REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES valstybių vadovams sutarus dėl būsimo bendrijos biudžeto, taip pat dėl papildomo pagalbos paketo, aiškėja ir tai, kiek pinigų artimiausiais metais gaus Lietuvos žemdirbiai.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį apie tai žurnalistams pasakojo žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

„Manau, kad rezultatas tikrai geras. Jeigu žiūrėti visą žemės ūkio biudžetą <...>, bendroje sumoje jis didėja beveik 900 mln. eurų. Rezultatas tikrai sveikintinas“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Jis džiaugėsi, kad ilgainiui tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams didės iki 215 eurų už hektarą (iki 2027 m.).

Paklaustas, kodėl ministerija nepratęsė tiesioginių išmokų lubų (t.y. maksimalios išmokų sumos), jis teigė, kad jos nepasiteisino.

A. Palionio teigimu, kur kas didesnių išmokų gali tikėtis jaunieji ūkininkai. Papildomų lėšų ir priemonių bus numatyta kovai su klimato kaita.

Ji itin aktuali šalies paukštienos sektoriui, kuris itin nukentėjo dėl to, kad gamina perteklinę produkciją, tiekiamą viešbučiams ir restoranams. Šie per karantiną visiškai neveikė ir nepirko ūkininkų žaliavos. Šiam sektoriui pagal naujausią ES priemonę skirta 20 mln. eurų paramos.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie naujausias aktualijas ministras džiaugėsi, kad ES patvirtino naujas schemas Lietuvos ūkininkams, nukentėjusiems nuo koronaviruso sukeltų padarinių.

Kiek anksčiau ES yra patvirtinusi paramos priemones galvijų augintojams, taip pat daržininkystės sektoriui.

Preliminariais Žemės ūkio ministerijos skaičiavimais, parama kaimo plėtrai palyginti su 2014-2020 m. (skaičiuojant einamosiomis kainomis) sumažės apie 12 proc., tačiau įvertinus, kad į kaimo plėtrą ateina Gaivinimo ir atsigavimo programos lėšos (apie 143 mln. eurų), bendra kaimo plėtros parama Lietuvai naujajame laikotarpyje mažėtų apie 3-4 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014-2020 m. kaimo plėtrai buvo skirta daugiau nei 1,6 mlrd. eurų, 2021-2027 m. kaimo plėtrai numatoma vos daugiau nei 1,4 mlrd. eurų, įvertinus minėtus papildomus 143 mln. eurų, paramos dydis keičiasi nedaug. 

2021-2027 m. kaimo plėtrai ir tiesioginėms išmokoms preliminariais skaičiavimais numatyta apie 5,5 mlrd. eurų, 2014-2020 m. buvo numatyta 4,7 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų