REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Populiariausiu mėnesiu ilgosioms lietuvių atostogoms išlieka liepa, tačiau daugiau nei trečdalis apklaustųjų nusprendė šiemet ilsėtis rugpjūtį. Visuotinė pandemija ir šalyse įsigaliojęs karantinas pakoregavo ne tik atostogų datą, bet ir vietą – vos 1 iš 7-ių Lietuvos gyventojų šią vasarą planuoja atostogauti užsienyje.

Populiariausiu mėnesiu ilgosioms lietuvių atostogoms išlieka liepa, tačiau daugiau nei trečdalis apklaustųjų nusprendė šiemet ilsėtis rugpjūtį. Visuotinė pandemija ir šalyse įsigaliojęs karantinas pakoregavo ne tik atostogų datą, bet ir vietą – vos 1 iš 7-ių Lietuvos gyventojų šią vasarą planuoja atostogauti užsienyje.

REKLAMA

Būtent tokį lietuvių požiūrį į atostogas parodė bendrovės DFDS užsakymu atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Respondentų buvo klausta, kur ir kada jie šiemet planuoja atostogauti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasirodo, birželį atostogavo vos 8 proc. apklaustųjų, liepą – 42 proc., o rugpjūtį savo poilsį planuoja 37 proc. Lietuvos gyventojų. 1 iš 10 respondentų patikino, kad ilgąsias metų atostogas yra numatę rudenį, dar 3 proc. – žiemą.

Įdomu tai, kad liepą savo atostogoms dažniau rinkosi 18–25 m. respondentai, o rugpjūtį dažniau ilsėtis planuoja Lietuvos gyventojai, kuriems yra nuo 36 iki 45 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasaulį sukrėtęs karantinas neabejotinai pakoregavo ir poilsiautojų planus. Kadangi karantinas Lietuvoje, o ir dalyje kitų šalių, buvo atšauktas tik birželio viduryje, pirmąjį vasaros mėnesį dažnas praleido namuose. Vis dėlto liepą ir rugpjūtį jaučiame suaktyvėjimą. Nemažai žmonių skuba pasinaudoti proga pailsėti nuo rutinos, kuo daugiau pamatyti ir patirti, kol pasaulio vėl nesuvaržė apribojimai“, – pastebi DFDS viešųjų ryšių ir komunikacijos Baltijos šalims vadovas Vaidas Klumbys.

REKLAMA

Anot jo, tam tikri skirtumai, vertinant vasaros keliones, matyti ir nagrinėjant keliautojų kelionių kryptis. Susiruošę į Karlshamną (Švedija) pastaruosius dvejus metus dažniau čia vykdavo liepą, o tie, kurie plaukia į Kylį (Vokietija), paprastai į šį kraštą keliaudavo rugpjūtį. Pernai vasaros sezono metu į Švediją DFDS keltais keliavo daugiau nei 14 tūkst. lietuvių, į Vokietiją – beveik 7 tūkst.

Nestebina tai, kad dauguma apklaustųjų savo ilgąsias šių metų atostogas planuoja Lietuvoje: pajūryje, miesteliuose ir kaimuose, didmiesčiuose ar kitur. 

REKLAMA
REKLAMA

Kone vienodas kiekis apklaustųjų šiemet ilsėsis pajūryje ir miesteliuose ar kaimuose – abu šie atsakymų variantai surinko po 33 proc. balsų. Tiesa, Lietuvos pajūryje dažniau planuoja atostogauti 18–35 m. respondentai, aukščiausio išsimokslinimo, didžiausių pajamų atstovai, didmiesčių ir kitų miestų gyventojai. Lietuvos miesteliuose ir kaimuose – 26–35 m. apklaustieji, gyvenantys kaimuose.

Savo atostogas užsienyje šiemet mato 14 proc. Lietuvos gyventojų. Didžioji dalis jų ilsėtis sako planuojantys Turkijoje, Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Vadovaujantis Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį lietuviai daugiausia keliavo į Jungtinę Karalystę (11,7 proc. visų kelionių), Baltarusiją (9,9 proc.), Latviją (8,2 proc.), Vokietiją (8 proc.), Lenkiją (7,7 proc.) ir Norvegiją (7,3 proc.). Palyginus su pirmuoju praėjusių metų ketvirčiu, kelionių visomis šiomis kryptimis šiemet sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Situacija pasaulyje keičiasi labai greitai, todėl nenuostabu, kad dažniausia galvojama apie atostogas gimtinėje. Kita vertus, ilgąsias atostogas pajūryje planuojantys neretai nepagalvoja, kad iš Lietuvos pajūrio galima pasiekti ne tik Smiltynę ar Nidą, bet ir Vokietiją. Susidariusi situacija yra puiki galimybė paįvairinti savo atostogas, pažinti kaimynines šalis, išbandyti alternatyvius keliavimo būdus: dviračiais, motociklais, automobiliais, kemperiais ar laivais. Neįprastos transporto priemonės padės atitrūkti nuo kasdienybės, o tai – vienas geriausių būdų pailsėti“, – sako V. Klumbys.

DFDS užsakymu atliktos apklausos duomenimis, net 21 proc. apklaustųjų nurodė, kad šiemet visai neatostogaus. Šį atsakymo variantą dažniau rinkosi 56 m. ir vyresni Lietuvos gyventojai. Statistikos departamento duomenimis, kaip pagrindines priežastis, dėl kurių nevyko į keliones po šalį, Lietuvos gyventojai šiemet įvardijo didelį užimtumą (39 proc.), nenorą keliauti (13 proc.), sveikatos problemas (13 proc.), nepakankamas pajamas (9 proc.) ir kitas priežastis (26 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų