REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso pandemija visame pasaulyje atrodo sunaikino poilsio ir pramogų industriją, palikdama be darbo daugybę žmonių. Tačiau Lietuvos pajūryje atrodo šie ekonomikos dėsniai bent jau vasarą negalioja. Darbdaviai čia darbuotojams neretai moka kur kas daugiau – atlyginimai gali būti net keliais šimtais eurų didesni nei įprastai.

Koronaviruso pandemija visame pasaulyje atrodo sunaikino poilsio ir pramogų industriją, palikdama be darbo daugybę žmonių. Tačiau Lietuvos pajūryje atrodo šie ekonomikos dėsniai bent jau vasarą negalioja. Darbdaviai čia darbuotojams neretai moka kur kas daugiau – atlyginimai gali būti net keliais šimtais eurų didesni nei įprastai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasaros laikotarpiu pajūryje išauga sezoninių darbuotojų poreikis: padavėjų, virėjų, virtuvės pagalbininkų, kambarių tvarkytojų, pardavėjų. Darbdaviai ryžtasi mokėti tokiems darbuotojams kur kas didesnius atlyginimus, suteikia maitinimą, o kartais ir gyvenamąją vietą. Ieškantys darbuotojų tikina, taip yra dėl to, nes darbuotojus reikia surasti itin greit, todėl daroma viskas, kad sąlygos būtų kuo patrauklesnės.

REKLAMA

Sezoninių darbų skelbimų galima aptikti daug kur: Užimtumo tarnybos puslapyje, internetiniuose darbo skelbimų puslapiuose arba socialiniuose tinkluose.

Vilioja darbuotojus didesniu uždarbiu

Užimtumo tarnybos puslapyje skelbiama, kad Samukienės personalinė įmonė Palangoje ieško virtuvės pagalbinio darbuotojo, kuris būtų atsakingas už maisto paruošimą, prekių rūšiavimą, tvarkos palaikymą. Šiai darbo pozicijai keliami reikalavimai – vidurinis išsilavinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojas turėtų dirbti 40 valandų per savaitę, atlyginimas čia siekia nuo 900 iki 1100 eurų neatskaičius mokesčių, taip pat suteikiamas maitinimas.

„Sodros“ duomenimis, šioje įmonėje vidutinis darbo užmokestis gegužę siekė daugmaž 560 eurų neatskaičius mokesčių, taigi siūlomas atlyginimas virtuvės pagalbiniam darbuotojui yra mažiausiai 340 eurų didesnis už įmonės atlyginimų vidurkį.

„Atlyginimas už įmonės vidurkį yra didesnis, nes tai sezoninis darbas, o situacija tokia, kad tinkamą darbuotoją reikia rasti greitai, taigi taip mėginame prisivilioti žmones.  Nesvarbu, kokios specialybės žmogaus ieškai, jei randi gerą indų plovėją, šlavėją ar virėją, kiekvieną šį darbuotoją reikia gerbti ir mylėti, nes vasarą rasti tinkamus darbuotojus yra labai sudėtinga“, – komentuoja Samukienės personalinės įmonės vadybininkas Jonas Samukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pasakoja, kad palyginti su žiemos sezonu, vasarą, kaip ir daugeliui, reikia daugiau darbo jėgos, todėl ieškoma pagalbinių darbuotojų, tačiau kai kurias darbo vietas užpildyti tampa vis sudėtingiau.

„Čia, kaip ir visoje Lietuvoje, su virėjais yra labai blogai. Kai buvo kalbama, kad po karantino galimai daug kas užsidarys ir virėjams reikės darbo, tai tikrai nieko panašaus nėra. Į šią poziciją surasti žmogų kiekvienais metais darosi vis sudėtingiau“, – sako J. Samukas.

Renkasi profesionalus

Socialiniame tinkle „Facebook“ darbdaviai taip pat neretai ieško darbuotojų vasaros sezonui.

Vienas tokių pavyzdžių Nidoje įsikūrę svečių namai „Skalva“. Savo socialinio tinklo puslapyje buvo paviešintas skelbimas, kuriame nurodoma, kad ieškoma darbuotojų į virėjo, barmeno ir administratoriaus, kuris dirbtų su booking.com sistema, pozicijas.

REKLAMA

Virėjui su patirtimi siūlomas darbo užmokestis 1500–2000 eurų, barmenui ir administratoriui – 1500 eurų neatskaičius mokesčių.

„Sodros“ duomenimis, įmonėje „Nidos Skalva“ vidutinis darbo užmokestis gegužę siekė vos 320 eurų, tad siūlomas atlyginimas darbuotojams, vertinant pagal šią informaciją, yra beveik 5 kartus didesnis nei įmonės vidurkis, kuris nesiekia minimalios mėnesinės algos, kuri šiuo metu yra 607 eurai.

Visgi šios įmonės akcininkas Vitas Tomkus tikina, kad darbuotojai minimalią mėnesinę algą tikrai uždirba:

REKLAMA

„Žmonės priimami dirbti dvejose bendrovėse – viešbutis „Skalva“ yra viena bendrovė, o kavinė priklauso kitai bendrovei. Mes siųsdavome mergaites puse etato dirbti viešbutyje ir puse etato kavinėje, tada žiūrėjome, kur geriau sekasi dirbti – ar tvarkyti kambarius, ar virtuvėje indus plauti, ar būti padavėjomis, tai tada pasirinkdavome, kurioje bendrovėje jos dirbs.

Jeigu jūs „Sodros“ paprašytumėte, kad duotų pavardes žmonių, kurie dirba vienu meto dvejose bendrovėse ir gaudavo, kaip sakote po 320 eurų, pamatytumėte, kad jų atlyginimai siekia gerokai virš 600 eurų“, – aiškina V. Tomkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svečių namų savininkas tikina, kad šis sezonas, palyginti su praėjusių metų, darbuotojų klausimu yra daug geresnis, nes dėl prasidėjusio karantino daug specialistų, likusių be darbo užsienyje, grįžo į Lietuvą ir darbinosi čia.

Problemos įdarbinant nepilnamečius?

Per vasaros atostogas pajūryje neretai įdarbinami ir nepilnamečiai. Tačiau dėl jų gali kilti ir problemų.

„Šie metai buvo nuostabūs, pernai buvo problema, kad jaunimas įsidarbina, pavalgo, truputį padirba nueina į pliažą ir nebegrįžta, tai trūko žmonių, o šie metai – nuostabūs, nes buvo karantinas. Patys geriausi specialistai išmuštruoti Airijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, kai buvo uždaryti jų viešbučiai ten, o nuvykimas tapo problematiškas, grįžo. Jie yra tikrai labai geri specialistai, atėjo labai daug žmonių, kuriuos reikėjo atsirinkti“, – pasakoja V. Tomkus.

REKLAMA

V. Tomkus pasakoja, kad savo darbuotojams moka ne tik atlyginimą, bet suteikia ir gyvenamąją vietą, taip pat maitinimą: „Ir pamaitinam, ir aprengiam, ir nuvežam į pliažą jeigu reikia prie jūros, ir turi kur miegoti.“

Pasak jo, pagrindinis „Skalva“ tikslas yra ne daug uždirbti, bet pakelti viešbučio ir restorano prestižą.

„Kada verslas yra kaip hobis, tada ateina ir uždarbis“, – tikina „Skalva“ savininkas.

Anot V. Tomkaus, vienintelė klaida, kuri buvo padaryta – priimta labai daug nepilnamečių, moksleivių, kurie norėjo dirbti vasaros metu, todėl dabar darbui ieškomi profesionalai.

REKLAMA

Būtent dėl nepilnamečių darbo įmonė sulaukė tikrintojų dėmesio. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) tv3.lt informavo, kad šių metų birželio 23 d. buvo gautas anoniminis pranešimas dėl galimai neteisėtai dirbančių nepilnamečių įmonėje „Nidos Skalva“. Šiuo metu VDI dėl to atlieka tyrimą.

Svarbiausia – darbo sutartis

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad darbo sutartis darbinantis yra svarbiausias dalykas, nes tik taip darbuotojas įgyja darbo garantijas darbe įvykus nelaimingam atsitikimui ar  darbdaviui nevykdant darbo sutarties sąlygų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apie darbo sutarties sudarymą darbdavys privalo pranešti „Sodrai“ mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios, todėl dirbti galima pradėti ne anksčiau kaip kitą dieną, kai sudaryta darbo sutartis.

Be to, prieš pradedant dirbti, darbdavys turi supažindinti darbuotoją su darbo sąlygomis, tvarką darbovietėje nustatančiomis darbo teisės normomis, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais, galinčiais kilti pavojais darbe ir priemonėmis jiems išvengti“, – nurodo VDI atstovė.

Ji pabrėžia, kad darbas per vasaros atostogos tampa darbinės patirties pradžia ir dažnam nepilnamečiui, tačiau jų įdarbinimui taikomi papildomi reikalavimai, pavyzdžiui, apribojimai jų darbo pobūdžiui, darbo ir poilsio laikui, saugai ir sveikatai, taip pat ir darbo sutarties sudarymui.

REKLAMA

Vaikams nuo 14 iki 16 metų leidžiama dirbti lengvus darbus, kurie nekenkia jų saugai, sveikatai, vystymuisi. Yra sudarytas asmenims iki 18 metų draudžiamų darbų sąrašas. Nepilnamečiai negali dirbti viršvalandinio ir naktinio darbo.

„Darbdavys, prieš įdarbindamas asmenį iki 18 metų siųsdamas tikrintis sveikatos, turi pateikti jam numatomų darbo sąlygų aprašymą, nurodydamas galimą profesinę riziką, o gavęs asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą medicininę pažymą, turi vadovautis joje pateikta išvada, pavesdamas dirbti konkrečius darbus, suteikdamas visas reikalingas saugos ir sveikatos apsaugos priemones. Norėdamas įdarbinti vaiką (nuo 14 metų) darbdavys turi gauti vieno iš tėvų raštišką sutikimą“, – apie reikalavimus nepilnamečiams pasakoja VDI atstovė.

REKLAMA

Anot jos, vasaros metu VDI stengiasi daugiau dėmesio skirti šalies kurortinėms vietovėms ir ekonominės veiklos sritims, susijusioms su sezoniniais darbais, kuriuos dažnai renkasi dirbti ir jaunimas. Sulaukiama ir skundų, tačiau kol vasaros sezonas dar įsibėgėja, jų nėra daug.

Visgi, jei kyla klausimų dėl įsidarbinimo ar jau dirbant, rekomenduojama pasikonsultuoti su VDI, paskambinus konsultacijų telefonu ar parašius elektroniniu paštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų