vaikams bus reikalingos naujos uniformos?“, – retoriškai klausė Erika.

REKLAMA

Moteris tikina, kad sprendimą, dėl naujos uniformos pirkimo, priims įpusėjus mokslo metams.

„Nenoriu be reikalo išleisti pinigų. Visas komplektas atsieina nepigiai. Švarkas man kainavo 46 eurus, kelnės ir megztinis po 26 eurus, o kaklaraištis 7 eurus. Tiesa, dar būtina mokyklos emblema, ši kainuoja apie 3 eurus.

Kita mama Viktorija portalui tv3.lt pasakojo, kad dvyliktokė dukra šiemet gimnazijoje dėvės seną, jau 2 metus skaičiuojantį švarką, kurį ir pirko jau dėvėtą.

„Mokykloje privaloma dėvėti tik švarką. Naujas jis kainuoja apie 50 eurų, o dėvėtą pirkau už 15 eurų. Pasitarėme su dukra ir nusprendėme, kad paskutiniams mokslo metams neverta išlaidauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi nusprendėme, kad sutaupytus pinigus skirsime kitiems mokyklos reikmenims“, – pasakojo Viktorija.

Daugiausiai dėvėtų uniformų pardavinėjama įvairiuose skelbimų portaluose ir socialinio tinklo „Facebook“ grupėse. Čia dėvėtą švarką galima įsigyti nuo 10 iki 20 eurų, megztinį nuo 10 iki 15 eurų, o visą komplektą – švarką, berniukams kelnes, o mergaitėms sijoną ar sarafaną galima nusipirkti nuo 20 iki 30 eurų. Tik sijoną ar sarafaną galima įsigyti už 10 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų