REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet, nors skrydžiai jau įsibėgėja, dauguma tautiečių keliauja automobiliais. Dėl šios priežasties populiarėja kelionės kemperiais, nameliais ant ratų, kuriuose galima ne tik keliauti, bet ir gyventi. Specialistai pastebi, kad pirkti jų žmonės neskuba, ne šie yra brangūs, todėl juos nuomojasi.

Šiemet, nors skrydžiai jau įsibėgėja, dauguma tautiečių keliauja automobiliais. Dėl šios priežasties populiarėja kelionės kemperiais, nameliais ant ratų, kuriuose galima ne tik keliauti, bet ir gyventi. Specialistai pastebi, kad pirkti jų žmonės neskuba, ne šie yra brangūs, todėl juos nuomojasi.

REKLAMA

Transporto skelbimų portalo Autoplius.lt komunikacijos vadovas Matas Buzelis pastebi, kad kaip ir motociklų, kemperių prekyba labai priklauso nuo sezono, vasarą jais susidomėjimas didesnis.

„Tačiau Lietuvoje kemperiai vis dar yra nišinis produktas – daugiau prabangos prekė, o ne keliavimo alternatyva. Tie, kurie jau pasiryžę keliauti kemperiu, verčiau renkasi nuomą.

Naudotą kemperį Lietuvoje galima įsigyti vos už kelis tūkstančius eurų, tačiau turint tokį biudžetą teks susitaikyti su tuo, kad šis tai bus nedidelis, senas, silpnu varikliu. Dėl tokių kompromisų, tikėtina, kad dalis keliautojų verčiau renkasi kelionę automobiliu ar lėktuvu. Be to, didesni kemperiai taip pat negali pravažiuoti pro kai kurias vietas, kurios skirtos lengviesiems automobiliams“, – komentuoja M. Buzelis.

REKLAMA
REKLAMA

Ne tik kelionei, bet ir poilsiui sode?

Portalas tv3.lt patikrino, kiek kainuoja nameliai ant ratų. Šie skelbimuose siūlomi dviejų tipų – kemperiai ir prikabinamos priekabos, kuriomis galima keliauti arba pastatyti sode ar kitame sklype.

REKLAMA

Tiek kemperiai, tiek prikabinami nameliai turi virtuvę, dušą, tualetą ir miegamąjį.

Transporto skelbimų portale Autoplius.lt pigiausią kemperį galima įsigyti už 1 750 eurų. Šis benzininis, 4 miegamųjų vietų, 44 metų senumo.

Šiek tiek naujesni, 30 – 20 metų senumo nameliai ant ratų kainuoja nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst eurų. Kaina priklauso nuo metų, degalų tipo, populiariausi dyzeliniai, automobilio ridos ir miegamų vietų. Šių dažniausiai nameliai turi 4 – 5.

Dar naujesni, 20 – 10 metų senumo kemperiai kainuoja nuo 12 tūkst. iki 28 tūkst. Šių kaina taip pat priklauso, nuo metų nuo degalų tipo, populiariausi dyzeliniai, automobilio ridos ir miegamų vietų. Šių naujesni nameliai turi nuo 5 iki 8.

REKLAMA
REKLAMA

Patį naujausią, vos dviejų ar metų senumo kemperį galima įsigyti nuo 40 tūkst. Iki 100 tūkst. eurų. Kaina taip pat priklauso nuo miegamų vietų, pavarų dėžės tipo (automatinė arba mechaninė). Degalų tipas visų naujausių automobilių vienodas – jie varomi dyzelinu.

Prikabinami nameliai kainuoja nuo 1 500 iki 35 000 eurų. Šių kaina kaip ir kemperių priklauso nuo metų. Patys seniausi, 30 metų yra pigiausi, nauji – brangesni. Juose taip pat gali miegoti nuo 4 iki 6 žmonių.

Alternatyva pirkimui – nuoma?

Kemperių nuoma užsiimančios įmonės „Valdo kemperiai“ atstovė Rasa Valiukevičienė teigia, kad kemperių nuomos kainos svyruoja nuo 60 iki 100 eurų už parą. Kaina priklauso nuo kelionės trukmės, atstumo, keliaujančių žmonių skaičiaus ir kemperio senumo. Taip pat reikia palikti 300 eurų depozitą, kuris po kelionės yra grąžinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės keliauja tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ankstesniais metais išsiruošdavo ir į tolimesnes keliones Vokietijoje, Prancūzijoje, Slovėnija, Norvegija, Kroatijoje. Tačiau šiemet dėl pandemijos ribojimų klientai dažniausiai renkasi keliauti Lietuvoje ar Baltijos šalyse – Latvijoje ir Estijoje.

Populiariausios 5 arba 10 dienų kelionės, tačiau būna, kad žmonės išsiruošia ir trumpesniam laikui, tik savaitgaliui. Esame suinteresuoti, kad žmonės keliautų ilgesniam laikotarpiui, tad jeigu klientai renkasi ilgesnes keliones taikome jiems nuolaidas.

Ar kemperiu keliauti pigiau priklauso su kokiomis kitomis paslaugomis lyginsime jo nuomą. Kemperio nuoma yra brangesnė negu įprasto automobilio, tačiau klientas gauna ne tik transporto priemonę, bet ir laikinus namus. O kelionėse kemperiais sutaupys planuojantys ir skaičiuojantys, nes kelionėse reikia mokėti ir už degalus, ir už vietą kempinge, tačiau galima susirasti ir nemokamą nakvynę nuošalesnėje vietoje, ne kempinge“, – pasakoja R. Valiukevičienė.

REKLAMA

Anot jos, į keliones kemperiais išsiruošia tiek šeimos, tiek draugų kompanijos.

„Mūsų kemperiuose yra 6 miegamosios vietos, tačiau nerekomenduojame važiuoti 6 žmonėms, kad nebūtų per ankšta. Kemperiuose žmonės turi visus patogumus – virtuvę, dušą, tualetą, kriauklę. Taip pat kemperiuose yra lauko kilimas, stalai ir kėdės.

Ko gero smagiausia kemperiu keliauti šiltuoju metų sezonu. Tada sustojus galima visą laiką leisti lauke“, – tikina kemperių nuoma užsiimanti moteris.

R. Valiukevičienė pasakoja, kad ir pati labai mėgsta keliones kemperiais, todėl negaili būsimiems klientams patarimų.

„Būna, kad žmonės patys jų klausia, o kartais rekomenduojame vietas, kurios geriausiai pritaikytos tokioms kelionėms, pavyzdžiui Latvijos pajūris. Ten galima sustoti ir iškylauti netgi ne kempinguose, o netoli jūros kranto. Lietuvoje panašių vietų sustoti prie jūros beveik nėra.

REKLAMA

Tad pasitaiko, kad žmonės, kurie pirmą kartą ruošiasi keliauti kemperiu, paklausę patarimų netgi pakeičia savo suplanuotus maršrutus“, – pastebi R. Valiukevičienė.

Pasak moters, kemperių nuomos sezonas prasideda birželį ir baigiasi dažniausiai prieš pat rugsėjį.

„Žmonės, ypač šeimos pradeda ruoštis grįžimui į darbus ir mokyklas, tad prasidėjus rudeniui jau sulaukiame tik pavienių užsakymų. Šiuo laikotarpiu žmonės keliauja į šiltesnius kraštus, Pavyzdžiui, Kroatiją“, – sako R. Valiukevičienė.

Kiek kainuoja apsistoti Lietuvos kempinguose?

Kitose įmonėse kemperių nuomos kainos panašios, jos svyruoja nuo 50 iki 130 eurų. Kaina priklauso nuo kemperio dydžio, jo senumo, miegamųjų vietų. Depozito suma svyruoja nuo 300 iki 500 eurų. Klientams, kurie kemperį nuomojasi ilgesniam laikotarpiui suteikiamos nuolaidos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat portalas tv3.lt pasidomėjo, kiek kainuoja kemperio vieta populiariausiuose Lietuvos kempinguose.

Molėtuose, „Obuolių saloje“ vieta kemperiui kainuoja 10 eurų, prisijungimas prie kanalizacijos ir vandentiekio 5 eurus. Taip pat papildomai dar reikia mokėti už kiekvieną kemperio keleivį po 5 eurus.

Kitame kempinge „Zarasai“, kuris yra įsikūręs Zarasuose kemperio vieta kainuoja su prisijungimu prie vandentiekio ir kanalizacijos kainuoja 10 eurų, o be šių prisijungimų 6,50 euro. Vieno suaugusiojo mokestis siekia 3,50 euro, vaikams iki 3 metų nemokamai, o nuo 3 iki 16 metų – 1,75 euro.

Dar viename Vilkaviškio kempinge „Pušelė“ vieta kemperiui su prisijungimu prie kanalizacijos ir vandentiekio kainuoja 12 eurų, vieno suaugusio asmens mokestis siekia 3,50 euro, o 5 – 12 metų vaikams – 2 eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų