REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip jau skelbta, nuo liepos mėnesio pradžios atpigo elektros energija. Tačiau nepaisant sumažėjusių tarifų, kai kuriems gyventojams ji ne tik neatpigo, bet priešingai – pabrango kone dvigubai. Butų savininkai įtaria, kad kažkas elektrą pasijungęs nelegaliai. Specialistai sako, kad taip nutiko dėl mokesčio skaičiavimo specifikos.

Kaip jau skelbta, nuo liepos mėnesio pradžios atpigo elektros energija. Tačiau nepaisant sumažėjusių tarifų, kai kuriems gyventojams ji ne tik neatpigo, bet priešingai – pabrango kone dvigubai. Butų savininkai įtaria, kad kažkas elektrą pasijungęs nelegaliai. Specialistai sako, kad taip nutiko dėl mokesčio skaičiavimo specifikos.

REKLAMA

Vilniuje, Trinapolio gatvėje, yra 8-11 aukštų kelių dviejų daugiabučių kompleksas, statytas prieš kiek daugiau nei dešimt metų.

Gavus naujausias sąskaitas už komunalines paslaugas daugiabučių gyventojų „Facebook“ grupėje kilo diskusija, kodėl tiek daug reikia mokėti už bendro naudojimo elektrą. Palyginti su birželio mėnesiu, liepą už ją priskaičiuota dukart didesnė suma.

„Kaip vienas butas gali per mėnesį (ypač vasarą) sunaudoti apie 50 kWh/mėn bendro naudojimo elektros? Ir kodėl tas suvartojimas kas mėnesį šokinėja net  ±50 proc.? Čia jau tikrai nebe tik laiptinės lempos ir liftas. Aš bute per mėnesį tiek nesunaudoju“, – stebėjosi komplekso gyventojas Mantas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, logiška, kad atskiros daugiabučio laiptinės turi atskirus skaitiklius. Kad už ją mokėtina suma paskirstoma pagal buto plotą, irgi viskas gerai. Tačiau negerai yra su suvartotų jos kiekiu, nesuprantama, kur tiek daug elektros „išplaukia“.

REKLAMA

Iš vilniečio gautų sąskaitų matyti, kad birželio mėnesį jam už elektrą priskaičiuota 2,71 euro suma, o už liepą – jau 5,99 euro už 60 kv. m ploto butą.

„Kaip įmanoma tiek kWh sunaudoti? Kur dar bendro naudojimo elektros kabeliai eina, neskaitant lifto ir laiptinės apšvietimo? Net jei imtumėm kitus mėnesius, išeitų 30-40 kWh/mėn. vienam butui.

Iš sąskaitų panašu, kad kitos laiptinės sunaudoja mažiau bendro naudojimo elektros net imant kitų mėnesių sumas. Šitas faktas irgi įdomus“, – komentavo Mantas ir svarstė, kad galbūt mokėti tiek daug reikia dėl to, kad kažkas prie bendros elektros energijos tinklo yra prisijungęs nelegaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, kitose daugiabučio laiptinėse gyventojai moka kur kas mažiau. Pavyzdžiui, kaip matyti iš grupėje paskelbtų nuotraukų vienam iš jų, gyvenančiam 68 kv. m ploto bute (t.y., 8 kv. m didesniame nei Manto), už liepos mėnesį sunaudotą bendro naudojimo elektros energiją teks mokėti 2,23 euro.

Tik suskaičiuoja pagal gautus rodmenis

Sąskaitą už komunalines paslaugas minėto daugiabučio gyventojams išrašo bendrovė „Mano būstas“. Jos atstovas spaudai Paulius Ugianskis teigė, kad įmonė tik gauna rodmenis ir pagal juos išrašo sąskaitas:

„Nuo 2020 m. vasario 1 d., pagal susitarimą su „Ignitis“, elektros bendroms reikmėms skaitiklių duomenys nurašomi 2 kartus per metus – gruodžio ir birželio mėnesiais. Mokestis už elektrą bendroms reikmėms apskaičiuojamas pagal praėjusį 12 mėn. laikotarpio vidurkį ir vėliau perskaičiuojamas du kartus per metus (gruodžio bei birželio mėnesiais) pagal pateiktus faktinius rodmenis. Pabrėžiu, kad mes tik nurašome skaitiklių duomenis ir visą informaciją pateikiam „Ignitis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Ugianskis taip pat svarstė, kad didesnės sąskaitos kai kuriems gyventojams galėjo būti dėl perskaičiuoto mokesčio.

„Dar gali būti toks variantas. Iki birželio buvo skaičiuojamas vidurkis. Sąskaita liepą galėjo ateiti didesnė todėl, kad elektros sausio-birželio mėn. buvo sunaudota daugiau, nei skaičiuojamas vidurkis. Ir tas perviršis buvo įskaitytas į liepos mėn. sąskaitą“, – aiškino „Mano būstas“ atstovas.

Pabrango dėl perskaičiavimo?

Bendrovės „Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovas Lukas Zadarackas informavo, kad elektros energijos kainas privatiems vartotojams tvirtina Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba.

REKLAMA

„Šiuo metu visuomeniniu elektros tiekėju esantis „Ignitis“ privatiems klientams elektros energiją tiekia nuo liepos 1 dienos įsigaliojusiomis kainomis.

Vidutinė elektros energijos kaina nuo liepos 1 d. gyventojams sumažėjo 7,8 proc. Detaliai pakomentuoti bendram naudojimui skirtos elektros kainos dedamasis dalis turėtų konkretaus daugiabučio administratorius“, – atsiųstame komentare nurodė L. Zadarackas.

Jo teigimu, minimo daugiabučio gyventojai sąskaitas už bendras reikmes gauna iš bendrijos. Todėl ir klausimus apie paskirstytas sumas esą detaliai galėtų atsakyti bendrijos atstovai.

„Minima bendrija nedeklaravo rodmenų už suvartotą elektros energiją nuo šių metų kovo iki birželio mėnesio, todėl sąskaita buvo paskaičiuota taikant suvartotos elektros energijos vidurkį. Birželio mėnesio pabaigoje bendrijai deklaravus faktinius rodmenis pakito ir sąskaitos suma“, – komentavo „Ignitis“ atstovas.

REKLAMA

Kiekvienos laiptinės specifika

Portalas tv3.lt telefonu susisiekė su Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Naujasis Trinapolis“ pirmininku Kęstučiu Kaminsku.

Jis pateikė savo versiją, kodėl daliai gyventojų elektra liepą gerokai pabrango. Tačiau atsisakė būti cituojamas ir paprašė klausimų raštu (gautais atsakymais ši publikacija bus papildyta).

K. Kaminskas minėjo, kad kainų skirtumas susidarė perskaičiavus sumas pagal atnaujintus elektros skaitiklių rodmenis.

Jis taip pat paaiškino, kad skirtingų laiptinių gyventojai moka skirtingas sumas už bendro naudojimo elektros energiją dėl to, kad skiriasi laiptinėse esanti technika ir įrenginiai. Pvz., kai kuriose laiptinėse yra ne vienas, o du liftai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 8:30 val.

Antradienio rytą K. Kaminskas atsiuntė tokį komentarą:

„Patikrinau 9A namo kelių metų komunalinės apkrovos skaitliukų suvartojimus, tai vidutinis 2020 metų 7 mėnesių suvartojimas, palyginus su 2019 metais tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo vidutiniškai apie 16 proc., kodėl vartojimai padidėjo, manau galėtų atsakyti šio namo elektros energijos auditas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų