REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per artimiausius kelerius metus daugiabučiuose namuose gyventojams bus uždrausta naudoti nesaugius dujų balionus. Norintiems juos pakeisti bus siūloma parama. Be kita ko, gyventojams bus kompensuojamas naujų viryklių įsigijimas.

Per artimiausius kelerius metus daugiabučiuose namuose gyventojams bus uždrausta naudoti nesaugius dujų balionus. Norintiems juos pakeisti bus siūloma parama. Be kita ko, gyventojams bus kompensuojamas naujų viryklių įsigijimas.

REKLAMA

Ketvirtadienį Energetikos ministerija kaip tik pristatė finansinės paramos priemonės, skirtas atsisakyti suskystintų naftos dujų (SND) balionų daugiabučiuose namuose.

Siekiant padėti gyventojams atsisakyti balionų ir pereiti prie kitų energijos šaltinių, numatyta šiemet skirti 15 mln. eurų. paramą, kitais metais – dar 10 mln. eurų.

„Tai yra dešimtmečiais įsisenėjusi problema, kurią turime spręsti. Iš esmės tai yra saugumo, patikimumo ir patogumo klausimas. Iki šiol, be abejo, mes turime nemažai ir skaudžių įvykių.

Šios programos esmė yra ta, kad visoje Lietuvoje daugiabučiuose, kurie yra 3 ir daugiau aukštų, turi būti pakeičiami dujų balionai“, – konferencijoje kalbėjo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, valstybė deda maksimalų finansinį indėlį, kad gyventojams būtų padėta išspręsti ši problema.

„Orientavomės į tokių schemų sukūrimą, kurios užtikrintų galimybes gyventojams patogiai ir efektyviai pakeisti dujų balionus kitais energijos ištekliais. Didžiąja dalimi tai bus elektros energija. Atskirais atvejais tai gali būti ir dujos“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

REKLAMA

Iš viso po 600 eurų gyventojui

Ministro teigimu, skirstymo sistemos operatorius padengs visus visus reikalingus kaštus elektros įvadui iki daugiabučio atvesti arba galiai padidinti.

„Likusi dalis kompensuojama pagal formulę 200/200/200. Tai reiškia, kad 200 eurų bus skiriama įvadui laiptinėje sutvarkyti, 200 eurų bus skiriama įvadui pačiame bute sutvarkyti ir 200 eurų skiriama viryklei įsigyti“, – aiškino ministras ir daugiabučių administratorius ragino aktyviai teikti paraiškas.

Išplatintame pranešime ministerija patikslino, kad pagal derinimui pateiktą tvarką, valstybės parama vienam butui, iš kurio šalinami dujų balionai, sieks iki 600 eurų. 

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės subsidijos renkantis elektros energiją: iki 200 eurų (be pridėtinės vertės mokesčio) subsidiją laiptinės elektros instaliacijai rekonstruoti, iki 200 eurų (be PVM) subsidiją gyventojo bute esančiai instaliacijai sutvarkyti ir iki 200 eurų (be PVM) subsidiją elektrinei viryklei įsigyti. 

Analogiškas valstybės subsidijavimas būtų renkantis gamtines dujas: iki 200 eurų (be PVM ) subsidija būtų skiriama dujų skirstymo tinklui laiptinėje įrengti, iki 200 eurų (be PVM ) subsidija bute – dujų vamzdynui įrengti ir iki 200 eurų (be PVM) dujinei viryklei įsigyti. 

Ministras ragino kuo aktyviau dalyvauti teikiant paraiškas paramai pagal naują priemonę gauti. Be kita ko, jis užsiminė, kad dar viena nauja programa bus skirta naujų, saugių dujų balionų įsigijimui. Tam numatoma papildomai skirti 5 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą spaudos konferenciją pamatykite čia:

Daugiausia balionų – pajūrio regione

„Per metus įvyksta 4-5 nelaimės dėl dujų balionų sprogimo, kurių pasekmės būna labai skaudžios. Norėtume priminti ir neseną įvykį, kai netoli Elektrėnų sprogus dujų balionui tik atsitiktinumo dėka buvo išvengta aukų.

Todėl ypač svarbus yra saugus balionų naudojimas buityje“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė.

Ji apgailestavo, kad butuose, naudojami seni, dar sovietinių laikų standarto balionai. Be to, kitaip nei centralizuoto dujų tiekimo atveju, niekas neprižiūri įrangos. 

REKLAMA

Pasak pirmininkės, daugiausia butų, kuriuose vis dar naudojami dujų balionai yra kai kuriuose Vakarų Lietuvos regionuose. 

Šiuo metu už nesaugių balionų eksploataciją numatytos 40-400 eurų dydžio baudos. Tiesa, šios sankcijos taikomos gana retai, nes dažnai gyventojai neturi kitų energijos šaltinių alternatyvų.

Paraiškas turės teikti bendrijos ir administratoriai

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) vadovas Mindaugas Keizeris informavo, kad jau nuo liepos 15 dienos į bendrovę dėl elektros privedimo prie namų.

„Esminis momentas, kad daugiabučių administratoriai ir bendrijos, ne gyventojai, turėtų surinkti bendrijas, priimti sprendimus dėl dujų balionų keitimo kitomis energijos rūšimis. Dažniausiai, tikėtina, tai bus elektros energija. Ir surinkus sprendimus, pasiruošti dokumentus ir pateikti paraiškas“, – sakė M. Keizeris.

REKLAMA

Visa reikiama informacija esą bus pateikta bendrovės interneto puslapyje. Kai bus surinktos paraiškos dėl dujų balionų keitimo, ESO šią informaciją perduos Energetikos agentūrai. Tada daugiabučių administratoriai turės rūpintis vidaus tinklu, o ESO pasirūpins įvadu iki daugiabučio.

Šiuo metu šalyje yra daugiau nei 1600 daugiabučių namų (triaukščiai ir  aukštesni) ir apie 42 tūkst. namų ūkių, kuriuose vis dar naudojami SND balionai. 

Visuose šiuose namuose privalo nebelikti dujų balionų iki 2022 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų