REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekeivių sostinės Kalvarijų turgaus prieigose netrūksta. Tiesa, šioje vietoje daugiausiai prekiauja pensininkai. Jie pardavinėja savo darže ir sode užaugintas gėrybes. Tačiau prekyba šioje vietoje nelegali, prekeiviai nemoka turgaus mokesčio. Pensininkai tvirtina, kad tai vienintelis jų būdas prisidurti prie pensijos.

Prekeivių sostinės Kalvarijų turgaus prieigose netrūksta. Tiesa, šioje vietoje daugiausiai prekiauja pensininkai. Jie pardavinėja savo darže ir sode užaugintas gėrybes. Tačiau prekyba šioje vietoje nelegali, prekeiviai nemoka turgaus mokesčio. Pensininkai tvirtina, kad tai vienintelis jų būdas prisidurti prie pensijos.

REKLAMA

Turguje prekiaujanti pensininkė Janina sako, kad kas rytą į turgų skuba ne tik dėl pinigų, bet ir noro pabendrauti su žmonėmis.

„Esu žolininkė, prekiauju ne tik Kalvarijų turguje, bet ir įvairiose mugėse. Gaila, kad šiemet dėl koronaviruso daugelis jų, buvo atšauktos. Tačiau nesiskundžiu ir tikiuosi, kad galbūt rugpjūtį pavyks sudalyvauti ir mugėje“, – tikina moteris.

Janina turguje prekiauja rūgštynėmis, krapais, petražolėmis, bijūnais, ramunėmis ir laukų žolelėmis.

„Laukuose skintas žoleles galima susidžiovinti arbatai. Žolelių puokštelę parduodu už 0,50 euro. Bijūnus nuo 0,50 iki 0,70 euro. Žalumynų ryšulėlis kainuoja apie 0,5 euro. Tačiau dažnai žmonėms padarau nuolaidų“, – aiškina moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, turguje galima sutikti įvairiausių žmonių.

„Dažniausiai ateina malonūs žmonės, su jais dažnai randame daug bendros kalbos. Dažniausiai žmonės klausia apie prekes, ar jos tikrai iš mano daržo ir ar yra šviežios. Tačiau būna, kad sulaukiu ir pavydo ar apkalbų. Kiti prekeiviai pyksta, kad pas mane ateina daugiau pirkėjų arba dėl to, kad pas mane kainos mažesnės.

REKLAMA

Tačiau juk niekas nedraudžia ir kitiems sumažinti prekių kainas ar daugiau perkantiems žmonėms padaryti nuolaidų. Kiekvienas pirkėjas skirtingas ir reikia mokėti prie jo prieiti“, – pastebi Janina.

Moteris neslepia, kad prekyba turguje padeda šiek tiek užsidirbti.

„Man tikrai negaila parduoti darže užaugintų žalumynų ar šiuo metu žydinčių bijūnų. Šie juk greitai nuvys, o dabar juos nusipirkę žmonės džiaugsis ir pasipuoš namus. Žalumynų man irgi negaila, nes nespėju visų suvalgyti. Geriau parduodu, taip prisiduriu prie pensijos“, – pasakoja Janina.

REKLAMA
REKLAMA

Daržovės brangesnės, bet sveikesnės

Kita prekeivė pensininkė Dalia siūlė nusipirkti ne tik žalumynų, bet ir naminių pomidorų, agurkų ir kiaušinių. Daržovių kilogramą moteris siūlė įsigyti už 2,50 euro, o 10 kiaušinių už 2,80 euro.

„Atsivežu nedaug prekių – keletą ryšulėlių žalumynų, kelis kilogramus daržovių ir keletą dešimčių kiaušinių. Noriu, kad mano prekės būtų šviežios, taip pat tokiu būdu apsidraudžiu, juk suvytusių žalumynų kitą dieną jau niekas nebepirks. O dabar retai lieka ką atgal namo vežti.

Pirkėjai dažnai klausia, ar daržovės yra skanios, ar jas auginu pati. Skoniu jie gali tuojau pat įsitikinti, nes atpjaunu mažą gabalėlį paragauti. Turiu ir nuolatinių klientų, kurie vis sugrįžta pas mane“, – džiaugiasi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalia tikina, kad dabar į turgų atvyksta kiekvieną dieną.

„Gyvenu Vilniaus rajone, kelionė ilgai netrunka. O pagrindinė priežastis, dėl kurios atvykstu į turgų yra pinigai. Nors piniginių įsipareigojimų neturiu, karantinas mane išgąsdino, todėl ir noriu prisidurti. O ir klientų dabar jau netrūksta, žmonės tampa drąsesni nebebijo vieni kitų ir į turgų jau dažniau užsuka“, – tikina moteris.

Konkuruoja, todėl kainas linkę nuleisti

Turgaus prieigose pensininkai prekiauja panašiomis prekėmis. Šiuo metu pas juos galima įsigyti daržovių, žalumynų, kiaušinių, medaus, darželio ir lauko gėlių.

Todėl pirkėjams jie negaili nuolaidų. Kilogramą medaus galima nusipirkti nuo 5 iki 8 eurų.

REKLAMA

Ir jeigu šalia turgaus įėjimo 10 kiaušinių kainuoja beveik 3 eurus, paėjus šiek toliau juos galima įsigyti jau už 2,5 euro. Taip pat ir su žalumynais, už ryšulėlį galima sumokėti nuo 0,30 iki 0,50 euro.

Taip pat susidomėjusio pirkėjo senoliai taip greitai stengiasi nepaleisti. Pasakoja jam apie prekę, siūlo paragauti, perkant daugiau padaro nuolaidą.

Pardavėjai tikina, kad smagiausia sulaukti nuolatinių pirkėjų.

Pensininkai prekiauja nelegaliai

Kalvarijų turgaus prieigos patrauklios prekiaujantiems pensininkams ne tik dėl didelio pirkėjų srauto.  Turgaus prieigose nereikia mokėti prekybos mokesčio, kuris galioja turgaus teritorijoje. Prekyba čia nelegali, visi uždirbti pinigai atitenka prekeiviams. Šie tvirtina, kad tai bene vienintelis būdas prisidurti prie pensijos, todėl ir atsisako prekiauti turgaus teritorijoje.

REKLAMA

Nors prekeiviai tikina, kad prekiauja tik šviežiausiais produktais, tačiau vis tik iš pensininkų nusipirkus jau nebešviežius ar sugedusius maisto produktus, nebus kam pasiskųsti, teks susitarti su pardavėju, iš kurio pirkote tuos produktus.

Portalas tv3.lt paprašė Kalvarijų turgų administruojančios bendrovės „KTVG“ pakomentuoti šią situaciją. Tačiau turgaus administraciją į skambučius ir laiškus neatsakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų