REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekilnojamojo turto (NT) nuomotojai dabar privalo pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui, nors iki liepos visam turtui užtekdavo jo vieno. Kai kurie NT ekspertai tikina, kad tokie pokyčiai dalį būtų savininkų privers pasitraukti į šešėlį arba papildomas išlaidas įskaičiuoti į nuomos kainą ir ją didinti.

Nekilnojamojo turto (NT) nuomotojai dabar privalo pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui, nors iki liepos visam turtui užtekdavo jo vieno. Kai kurie NT ekspertai tikina, kad tokie pokyčiai dalį būtų savininkų privers pasitraukti į šešėlį arba papildomas išlaidas įskaičiuoti į nuomos kainą ir ją didinti.

REKLAMA

NT nuomotojai gali rinktis ir kitą alternatyvą – ne pirkti verslo liudijimą kiekvienam butui ar namui, bet deklaravus gautas pajamas iš nuomos, sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Nuomos platformos „Homerental“ įkūrėja Eglė Kazakevičiūtė-Kiaušienė tikina, kad tokie pasikeitimai vienareikšmiškai atneš pokyčių nuomos rinkoje.

„Neabejoju, kad tai paskatins nuomojamų butų savininkus, ypač turinčius daugiau nei 1 butą nuomai, iš naujo apsvarstyti, kaip išlaikyti iki šiol gautas pajamas iš nuomos. Kadangi verslo liudijimų kainos, bent jau Kauno mieste, nesumažėjo, tai neabejotinai, paskatins pigesnių butų savininkus, pasitraukti į šešėlį ir nebemokėti mokesčių“, – sako E. Kazakevičiūtė-Kiaušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, nuomojamų būstų savininkai gali nuspręsti mokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį, tačiau nemaža dalis susiskaičiuos, kiek išlaidų padidėjo per mėnesį ir pridės skirtumą prie nuomos kainos. Taigi šis pokytis gali daryti įtaką ir kainų pakilimui.

REKLAMA

Visgi šiuo klausimu NT eskpertų nuomonės išsiskiria. „Realdata“ direktorius, NT analitikas Arnoldas Antanavičius pabrėžia, kad nuomos segmente galioja rinkos taisyklės, t.y. kaina yra pasiūlos-paklausos balanso rezultatas.

„Tai nėra monopolinė rinka, kurioje nuomotojai galėtų diktuoti kainas, todėl sunkiai įsivaizduoju, kad nuomotojai galėtų tiesiog permesti nuomininkams išaugusius kaštus, įskaičiuojant juos į nuomos kainą.

Dabartinė situacija nuomos rinkoje, kada per karantiną stipriai išaugo nuomojamų būstų pasiūla, o paklausa netgi sumažėjo, lėmė, kad nuomos kainos Vilniuje susitraukė apie 15-20 proc. Pasikeitė pasiūlos-paklausos balansas, pasikeitė ir nuomos kainos. Nuomotojai neturi galimybės diktuoti kainų, todėl išaugę nuomos kaštai tiesiog mažins jų pelningumą“, – tikina A. Antanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis taip pat neatmeta galimybės, kad dalis nuomotojų gali trauktis į šešėlį, tačiau pasikeitimas labiausiai palies tuos, kurie turi ne vieną būstą.

„Pavyzdžiui, tie, kas iš nuomos generuodavo nedideles pajamas, tarkime, Vilniuje iki 380 eurų per mėnesį, jiems labiau apsimokėjo mokėti gyventojų pajamų mokestį, o ne įsigyti verslo liudijimą, tai jų pasikeitusi verslo liudijimo tvarka nelabai palies.

Todėl pigesnio būsto nuomos segmente kažkokių pokyčių net ir neturėtų būti. O nuomotojai, turintys daugiau būsto nuomai, tiesiog sumokės daugiau mokesčių valstybei“, – sako NT analitikas.

Anot jo, tikėtina, kad šie pokyčiai kažkiek atšaldys norą investuoti į būstą nuomai. Todėl galime matyti mažesnį būsto pirkimo-pardavimo sandorių aktyvumą, o tai savo ruožtu lems, kad būsto rinka nebekais, kaip buvome įpratę matyti iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties žmonėms, kurie turi poreikį įsigyti būstą sau, gyvenimui, ilgainiui bus lengviau tą padaryti.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius mano, kad esminės įtakos ilguoju laikotarpiu mokestiniai pakeitimai nepadarys, o nuomos rinką dabar vis dar veikia karantino nuotaikos, kurios, tikimasi, pamažu sklaidysis rudenį.

„Asmenų, kurie nuomoja daugiau nei vieną objektą, nėra ženklioji dalis. Dėl to šis pokytis kažkokios esminės įtakos nepadarys. Nuomos rinką, ypač trumpalaikės, labiau lemia kelionių apribojimas ir tam tikras pačių žmonių neužtikrintumas dėl ateities.

REKLAMA

Būtent dėl šių priežasčių gali sumažėti nuomotojų pajamos, bet ilguoju laikotarpiu kiekvieno objekto apmokestinimas rinkos pakeisti neturėtų“, – svarsto M. Statulevičius.

Apie tai, kad nuomotojai galimai trauksis į šešėlį, LNTPA vadovas, nesutinka. Anot jo, žmonės, kurie nuomodami būstą moka mokesčius ar išsiima verslo liudijimus yra sąmoningi ir vargu ar rizikuos vieną objektą nuomoti turint verslo liudijimą, o kitą be jo.

„Abejočiau, kad tai pastūmės į šešėlį. Galbūt tai padarys įtaką kainodarai ar bus kažkaip deramasi su nuomininku dėl šių kaštų pasidalijimo, bet abejočiau, kad nuomotojai turintys keletą objektų vieną jų nuomos legaliai, o kitą ne. Žinoma, negali visko absoliutinti, galbūt vienetai tokių ir atsiras“, – sako M. Statulevičius.

REKLAMA

Iš šešėlio trauktis padės vystytojų atėjimas į rinką?

LNTPA direktorius teigia, kad legalios nuomos apimtis ir spaudimą šešėlyje esantiems nuomotojams gali padidinti NT vystytojų atėjimas į nuomos rinką. Prieš porą metų Kaune buvo pradėtas studentams skirtas ilgalaikės nuomos projektas – atidarytas bendrabutis buvusiose Kauno technologijos universiteto patalpose. 

M. Statulevičus tikina – projektas buvo sėkmingas, o šiuo metu planuojami panašūs projektai ne tik studentams:

„Vilniuje yra paskelbti bent keli projektai, kurie numato būtent šį segmentą, t.y. pasiūlyti patalpas ilgalaikei nuomai. Vienviečius ar šeimai skirtus butus, kurių nereikia įsigyti, bet galima nuomotis, turėti lankstumą bet kada išsikelti, pakeisti patalpų dydį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie projektai Vilniuje paskelbti prie biurų miestelio „Technopolis“, taip pat planuojamas toks objektas Naujamiestyje netoli stoties.“

Visgi jis pastebi, kad NT vystytojų atėjimas į šią sritį tik prasideda, todėl konkuruoti su privačiais nuomotojais, kurių siūlomų butų skelbimų vien Vilniuje yra keliolika tūkstančių, jie neturėtų.

„Turi daugėti verslo objektų, kad jie galėtų konkuruoti su privačiu sektoriumi. Visgi idealiuoju atveju, jei pusę rinkos užimtų verslo objektai, o pusę – privačių, kurių dalis ir nelegalių, žmonėms būtų kur kas didesnis pasirinkimas ir spaudimas privatiems nuomotojams keisti savo paslaugas, sudaryti sutartis su nuomininkais“, – svarsto LNTPA direktorius.

Anot jo, į nuomos rinką atėjus NT vystytojams, žmonės įprastų matyti, kad yra produktų, siūlomų nuomotis legaliai, jie norės turėti tam tikras garantijas, aiškumą, o tai būtų nemažas spaudimas tiems, kurie butus ar namus nuomoja nelegaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų