REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1 d. už pensijų fonduose sukauptą turtą nupirktus anuitetus gyventojams pradės mokėti „Sodra“. Šių išmokų dydis priklausys ne tik nuo to, kiek bus sukaupta fonde, bet ir nuo to, kiek žmogus gyvens išėjęs į pensiją.

Nuo liepos 1 d. už pensijų fonduose sukauptą turtą nupirktus anuitetus gyventojams pradės mokėti „Sodra“. Šių išmokų dydis priklausys ne tik nuo to, kiek bus sukaupta fonde, bet ir nuo to, kiek žmogus gyvens išėjęs į pensiją.

REKLAMA

Trečiadienį „Sodra“ pristatė skaičiuoklę, kuri gyventojams turėtų padėti apsispręsti, kokį anuitetą pasirinkti. Nuo šio pasirinkimo priklausys galutinė pensija, galimas dalies sukaupto turto paveldėjimas.

Joje įvedus gimimo datą, išėjimo į pensiją laiką ir pensijų fonde sukaupto turto vertę eurais, pasiūlomi trys skirtingi anuitetai. Tai yra papildomas mėnesinis mokėjimas prie įprastos senatvės pensijos.

Pavyzdžiui, jeigu 1955 m. birželio 17 d. gimęs žmogus sukaupė 10 tūkst. eurų ir dabar išeina į pensiją, tai pasirinkus vieną iš trijų anuitetų jam papildomai būtų mokama maždaug 35-45 eurų dydžio suma per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuoklėje taip pat galima pamatyti, kokią bendra suma jam bus išmokėta iš mirties pasirinkus vieną ar kitą išmokos rūšį.

„Skaičiuoklė yra tiksli, jeigu pateikiami tikslūs duomenys – tai „Sodros“ garantija, kad žmogus gaus tokias ir ne mažesnes išmokas. Bet jeigu „Sodros“ Pensijų anuitetų fondui pavyktų uždirbti didesnę negu į pensijų anuiteto dydį jau įskaičiuota grąža, išmokos gali būti ir didesnės, tik mažėti jau negali.

REKLAMA

Tai, kad “Sodra” mokės ne mažesnes išmokas visą likusį gyvenimą, kad ir kas nutiktų, garantuoja valstybė“, – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Jos teigimu, skaičiuoklė pirmiausia skirta tiems gyventojams, kurie jau netrukus ketina išeiti į pensiją ir iki šiol kaupė papildomai fonduose. Vedėja taip pat patikino, kad tokį patį būsimo anuiteto dydį matys tiek būsimas jos gavėjas, tiek pačios „Sodros“ darbuotojai. 

Sukaupto turto išmokėjimas

Primename, kad pensijų fonde sukauptas turtas bus išmokamas keliais būdais, priklausomai nuo sukauptos sumos – vienkartine išmoka, periodinėmis išmokomis arba įsigijus pensijų anuitetą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartine išmoka lėšos išmokamos, kai sukaupiama lygiai 5 tūkst. eurų ar mažesnė suma. Šias išmokas išmoka pensijų kaupimo bendrovės, jos yra paveldimos.

Periodinėmis išmokomis bus mokamos, jei sukaupta suma yra nuo 5-10 tūkst. eurų. Jas iki moka pensijų kaupimo bendrovės. Šios lėšos yra paveldimos.

Pensijų anuitetas įsigyjamas sukaupus 10 tūkst. eurų ar daugiau. Išmokų mokėjimas nenutrūks iki pat mirties, o lėšų paveldimumas priklausys nuo pasirinktos anuiteto rūšies. Jų yra trys: atidėtasis ir standartinis ir standartinis su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu. 

Standartinis anuitetas

Sulaukęs pensijos amžiaus kaupęs žmogus su „Sodra“ sudarys sutartį, pagal kurią mainais į pensijų fonde sukauptą sumą įgys teisę visą likusį gyvenimą periodiškai gauti išmokas, bet mirus lėšas sukaupusiam asmeniui lėšos nebus paveldimos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Standartinis anuitetas su garantuojamu laikotarpiu

Pasirinkus jį, kaupęs asmeniui galės gauti išmokas iki pat mirties, bet kartu pasirinkti garantuojamą mokėjimo laikotarpį. Jeigu žmogus mirs jam nesibaigus, likusi suma bus paveldima.

Pavyzdžiui, jei asmuo pasirenka 15 metų garantuotą laikotarpį, bet miršta po 5 metų, paveldėtojai gaus sumą, kuri mirusiajam būtų išmokėta per likusius 10 metų.

Ši anuitetų rūšis sujungia geriausia, ką turi standartinis ir atidėtasis anuitetas, tai yra išmokos dydis kas mėnesį nekinta, bet yra paveldėjimo galimybė.

Atidėtas anuitetas

Sulaukęs pensijos gyventojas su „Sodra“ sudarys sutartį, pagal kurią 10–15 proc. sukauptų lėšų bus atidedama anuiteto išmokų mokėjimui nuo 85 metų iki mirties.

REKLAMA

Didžioji sumos dalis liks pensijų kaupimo bendrovėje ir iki asmuo sulauks 85-ojo gimtadienio, jam bus mokamos periodinės išmokos.

Ši didžioji sumos dalis, kuri liks pensijų kaupimo bendrovėje, mirus kaupėjui bus paveldima.

Renkantis šį variantą svarbu žinoti, kad iki 85 metų mokama suma nebus stabili – periodinės išmokos dydis nustatomas ne suma eurais, o pensijų fondo vienetų skaičiumi, mokėtinu kas mėnesį. Taigi, vieną mėnesį, pensijų fondo vieneto vertei kylant, žmogus gaus didesnę išmoką, o jai krentant – mažesnę.

Žmonės galvoja, kad gyvens trumpiau

Būsima išmoka apskaičiuojama atsižvelgiant į tikėtiną gyvenimo trukmę. Kuo ji didesnė, tuo išmoka bus mažesnė ir atvirkščiai. Be to, kuo vėliau bus perkamas anuitetas, tuo išmoka bus didesnė, nes ji bus mokama trumpiau.

REKLAMA

Taip yra dėl to, kad bendrą sukauptą sumą į mėnesines išmokas siekiama išdalinti kuo tiksliau.

Kadangi vyrai vidutiniškai gyvena trumpiau nei moterys, faktiškai jų sumokėtomis įmokomis daugiau pinigų bus išmokėta moterims, nes įstatymas draudžia skaičiuoti skirtingus anuitetus priklausomai nuo lyties.

„Pensijų anuitetus iki šiol Lietuvoje įsigijo labai nedaug gyventojų, nes kaupimas, kuris turėtų trukti visą gyvenimą, Lietuvoje pradėtas palyginti neseniai ir žmonės nėra spėję sukaupti reikšmingų sumų.

Kadangi ši paslauga žmonėms gana nauja, siekiame skaičiuoklėje atskleisti ir naudą, kurią gyventojai gauna įsigiję pensijų anuitetą, ir galimybes pasirinkti geriausiai jų lūkesčius atitinkančią paslaugą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės yra linkę nuvertinti savo gyvenimo trukmę, ilgaamžiškumą, nors ilgiau nei 20 metų gyvens daugiau nei pusė senatvės pensijos amžiaus sulaukusių pensijų anuitetų gavėjų, todėl daugeliui pensijų anuitetas – palanki galimybė užsitikrinti pajamas visą likusį gyvenimą“, – sako „Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša. 

Jo teigimu, „Sodra“ skaičiuoja, kad šią dieną į pensiją išėjęs žmogus vidutiniškai išgyvens dar kiek daugiau nei 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų