REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu atostogos užsienyje gali atnešti ne tik malonių patirčių. Nerami ir greitai besikeičianti situacija dėl koronaviruso iš anksto suplanuotas atostogas gali nukelti vėlesniam laikui ar apskritai nutraukti anksčiau negu buvo suplanuota. Kelionių organizatoriai sako, kad į visus pasikeitimus stengiasi reaguoti, kaip galima greičiau, tačiau Užsienio reikalų ministerija (URM) pataria nebūtinų kelionių atsisakyti.

Šiuo metu atostogos užsienyje gali atnešti ne tik malonių patirčių. Nerami ir greitai besikeičianti situacija dėl koronaviruso iš anksto suplanuotas atostogas gali nukelti vėlesniam laikui ar apskritai nutraukti anksčiau negu buvo suplanuota. Kelionių organizatoriai sako, kad į visus pasikeitimus stengiasi reaguoti, kaip galima greičiau, tačiau Užsienio reikalų ministerija (URM) pataria nebūtinų kelionių atsisakyti.

REKLAMA

Portalo tv3.lt skaitytoja Rima pasakoja, kad pasibaigęs karantinas su sumažėjęs užsikrėtimų skaičiau paskatino ją planuoti atostogas užsienyje. Tiesa, toli keliauti moteris neketino, planavo aplankyti kaimynines šalis, tačiau dabar dėl savo sprendimo jau abejoja.

„Norėjau nuvykti prie jūros Lenkijoje ar Latvijoje, tačiau dabar jau nebežinau. Dar neseniai kaimyninės šalys buvo saugios, o dabar prasidėjusi registracija Latvijoje mane neramina. Tačiau savaitgalio kelialapiai į šias šalis ir toliau pardavinėjami, o viešbučiai užsakymus taip pat priima.

REKLAMA
REKLAMA

Tad kaip elgtis, kai viskas gali pasikeisti, bet kurią dieną? Galbūt šiemet geriausia apskritai atidėti visas keliones“, – retoriškai klausė moteris.

REKLAMA

Stengiasi reaguoti iš karto

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip į įvairius pasikeitimus reaguoja kelionių organizatoriai.

Štai „Novaturo“ komunikacijos projektų vadovė Dovilė Zapkutė teigia, kad jeigu situacija atostogų šalyse keičiasi kelionių organizatorius reaguoja ir imasi sprendimų.

„Pavyzdžiui, staigiai pasikeitus situacijai Bulgarijoje, sustabdėme skrydžius į šios šalies kurortus ir susigrąžinome keliautojus.

Tuo metu šalyje poilsiavusius žmones turėjome informuoti, kad jiems grįžus į Lietuvą, reikės izoliuotis 14 dienų. Tokie staigūs pokyčiai iš tiesų gali sukelti nepasitenkinimo ir nepatogumų, tačiau nei kiek anksčiau išskridę žmonės, nei mes apie tai negalėjome žinoti.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie Latviją, tai jos sienos su Lietuva ir Estija yra atviros. Lietuvos piliečiai gali laisvai įvažiuoti ar keliauti tranzitu per šią šalį kaip ir anksčiau. Vienintelis pasikeitimas, kad nuo šiol kertant Latvijos sieną reikės užpildyti specialią anketą, kurioje reikės pateikti duomenis apie per 14 d., lankytas šalis ir kontaktinę informaciją.

Anketas keleiviams pateiks tarptautinius keleivių pervežimus vykdančios kompanijos arba Latvijos pareigūnai, tad kažkokių nepatogumų čia neturėtų kilti.

Tačiau reikia tik nepamiršti, kad tautiečiams, kurie grįžo į Lietuvą iš šalių, kuriose sergamumas Covid-19 viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų – nepraėjus 14 d. nuo grįžimo iš tokių šalių į Lietuvą, į Latviją keliauti negalima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Latvija taiko privalomą saviizoliaciją grįžusiems iš tokių šalių, o Lietuvoje privaloma saviizoliacija tik grįžusiems iš šalių, kur yra daugiau nei 26 atvejai 100 tūkst., gyventojų.

Mes savo paslaugas teikiame visų Baltijos šalių rinkose, bendraujame su savo kolegomis Latvijoje bei Estijoje ir šiandien jokių komentarų dėl registracijos iš keliautojų nesame sulaukę“, – aiškina kelionių organizatoriaus atstovė.

Pasak D. Zapkutės, virusas daugeliui sujaukė kelionių planus ir žmonės priima skirtingus sprendimus dėl atšauktų kelionių.

„Dažniausiai žmonės atideda savo keliones vėlesniam laikotarpiui arba pasirenka kelionių kupono alternatyvą. Dalis keliautojų pasirinko pinigų grąžinimo sprendimą.

REKLAMA

Pagrindinis mūsų prioritetas yra keliautojų saugumas. Suprantame, kad kelionės atidėjimas ar keitimas gali kiek aptemdyti ilgai lauktų atostogų nuotaiką, todėl šiai dienai siūlome tik tas kryptis, kurios yra saugios. Jei pasikartotų panaši situacija kaip Bulgarijoje, pirmiausiai žmonėms siūlytume atostogų alternatyvas, kad jiems nereiktų atšaukti savo suplanuotų atostogų“, – teigia D. Zapkutė.

Kito kelionių organizatoriaus „Tez tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė teigia, kad planuojant keliones vertinama ir vadovaujamasi atsakingų institucijų rekomendacijomis – Užsienio reikalų ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Pasaulio sveikatos organizacijos.

REKLAMA

„Ši situacija sudėtinga visiems – tiek valdžios atstovams, kurie turi įvertinti visus saugumo rodiklius, tiek verslininkams, kurie turi sugebėti reaguoti čia ir dabar ir priimti greitus sprendimus.

Bulgarijoje, kuomet buvo fiksuojamas padidėjęs sergamumo rodiklis Covid-19 ir įvesta būtina saviizoliacija grįžusiems, sustabdėme skrydžius į šią šalį. Deja, tokiu režimu, greičiausiai, gyvensime kurį laiką“, – komentuoja kelionių organizatoriaus atstovė.

Prašo atsisakyti nebūtinų kelionių

URM prašo tautiečių, planuojančių keliones, labai atsakingai įvertinti situaciją, gerai įvertinti kelionės būtinumą ir imtis atsargumo priemonių, kadangi atsakomybė dėl kelionių dar nepasibaigus pandemijai, visų pirma, tenka patiems keliautojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat rekomenduojame susipažinti su konkrečios užsienio valstybės reikalavimais atvykstant į šalį. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad sergamumo situacija gali pasikeisti labai greitai ir tai gali lemti būtinų apribojimų tiek užsienio valstybėse, tiek Lietuvoje atnaujinimą.

Latvijos sprendimas nuo liepos 16 d. rinkti visų, keliaujančių į/per Latviją, duomenis apie per 14 dienų lankytas šalis ir keliaujančiųjų kontaktinę informaciją neapriboja galimybės vykti į šią šalį, nebent asmuo per pastarąsias 14 d. lankėsi šalyse, kuriose sergamumas yra daugiau nei 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų arba asmeniui yra privaloma saviizoliacija Lietuvoje. Vykstantiems per Latviją tranzitu šie apribojimai netaikomi“, – teigiama portalui tv3.lt atsiųstame URM komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų