REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija (EK) patvirtino 50 mln. eurų vertės Lietuvos priemones, skirtas dėl koronaviruso COVID-19 krizės nukentėjusioms kelionių sektoriaus įmonėms remti.

Europos Komisija (EK) patvirtino 50 mln. eurų vertės Lietuvos priemones, skirtas dėl koronaviruso COVID-19 krizės nukentėjusioms kelionių sektoriaus įmonėms remti.

REKLAMA

Priemonės patvirtintos pagal kovo 19 dienos EK priimtą laikinąją valstybės pagalbos sistemą su pakeitimais, padarytais balandžio 3 ir gegužės 8 dienomis, teigiama EK pranešime.

Paramos lėšos skirtos remti kelionių agentūroms, kelionių organizatoriams, apgyvendinimo ir maitinimo įmonėms, kurias paveikė Lietuvos valdžios priemonės kovai su koronaviruso krize. Parama bus teikiama individualių garantijų forma, siekiant užtikrinti, kad kelionių organizatoriai galėtų laikytis savo sutartinių įsipareigojimų, ypač nemokumo ar bankroto atveju, taip pat paskolų kelionių organizatoriams, apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjams forma.

Pagal pirmąją priemonę Lietuvoje įsisteigusiems kelionių organizatoriams bus teikiamos garantijos iki 800 tūkst. eurų vienam paramos gavėjui. Pagal antrąją priemonę bus teikiamos paskolos organizatoriams, apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjams, kad jie galėtų kompensuoti keliautojų išlaidas, patirtas dėl kelionių apribojimų, susijusių su koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA

Taip siekiama sudaryti palankesnes sąlygas gauti finansavimą ir sumažinti staigų likvidumo trūkumą, su kuriuo susiduria nukentėjusios įmonės.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, paskolos lengvatinėmis sąlygomis nuo koronaviruso nukentėjusioms Lietuvos turizmo, apgyvendinimo ir viešojo maitinimo sektoriaus įmonėms bus pradėtos teikti kitą savaitę, tam skirta 30 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

REKLAMA

 „Lengvatine paskola galės pasinaudoti kelionių operatoriai, siekiantys atsiskaityti su turistais už dėl COVID-19 protrūkio neįvykusias organizuotas turistines keliones, kai turistas, turintis organizuotos turistinės kelionės sutartį, atsisakė Turizmo įstatyme nustatyta tvarka pasiūlyto kupono. Paskolas taip pat galės gauti ir apgyvendinimo bei viešojo maitinimo įstaigos būtinosioms išlaidoms finansuoti“, – ministerijos pranešime sakė laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 15 mln. eurų numatyta skirti turizmo srities įmonėms ir 15 mln. eurų – apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjams. Paskola pradedama grąžinti praėjus 6 mėnesiams nuo paskolos sutarties sudarymo dienos, kai paskolos trukmė yra iki 18 mėnesių, ir praėjus 12 mėnesių nuo paskolos sutarties sudarymo dienos, kai paskolos trukmė yra ilgesnė nei 18 mėnesių.

Viešbučiai ir maitinimo įstaigos paskolas galės pradėti grąžinti ne vėliau kaip po 12 mėnesių nuo paskolos sutarties sudarymo.

Paskolos daliai, viršijančiai 1 mln. eurų sumą, bus taikomos užtikrinimo priemonės – paskolos gavėjo akcininko laidavimas arba turto įkeitimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EK vertinimu, Lietuvos schema atitinka nustatytas sąlygas – parama pagal pirmąją priemonę vienai įmonei neviršys 800 tūkst. eurų, o paskolų pagal antrąją priemonę sutartys bus sudaromos ne ilgesniam kaip 6 metų laikotarpiui. Be to, pagalba pagal abi priemones bus suteikta ne vėliau kaip 2020 metų pabaigos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų