REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smulkiesiems investuotojams atstovaujanti Investuotojų asociacija teikia neketinanti dalyvauti verslininko Vidmanto Martikonio ir valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupė“ ginče dėl pastarosios privalomai išperkamų įmonės „Ignitis gamyba“ akcijų kainos.

Smulkiesiems investuotojams atstovaujanti Investuotojų asociacija teikia neketinanti dalyvauti verslininko Vidmanto Martikonio ir valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupė“ ginče dėl pastarosios privalomai išperkamų įmonės „Ignitis gamyba“ akcijų kainos.

REKLAMA

Pasak Investuotojų asociacijos valdybos narės Sigitos Pranckėnaitės, asociacija palaiko kovo viduryje su „Ignitis grupe“ pasiektą susitarimą – pagal jį buvo padidintos „Ignitis gamybos“ ir „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) išperkamų akcijų kainos bei numatyta smulkiesiems akcininkams suteikti pirmumo teisę per pirminį viešą akcijų siūlymą (IPO) įsigyti dalį „Ignitis grupės“ akcijų.

„Investuotojų asociacija 2020-ųjų kovą susitarė su „Ignitis grupe“ dėl ESO ir „Ignitis gamybos“ supirkimo kainų padidinimo – smulkiesiems akcininkams tai atnešė daugiau kaip 10 mln. eurų. Manome, kad nuo pirminio pasiūlymo 21 proc. padidinta ESO ir 17 proc. „Ignitis gamybos” kaina yra naudinga visiems akcininkams ir atitinka šių įmonių vertę, todėl naujame ginče Investuotojų asociacija dalyvauti neketina“, – komentare BNS teigė S. Panckėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Martikonis rugpjūčio pradžioje kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą prašydamas nustatyti teisingą išperkamų „Ignitis gamybos“ akcijų kainą. Anot „Ignitis grupės“, dėl šio ieškinio su Investuotojų asociacija pasirašytas susitarimas gali netekti galios.

REKLAMA

„Dėl gauto V. Martikonio ieškinio „Ignitis grupė“ turės iš naujo įvertinti, ar galės smulkiesiems „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir „Ignitis gamybos“ akcininkams, pardavusiems savo akcijas bendrovei oficialaus siūlymo metu, taikyti pirmumo teisę įsigyti „Ignitis grupės“ akcijas pirminio viešo siūlymo metu, kaip buvo susitarta“, – teigiama „Ignitis grupės“ pranešime.

Kovo viduryje pasiektas susitarimas numatė, kad ESO ir „Ignitis gamybos“ smulkieji akcininkai turės pirmumo teisę per IPO įsigyti „Ignitis grupės“ akcijų už sumą, lygią jų valdytą akcijų skaičių padauginus iš išpirkimo kainos ir pridėjus už 2019 metus išmokėtus dividendus. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu V. Martikonis tvirtina, kad Investuotojų asociacijos ir „Ignitis gamybos“ susitarimo sąlygos įgyvendintos.

„Aš to susitarimo nepasirašinėjau, pasirašinėjo Investuotojų asociacija, iš kurios aš irgi sulaukiau didelio spaudimo dėl savo planų (...) Bus matyti, tas, kas susitarime buvo numatyta, atsiimti iš teismų ieškinius dėl ESO ir „Ignitis gamybos“ delistingavimo, yra išpildyta. (...) Tuos ieškinius mes atsiėmėme“, – BNS sakė V. Martikonis.

Anot verslininko, jis į teismą kreipėsi norėdamas susipažinti su „Ignitis grupės“ planuojamo IPO dokumentais ir įvertinti, ar smulkiesiems akcininkams už akcijas nėra mokama per mažai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ignitis grupė“ iki rugpjūčio 17 dienos vykdo privalomą ESO ir „Ignitis gamyba“ akcijų išpirkimą pagal gegužės 4 dieną su Lietuvos banku suderintas kainas. Už vieną ESO akciją privalomo akcijų pardavimo metu mokama 0,88 euro, o už vieną „Ignitis gamybos“ akciją – 0,64 euro.

Bendrovės vertinimu, V. Martikonio ieškinys neturi įtakos „Ignitis gamybos“ ir ESO akcijų išbraukimo iš prekybos reguliuojamoje rinkoje procesui, kuris baigtas liepos 1 dieną, bei tebevykstančiam privalomam „Ignitis gamybos“ ir ESO akcijų pardavimui ar bendrovės pasiruošimui IPO.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų