REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šią savaitę „Sodra“ planuoja kartu su įprastinėmis pensijomis išmokėti ir vienkartines 200 eurų išmokas. Dalis pensininkų jas gaus į bankų korteles, o kitiems jie bus pristatyti įprastiniais būdais. Kai kurie gyventojai jau žino, kur išleis papildomus pinigus, tačiau dalis abejoja, ar tokia parama pensininkams yra prasminga.

Jau šią savaitę „Sodra“ planuoja kartu su įprastinėmis pensijomis išmokėti ir vienkartines 200 eurų išmokas. Dalis pensininkų jas gaus į bankų korteles, o kitiems jie bus pristatyti įprastiniais būdais. Kai kurie gyventojai jau žino, kur išleis papildomus pinigus, tačiau dalis abejoja, ar tokia parama pensininkams yra prasminga.

REKLAMA

Šiuo metu minimali mėnesinė alga yra 607 eurų neatskaičius mokesčių, arba maždaug 437 eurai į rankas. „Sodros“ duomenimis, tokią arba mažesnę sumą pinigų birželį gavo 142 tūkst. gyventojų.

Darbuotojai nuo savo minimalios algos sumoka ne tik gyventojų pajamų mokestį (GPM), bet ir įmokas „Sodrai“. Kitaip nei daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių, jokios pensijos Lietuvoje GPM neapmokestinamos.

Daugiau nei 607 eurų jokiais mokesčiais neapmokestinamą pensiją dabar gauna 27 tūkst. lietuvių. 438 eurų ir didesnę pensiją (t.y., daugiau nei uždirbantys minimumą į rankas) iš viso gauna 160 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, daugelis darbuotojų turi tenkintis mažesnėmis pajamomis nei pensininkai. Tačiau būtent visiems pensininkams, nepriklausomai nuo pensijos dydžio (kai kurios viršija ir 1 tūkst. eurų) buvo skirtos ir vienkartinės 200 eurų išmokos.

REKLAMA

Jos bus išmokamos nuo šios savaitės ir mokamos iki mėnesio pabaigos, o jei pensija bus pradėta mokėti nuo rugsėjo – iki metų pabaigos.

Kam išleis papildomus pinigus

Portalas tv3.lt pakalbino skirtingose šalies vietose gyvenančius pensininkus ir pasidomėjo, kur jie leis vienkartines išmokas, kaip apskritai vertina tokią priemonę.

Pensininkė Aldona (71 m.), gyvenanti kaime Kauno apskrityje, sakė turėsianti, kur naudingai išleisti vienkartinę išmoką.

„Pinigus galvoju išleisti statyboms – vasarą nusprendėme suremontuoti seną svirną ir pašiūrę. Arba nusipirksime elektrinę viryklę. Dar nenusprendžiau. Bet šiaip man šitos išmokos truputį juokingos.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantu, kad yra gal kam tikrai trūksta pinigų, kas nesuduria galo su galu. Vis dėlto sutikite, pensininkai nebuvo tie, kurie dėl koronaviruso ir jo sukeltos krizės nukentėjo labiausiai. Nežinau, manau, vienkartinių išmokų mokėjimas visiems be išimties yra pinigų švaistymas“, – kalbėjo moteris.

Anot jos, daugelis pensininkų dėl pandemijos ne tik nenukentėjo, bet dar ir galėjo papildomai sutaupyti.

„Pavyzdžiui, mums ne kartą padėjo sūnus – visko pripirko pagal sąrašą, atvežė ir paliko prie durų. Tai taip ir susitaupė“, – kalbėjo pensininkė.

Jos sutuoktinis Adomas (72 m.) sakė, kad gautais 200 eurų taip pat prisidės prie remonto.

„Negi žmona už viską mokės? Jei giminės už darbą papildomų pinigų neima, tai medžiagos tikrai kainuoja. Bet, aišku, pirmiau tuos pinigus reikia gauti“, – sakė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašiai kalbėjo ir Dalia (66 m.), kuri gyvena Telšiuose: „Man ši vienkartinė išmoka tikrai labai pasitarnaus. Pinigus planuoju išleisti savo buto remontui.“

Kaime Šiaulių apskrityje gyvenanti Jadvyga (65 m.) per daug nedžiūgavo vienkartine išmoka:

„Tie 200 eurų nėra kažkas labai daug, net negalvojau, kur juos išleisti. Tai bus tiesiog papildomi pinigai būtinoms išlaidoms: maistui, vaistams. Gal Vilniuje studijuojančiai dukrai keliais eurais daugiau duosim. Atskirai kažko tikrai nieko neplanavau.“

Jos sutuoktinis Juozas (69 m.) jau galvoja apie artimiausius ūkio darbus, kuriems kaime visada prireikia papildomų pinigų.

REKLAMA

„Ką čia su tais 200 eurų padarysi, turint ūkį tie pinigai greit išsileidžia, o ypač vasarą, gi ir šienauti reikia, traktorius genda – detales pirkti, tuoj reikės grūdus kulti, tai vėl reiks nemažai sumokėti, o jei dar kokia karvė apsirgs – viskas pinigus kainuoja“, – pasakojo pašnekovas.

Tuo metu Anykščių rajono gyventoja Janina (87 m.) jau pagalvojusi apie pirkinius:

„Pinigus išleisiu sodo tvarkymui, nupjausiu nudžiūvusias obelis. Išmoka džiaugiuosi, nes daug pinigų išleidau vasarą žolės pjovimui, o obelų tvarkymui ir neliko. Tai dabar bus proga jas nupjauti.“

Kaunietė Genovaitė (84 m.) gyvena nuosavame name, tad sakė pinigus taupys juodai dienai – skubių pirkinių neturi numačiusi.

REKLAMA

Pinigų išmokėjimas ir sukčiai

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Malgožata Kozič informavo, kad pinigai pensininkams bus pradėti mokėti artimiausiomis dienomis ir bus mokami iki mėnesio pabaigos.

„Kadangi kartu su periodiniais pensijų mokėjimais bus mokamos vienkartinės 200 eurų išmokos, mokėjimų skaičius didėja beveik dvigubai. Todėl, siekiant sklandaus išmokų mokėjimo ir reguliuojant operacijų srautus, mokėjimų į sąskaitas grafikas buvo paskirstytas į daugiau mokėjimo dienų. 

Išmokos gavėjus gali pasiekti kitomis nei įprasta dienomis. Didžioji dalis pensijų gavėjų išmokų į sąskaitas sulauks anksčiau nei įprastai (nuo rugpjūčio 6 d.), dalis įprastą mokėjimo dieną, maža dalis gavėjų išmokas gaus viena diena vėliau negu įprastai. Išmokų pristatymas į namus ir atsiėmimas pašte vyks įprastu grafiku“, – nurodė M. Kozič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kokie pasikeitimai, susiję su pensijomis ir papildomomis išmokomis neretai sulaukia sukčių dėmesio. Pavyzdžiui, prisistatydami „Sodros“ ar kitų institucijų darbuotojais sukčiai lankosi gyventojų namuose, prašo jų asmens duomenų, „surašinėja“ netikrus eurus ar pan.

„Kol kas jokių nerimą keliančių pranešimų nesulaukėme. Tačiau visada primename, kad „Sodros“ darbuotojai gyventojų namuose nesilanko, tad raginame žmones būti budriems, neįsileisti sukčių į namus, neteikti jiems asmeninės informacijos telefonu“, – perspėjo „Sodros“ atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų