REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki šio mėnesio pabaigos turėtų būti išmokėtos vienkartinės papildomos išmokos tiems, kas gauna vaiko pinigus. Tiesa, kol kas bent jau didžiosios miestų savivaldybės negali pasakyti tikslios dienos, kada perves pinigus gyventojams.

Iki šio mėnesio pabaigos turėtų būti išmokėtos vienkartinės papildomos išmokos tiems, kas gauna vaiko pinigus. Tiesa, kol kas bent jau didžiosios miestų savivaldybės negali pasakyti tikslios dienos, kada perves pinigus gyventojams.

REKLAMA

Dar birželio pradžioje Seimas priėmė įstatymą, pagal kurį siekiant sumažinti neigiamus ekonominius ir socialinius COVID-19 pandemijos padarinius, visi vaikai, gaunantys vaiko pinigus, gautų papildomą vienkartinę išmoką. Ji sieks 120 arba 200 eurų.

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybių atstovai nepateikė konkrečių datų, kada pinigus perves į gyventojų sąskaitas.

Tačiau patikino, kad tai bus padaryta, kai tik bus pasirašyti susitarimai su Socialinių paslaugų priežiūros departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, ir kai tik šis perves reikiamas lėšas savivaldybėms.

REKLAMA
REKLAMA

Dydis priklausys nuo vaiko pinigų

Kaip informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, vienkartinė išmoka susieta su vaiko pinigais. Įprastai jie siekia 60 eurų, bet jeigu vaikas yra neįgalus, iš gausios ar nepasiturinčios šeimos, papildomai jam mokama 40 eurų išmoka.

REKLAMA

Naujos vienkartinės išmokos dydis priklausys nuo to, kokio dydžio vaiko pinigai gaunami: jeigu 60 eurų, vienkartinė išmoka sieks 120 eurų, o jeigu vaiko pinigai iš viso siekia 100 eurų, vienkartinė išmoka sieks 200 eurų. 

Beje, po karantino papildomai skiriamą išmoką vaikui esant sudėtingai finansinei padėčiai šeimoje gauti paprasčiau – iki birželio 30 d. vertinamos ne paskutinių 12 mėnesių šeimos pajamos, o tik pajamos nuo balandžio – būtent nuo to laikotarpio, kai pajamos galėjo sumažėti dėl karantino įtakos, o nuo liepos 1 d. – vertinamos praėjusių 3 mėnesių pajamos.

REKLAMA
REKLAMA

Už dalį vaikų – iki metų pabaigos

Teisę gauti vienkartinę išmoką turės tie vaikai, kurie nuo 2020 m. kovo 16 d. gauna ar gavo vaiko pinigus ar pradės juos gauti iki gruodžio 31 dienos.

Jeigu vaikas vaiko pinigus jau gauna ar pradės gauti iki birželio 30 dienos,  vienkartinę išmoką jis gaus iki liepos 31 dienos. Jeigu vaiko pinigai jam bus paskirti vėlesniais šių metų mėnesiais, vienkartinę išmoką jis gaus su pirmu vaiko pinigų mokėjimu. 

Tais atvejais, jeigu vaikas turėjo teisę nuo šių metų kovo 16 d. iki gruodžio 31 d. gauti vaiko pinigus, bet tėvai dėl jų kreipsis vėliau – iki 2022 m. sausio 31 d., vienkartinė išmoka taip pat bus išmokama su pirmu vaiko pinigų mokėjimu, bet ne vėliau kaip iki 2022 m. vasario 25 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu 2021 m. liepą tėvai kreipsis dėl vaiko, gimusio 2020 spalį, jiems bus grąžinami vaiko pinigai už laikotarpį nuo vaiko gimimo, o taip pat išmokama vienkartinė išmoka. 

Atskiro prašymo rašyti nereikia

Kaip ir vaiko pinigus, vienkartinę išmoką skirs ir išmokės savivaldybių administracijos. Tai bus padaryta automatiškai ir tėvams nereikia pildyti atskiro prašymo. 

Jeigu šeima, gaunanti išmoką, patiria socialinę riziką, išmoka bus mokama tokiu pat būdu kaip ir vaiko pinigai, pavyzdžiui, nuperkant maisto produktų, apmokant vaiko darželio ar būrelių išlaidas ar skiriant socialines korteles apsipirkti maisto. 

REKLAMA

Ši vienkartinė išmoka neturės jokios įtakos kitoms gaunamoms išmokoms ar kompensacijoms, pavyzdžiui, piniginei socialinei paramai – išmoka nebus įskaičiuojama į gautas pajamas.

Vienkartinės išmokos mokamos iš valstybės biudžeto. 120 eurų išmoką gaus apie 374,1‬ tūkst. vaikų, o 200 eurų – 133,6 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų