REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Stotelės Dėk'ui daiktai

Prireikus kokio nors daikto visai nebūtina skubėti į parduotuvę. Vietoje jos galima rinktis atiduotuves. Tai yra vietos, kuriose žmonės atneša jiems nebereikalingus daiktus. Atiduotuvės gali būti tiek fizinės, tiek virtualios. Tačiau jų pobūdis vienodas – atiduotuvėse visi daiktai atiduodami už dyką. Dažniausiai jose galima rasti baldų ar buitinių prietaisų, o kartais ir įdomesnių ar brangesnių daiktų, pavyzdžiui, pianiną ar vestuvinę suknelę.

11

Prireikus kokio nors daikto visai nebūtina skubėti į parduotuvę. Vietoje jos galima rinktis atiduotuves. Tai yra vietos, kuriose žmonės atneša jiems nebereikalingus daiktus. Atiduotuvės gali būti tiek fizinės, tiek virtualios. Tačiau jų pobūdis vienodas – atiduotuvėse visi daiktai atiduodami už dyką. Dažniausiai jose galima rasti baldų ar buitinių prietaisų, o kartais ir įdomesnių ar brangesnių daiktų, pavyzdžiui, pianiną ar vestuvinę suknelę.

REKLAMA

Nereikalingų daiktų dalijimosi stotelės „Dėk'ui“ atstovė Regina Janutienė pasakoja, kad tokių stotelių visoje Lietuvoje jau yra 16. Jos yra įsikūrusios Vilniaus mieste ir jo rajone, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių rajonuose, Ukmergėje, Elektrėnuose ir Šalčininkuose.

„Į šias stoteles žmonės gali atnešti jiems nebereikalingus daiktus, tačiau dar tinkamus naudoti. O kiti žmonės, kam jų reikia – tuos daiktus pasiimti“, – stotelių veikimo principą aiškina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, žmonės atneša kuo įvairiausius daiktus – baldus, buitinę techniką, daiktus vaikams, buičiai, laisvalaikiui, remontui ir k.t.

„Apžiūrėti ir rezervuoti stotelėje esančius daiktus galima ir internetinėje svetainėje, o juos pasiimti stotelės darbo metu, ketvirtadieniais, nuo 11  iki 18 val.

REKLAMA

O žmonės norintys atiduoti daiktus, turi juos pristatyti į bet kurią didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę jos darbo metu“, – sako stotelės atstovė.

Paklausta, kiek daiktų išdalijama per mėnesį, R. Janutienė teigia, kad karantino metu stotelių veikla buvo 3 mėnesiams, iki birželio laikinai sustabdyta. O pirmąjį vasaros mėnesį buvo gauti 1154, o išdalinti 925 daiktai.

„Kartais būna, kad tam tikriems daiktams tenka ilgiau užsibūti stotelėje. Tačiau mes gauname tvarkingus ir tinkamus naudoti daiktus ir kiekvienas iš jų, anksčiau ar vėliau, sulaukia savo šeimininko ir pradeda naują gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, vienas pianinas, iš Vilniuje esančios stotelės, į naujus namus iškeliavo po 3 mėnesių“, – pasakoja R. Janutienė.

Nuo klozetų iki akvariumų

Portalas tv3.lt patikrino, kokių daiktų galima rasti stotelėse.

Visi daiktai suskirstyti į šias kategorijas – baldai, technika, vaikams, buičiai, laisvalaikiui, remontui, kiti daiktai. Taip pat daiktų galima ieškoti ir pagal stotelės adresą. Galima pasirinkti, pavyzdžiui tą, kuri arčiausiai namų.

Baldų kategorijoje galima rasti – stalų, spintų, spintelių, lentynų, kėdžių, lovų. Technikos kategorijoje galima rasti ir pasiimti televizorius, spausdintuvus, garso kolonėles, lygintuvą, bulvių tarkavimo mašiną ir kt. Vaikų kategorijoje galima rasti kuo įvairiausių daiktų nuo žaislų iki maitinimo kėdučių ar dviračių. Laisvalaikio kategorijoje galima rasti pačiūžas, riedučius, meškeres ar slides. O remonto kategorijoje galima apsirūpinti reikalingomis medžiagomis ar inventoriumi – tapetais, kilimine danga, plytelėmis, šviestuvais ar vonios kriauklėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint ne tik rasti, bet ir pasiimti kokybišką ir reikalingą daiktą būtina jį rezervuoti, nes šiuo metu dauguma daiktų esančių internetinėje stotelių svetainėje jau yra su rezervacijomis. O jos priimamos tik internetinėje svetainėje.

Daiktą būtina nuolat stebėti ir suskubti rezervuoti. Nes trečiadienį vykdomas pasiruošimas daiktų atidavimui, o ketvirtadienį – daiktų atidavimas, todėl daiktų rezervacija stabdoma kiekvieną trečiadienį nuo 12 val. iki ketvirtadienio 21 val.

Alternatyva stotelėms

Taip pat nemažai reikalingų daiktų galima rasti socialinio tinklo „Facebook“ atiduotuvių grupėse. Šios dažnai būna suskirstytos pagal miestus, kad kiekvienas galėtų ieškoti daiktų esančių arčiausiai jų gyvenamosios vietos. Paprastai tokios grupės vienija apie 10 tūkst narių.

REKLAMA

O viena didžiausių atiduotuvių „Free your stuff“ vienija beveik 42 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

Šioje grupėje žmonės siūlo atiduoda drabužius, batus, lovą, vonią, dušo kabiną, elektrinę viryklę, plastikinius vamzdžius, lentas ir kt.

Atiduotuvėje dėl kiekvieno daikto reikia tartis su jo savininku, o šių taisyklės skirtingos, vieni daiktus rezervuoja, o kiti – atiduota tam žmogus, kuris pirmas atvažiuoja jo pasiimti.

Grupėje žmonės skelbia atiduodantys įvairios būklės daiktus, nuo naujų iki beveik jau visiškai susidėvėjusių. Tad reikia atidžiai apžiūrėti įkeltas nuotraukas.

Taip pat grupėje vartotojai vis kelia naujus skelbimus, per dieną įkeliama keliasdešimt įrašų, tad senesni lieka apačioje. Todėl reikalingo daikto paieška gali užtrukti.

REKLAMA

Dar viena vieta, kurioje galima rasti atiduodamų daiktų yra skelbimų portalas skelbiu.lt. Tiesa, jame daugiausiai žmonės dovanoja gyvūnus, kačiukus ar šuniukas. Tačiau galima rasti ir įdomesnių dalykų, pavyzdžiui, žvyro, molio, akmenų ar vestuvinę suknelę.

Vietoje parduotuvės atiduotuvė

Vilnietė Kristina pasakoja, kad pirmiausia reikiamų daiktų ieško ne parduotuvėse, bet atiduotuvėse.

„Socialiniame tinkle „Facebook“ esu kelių atiduotuvių grupių narė, ten dažniausiai ir ieškau man reikalingų daiktų. Pavyzdžiui, pavasarį persodinau kambarines gėles, tad ten radau man reikalingus vazonus. Taip pat esu tokioje atiduotuvės grupėje radusi veikiantį lygintuvą. Pirmą kartą į tokią grupę ir užsukau ieškoti būtent jo, nes maniškis sugedo ir ieškojau kur pigiausiai nusipirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada draugai man pasiūlė paieškoti lygintuvo atiduotuvių grupėse. Peržiūrėjusį atiduodamų daiktų sąrašą labai nustebau, nes žmonės ten atiduoda tikrai gerų ir kokybiškų dalykų. Bet paieška gali užtrukti, ne visada pasiseka rasti norimą daiktą.

Tačiau atiduotuves pamėgau. Ir dabar, prieš eidama į parduotuvę, dažnai ten pirmiausiai ieškau reikalingų daiktų“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų