REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso krizė kiek sulėtino nuo 2010 metų nebeveikiančios ir uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) darbus, sako valstybės valdomos įmonės vadovas.

Koronaviruso krizė kiek sulėtino nuo 2010 metų nebeveikiančios ir uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) darbus, sako valstybės valdomos įmonės vadovas.

REKLAMA

„Šiuo metu išmontavimo ir kuro iškrovimo darbai vyksta pagal planą (...) COVID-19 įtaka buvo minimali, mes manome, kad praradome gal tiktai porą mėnesių tempo, tai buvo susiję iš esmės su „Tatenos“ inspektorių negalėjimu atvažiuoti ir atlikti savo pareigas“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį kalbėjo Audrius Kamienas. 

Ministrų kabinetui trečiadienį pristatyta Ignalinos AE uždarymo pažanga bei artimiausi darbai.

Energetikos viceministrė Lina Sabaitienė teigė, kad Lietuva derybose dėl naujos ilgametės ES finansinės perspektyvos tikėjosi didesnio finansavimo Ignalinos AE, tačiau ir patvirtinta suma bus pakankama. 

„Derybų metu Lietuva siekė gauti 692 mln. eurų finansavimą, po derybų patvirtinta 490 mln. eurų suma, kuri yra pakankama darbams iki 2027 metų vykdyti“, – kalbėjo L. Sabaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, Lietuva siekė jau dabar gauti finansavimą sudėtingiausiam darbui – reaktorių išmontavimui – šie projektai bus vykdomi 2027–2033 metais.   

REKLAMA

„Būtent dviejų finansinių perspektyvų sandūroje – 2027-2033 metais įvyks fizinis abiejų reaktorių išmontavimas. Todėl, esant dabartiniams derybų rezultatams, didesnė našta tenka būsimiems derybininkams dėl finansavimo po 2027 metų“, – sakė viceministrė. 

Vis dėlto ji sėkme laiko faktą, jog Lietuvos indėlis į IAE uždarymo darbus išliko 14 proc., nors anksčiau Europos Komisija siūlė 20 proc. 

Energetikos ministerija nurodo, kad šiuo metu iš pirmojo Ignalinos AE bloko jau išvežtas visas nepažeistas kuras ir tvarkomas pažeistas kuras – tai techniškai sudėtingesnis ir reikalaujantis daugiau laiko darbas. Planuojama visą kurą į saugyklą  pervežti iki 2022 metų spalio. 

REKLAMA
REKLAMA

Per 2019 metus išmokėta 54,9 mln. eurų Ignalinos programos lėšų, iš kurių didžiąją dalį (85 proc.) sudarė ES lėšos. Numatoma, kad šiemet programai bus skirta dar 68,29 mln. eurų ES paramos. 

Šią savaitę energetikos ministras patvirtino atnaujintą Galutinį eksploatavimo nutraukimo planą (GENP). Bendra darbų kaina ir galutinė darbų pabaiga išliko nepakitusi –  3,316 mlrd. eurų ir 2038 metai. 

Lietuva uždaryti jėgainę įsipareigojo stodama į ES. Vienintelė Baltijos šalyse atominė elektrinė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų