REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui įteisinus Darbo kodekso pakeitimus dėl darbdavių skelbiamų atlyginimų, vis dar pasitaiko, kad dalis įmonių nenurodo siūlomo darbo užmokesčio. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) tikina, kad tokie atvejai yra pavieniai, o per visą laikotarpį tebuvo skirta vos viena bauda.

Seimui įteisinus Darbo kodekso pakeitimus dėl darbdavių skelbiamų atlyginimų, vis dar pasitaiko, kad dalis įmonių nenurodo siūlomo darbo užmokesčio. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) tikina, kad tokie atvejai yra pavieniai, o per visą laikotarpį tebuvo skirta vos viena bauda.

REKLAMA

Ieškant darbo pasiūlymų populiariausiose Lietuvos darbo skelbimų portaluose, vis dar galima rasti įmonių, kurios nei tituliniame skelbimo puslapyje, nei aprašyme nenurodo tikslios atlyginimų dalies.

VDI patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė teigė, kad iš pradžių daugelis darbdavių skelbimuose iš tiesų nesilaikė įstatymo pakeitimų, tačiau dabar situacija yra gerokai pasikeitusi, todėl tikina, kad tai – tik pavieniai atvejai.

„Įsigaliojus Darbo kodekso normai dėl atlyginimo nurodymo darbo skelbimuose, ne visi darbdaviai apie šį naują reikalavimą žinojo, todėl tokių atvejų buvo nemažai. Šiuo metu situacija pagerėjusi reikšmingai: jei pasitaiko darbo skelbimų, kuriuose nenurodytas atlyginimas, tai – tik pavieniai atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimų viešinimas darbo skelbimuose tapo įprastu dalyku ir įmonės jį nurodo viena ar kita forma (aut. past. – nurodo intervalą „nuo” arba fiksuotą atlyginimą). Bene dažniausiai skelbimuose įmonės nurodo atlyginimo intervalą su papildoma informacija, kad atlyginimo dydis priklauso nuo kandidato patirties ir įgūdžių“, – tikino VDI atstovė.

REKLAMA

Ragina nebijoti kalbėti su darbdaviais

Pašnekovė J. Kužauskaitė-Sarnickienė pastebi, kad VDI ir toliau vykdo patikrinimus, ar darbdaviai sąžiningai pateikia visą reikiamą informaciją. 

Be to, priduriama, kad jei atsitinka taip, kad skelbimuose nėra matomas atlyginimas, darbo ieškantys asmenys taip pat turi neužmiršti savo teisių – kiekvienas asmuo gali reikalauti, kad įmonės atstovai ar kiti atsakingi asmenys pateiktų visą informaciją apie žadamų atlyginimų gaires.

„Stebėsena, kaip laikomasi šios Darbo kodekso nuostatos, kaip ir kitų galimų darbo įstatymų pažeidimų, atliekama nuolat.

REKLAMA
REKLAMA

VDI ir toliau inspektavimų, konsultavimų metu primena darbdaviams apie tai, kad darbo skelbimuose jie privalo nurodyti  siūlomo bazinio darbo užmokesčio dydį ar jo intervalą, o darbo ieškantiems asmenims – apie jų teisę to reikalauti“, – teigė komunikacijos patarėja.

Baudos siekia ir 880 eurų

VDI atstovė patikino, kad nuo pat įstatymo pakeitimo pažeidimų užfiksuota nebuvo itin daug, o piniginės baudos sulaukė vos vienas pažeidėjas, tačiau baudų intervalas buvo padidintas, todėl už įstatymo nesilaikymą gali tekti pakloti beveik 900 eurų.

„VDI atlikta savalaikė darbo skelbimų kontrolė sąlygojo neženklų pažeidimų skaičių. Beveik per metus nuo naujos Darbo kodekso nuostatos įsigaliojimo už skelbimuose nenurodytą darbo užmokestį VDI nustatė 25 pažeidimus ir surašė 1 administracinio nusižengimo protokolą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 80 iki 880 eurų. Nuo 2020-03-31 baudos padidintos: nuo 240 iki 880 eurų“, – pastebėjo J. Kužauskaitė-Sarnickienė.

Darbdaviams išsiunčia priminimą

Darbo paieškos portalo „CVbankas.lt“ vadovas Tomas Toleikis taip pat sutinka, kad didžioji dalis asmenų, siūlančių darbą, tinkamai nurodo skelbiamų atlyginimų gaires. 

Be to, pašnekovas priduria, kad tiems, kurie nesilaiko įstatymo, yra išsiunčiamas priminimas, nurodantis būtinybę pateikti informaciją apie siūlomą uždarbį.

„Didžioji dauguma darbdavių tikrai sąžiningai ir atsakingai viešina siūlomo atlyginimo duomenis darbo skelbimuose. Tik labai mažoje dalyje skelbimų atlyginimas nėra nurodytas. Iš jų didžiąją dalį sudaro tokie skelbimai, kur tai nėra privaloma, pavyzdžiui, pozicijos, kur atlyginimas nėra mokamas: praktika, savanorystė.

REKLAMA

Tiems, kas nenurodo atlyginimo portale, yra automatiškai išsiunčiamas priminimas apie šią prievolę bei informacija apie atlyginimo nurodymo privalumus.

Nenurodantys atlyginimo darbdaviai nukentėti gali ne tik sulaukę įspėjimo ar baudos iš VDI, tačiau ir pačių darbo ieškančiųjų tokie darbdaviai yra vertinami kritiškai ir nepalankiai, kaip nesilaikantys įstatymų“, – pastebėjo portalo vadovas.

T. Toleikis taip pat priduria, kad dalis darbdavių galimai nenurodo atlyginimų dalies dėl žinių stygiaus.

„Be automatinių priminimų nurodyti atlyginimą portale yra įdiegta ir patogi atlyginimo nurodymo sistema, kuri sufleruoja darbdaviui, koks atlyginimo rėžis yra vyraujantis panašiuose skelbimuose. Tai padeda darbdaviams laikytis šios prievolės, kadangi pagrindinė priežastis, kodėl darbdaviams sunku nurodyti atlyginimą, tai ne noras jį nuslėpti, o paprasčiausiai abejonės ir žinių trūkumas apie atlyginimus rinkoje. Šiuo atžvilgiu mes stengiamės padėti darbdaviams“, – tikina pašnekovas.

REKLAMA

Tuo metu darbo skelbimų portalo „CVonline.lt“ atstovė Rita Karavaitienė taip pat patikino, kad atlyginimo nurodymas skelbime tapo įprastu reiškiniu, o darbdaviai, pateikdami uždarbio gaires, pabrėžia, kad dydis priklauso nuo patirties ir įgūdžių.

„Atlyginimų viešinimas darbo skelbimuose tapo įprastu dalyku ir įmonės jį nurodo viena ar kita forma. Bene dažniausiai skelbimuose įmonės nurodo atlyginimo intervalą su papildoma informacija, kad atlyginimo dydis priklauso nuo kandidato patirties ir įgūdžių“, – teigė R. Karavaitienė.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) primena, kad darbo skelbimuose privaloma nurodyti siūlomo darbo užmokesčio dydį. Darbdavys gali pasirinkti, ar skelbti tik siūlomo bazinio darbo užmokesčio dydį, ar nurodyti tik dydžio intervalą, ar į darbo skelbimą įtraukti ir dydį, ir intervalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų