REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Atsisakant monopolinių elektros energijos tiekimo sąlygų ir kainų reguliavimo, kiekvienas Lietuvos gyventojas netrukus galės rinktis jam tinkamą elektros tiekėją. Iki 2023 m. įvyksiantis pokytis bus naudingas kiekvienam elektros vartotojui, tik jis spręs iš ko ir už kokią kainą pirkti elektrą savo namams. Tad verta aptarti, kas sudarys elektros kainą, kokia ji bus, atsisakius monopolinių elektros tiekimo sąlygų. 

Atsisakant monopolinių elektros energijos tiekimo sąlygų ir kainų reguliavimo, kiekvienas Lietuvos gyventojas netrukus galės rinktis jam tinkamą elektros tiekėją. Iki 2023 m. įvyksiantis pokytis bus naudingas kiekvienam elektros vartotojui, tik jis spręs iš ko ir už kokią kainą pirkti elektrą savo namams. Tad verta aptarti, kas sudarys elektros kainą, kokia ji bus, atsisakius monopolinių elektros tiekimo sąlygų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektra nuo sausio 1-osios taps preke, kurią, kaip ir visas kitas prekes ar paslaugas, rinksis ir spręs iš ko pirkti – tik elektros vartotojas. Per pirmąjį etapą į konkurencija paremtą rinką pirmiausia ateis tie vartotojai, kurie per metus suvartoja virš 5 tūkst. elektros kilovatvalandžių (kWh). VERT nebereguliuos maždaug pusės elektros kainos vienoje kWh, kitą dalį (strateginių valstybės energetikos išlaikymo kaštų sąnaudas) ir toliau nustatys Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). 

REKLAMA

Elektros kainą sudaro daug dedamųjų: elektros perdavimo, skirstymo, VIAP (viešuosius interesus atitinkančios paslaugos) kainų dedamosios, mokesčių ir rinkliavų - labai panašiai kaip ir degalų litro kainoje. Juk pačių degalų (kaip prekės) kaina visoje 1 litro kainoje sudaro tik tam tikrą dalį, visą kitą sudaro valstybės mokesčiai, akcizai, degalų prekiautojų mokesčiai ir pan. Taip ir elektros kainoje, svarbių valstybei elektros tinklų išlaikymas ir kitų paslaugų dalis elektros kainoje sudaro apie 52 proc., o pačios elektros kainos dalis ir jos tiekimo paslaugos kaina sudaro apie 48 proc. Būtent ši dalis nebus reguliuojama VERT, o šios dalies kainą lems elektros biržos kaina ir elektros tiekėjų konkurencija.

REKLAMA
REKLAMA

Toks virsmas Lietuvoje jau įvyko verslo klientams. VERT nuo 2010-ųjų jiems nebenustato elektros kainos. Pirmąjį šių metų ketvirtį 92 proc. elektros buvo nuperkama iš elektros tiekėjų, kita – perkama iš garantinio tiekimo. VERT duomenimis, 2019 m. antrąjį pusmetį Lietuvoje aktyviai veikė 27 elektros energijos tiekėjai. 1 

„Lietuvos gyventojai labai ryškiai pajuto mobiliojo ryšio operatorių konkurenciją prieš daugiau nei dešimtmetį, kai konkuruoti tarpusavyje pradėjo ne vienas paslaugų teikėjas. Keitėsi operatorių paslaugų kokybės ir kainų santykis, lėmęs naudą vartotojams. Panaši transformacija turėtų įvykti ir elektros tiekėjų rinkoje. Jau šiandien matome, kad verslo klientai gali rinktis iš ne vienos dešimties elektros tiekėjų. Keletas jų įžengė ir į privačių klientų rinką. Tad tikėtina, kad pamažu vykstant pokyčiui, vis daugiau tiekėjų savo paslaugas ims siūlyti ir kiekvienam Lietuvos gyventojui“, – teigia ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasikeis elektros kaina? 

Nors nuo 2021-ųjų VERT reguliuos tik apie pusę kainos už elektros energijos kWh (infrastruktūros ir sisteminių paslaugų, kurias teikia bendrovės „Litgrid“ bei ESO, VIAP kainos dedamąsias), VERT vaidmuo išliks labai svarbus. Tarybos specialistai ir toliau atidžiai stebės rinką, sandorius elektros biržoje „Nord Pool“, kad nuoseklus perėjimas nuo monopolinių sąlygų, pradedant daugiausiai elektros suvartojančiais gyventojais, nekeltų rūpesčių vartotojams. Tačiau ir pastarieji turės patys aktyviai įsitraukti renkantis jiems tinkamą elektros tiekėją. 

REKLAMA

„Vartotojas turi domėtis, analizuoti tiekėjų pasiūlymus ir galiausiai nuspręsti. Svarbu, kad jis pats imtųsi iniciatyvos. Elektros biržos kaina labai kintanti, ją numatyti – sunku, tačiau kiekvienas vartotojas galės rinktis jam tinkamą sprendimą: fiksuotą elektros kainą, kuri gali būti didesnė, bet pakankamai stabili ar nuolat kintančią biržos kainą, kuri galbūt bus palankesnė, bet kis dažniau. Matydamas ir tyrinėdamas savo elektros suvartojimą, svarbu, kad vartotojas pasirinkimą vertintų kritiškai, bet racionaliai. Pavyzdžiui, jei elektros biržos kaina žema naktį ir jei vartotojas turi planą susietą su biržos kaina, tai jis gali ne tik sutaupyti, bet ir tuo pačiu sumažinti vartojimą dienos metu“, – sako VERT pirmininkė Inga Žilienė. 

REKLAMA

VERT vadovė viliasi, kad pamažu įsivyraujant tiekėjų konkurencijai, pastarieji pasiūlys ne tik metinius ar mėnesinius, bet ir savaitės, dienos ar net valandos įkainiais paremtus elektros tarifus ar planus vartotojams. Tikimasi, kad elektros tiekėjai vartotojams pasiūlys ir kitų kompleksinių pasiūlymų, susietų pvz. su žaliosios energijos gamyba ar kitomis paslaugomis. 

Apsauga vartotojams – garantinis elektros tiekimas 

Nespėjusiems nuo 2020 m. rudens iki naujųjų pasirinkti elektros tiekėjo, kiekvienam gyventojui elektros tiekimas nuo 2021 m. sausio bus užtikrintas teikiant garantinio tiekimo paslaugą, nes nuo sausio 1-osios daugiausiai suvartojantiems elektros vartotojams, elektros nebetieks visuomeninis tiekėjas. Kol naudosis Elektros energetikos įstatyme numatytu garantiniu tiekimu, gyventojai už paslaugas atsiskaitys ESO pagal įstatyme nustatytą kainą, kurią sudarys elektros biržos „Nord Pool“ kaina, pridedant 25 proc. priedą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei šiandien visuomeninio tiekimo dedamoji elektros kainoje sudaro 0,37 euro cento, tai gyventojui naudojantis garantiniu tiekimu, ji maždaug išaugtų iki 1 ct už kWh. Galutinė elektros kWh kaina bus juntamai didesnė nei šiandien esanti visuomeninio tiekimo 1 kWh kaina. Todėl raginame gyventojus pasinaudoti elektros tiekėjų pasiūlymais ir pasirinkti labiausiai jų poreikius atitinkantį variantą, kad nereikėtų naudotis garantinio tiekimo paslauga“, – pataria VERT pirmininkė I.Žilienė. 

Socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms nespėjus pasirinkti elektros tiekėjo, bus skaičiuojama atskira elektros energijos garantinio tiekimo kaina, kurią, iki pasibaigs visuomeninio tiekėjo veikla, nustatys VERT. 

Gyventojų patogumui sukurta interneto svetainė pasirinkitetiekeja.lt, kur kiekvienas ras svarbiausią informaciją apie galimybę rinktis elektros tiekėją, atsisakant visuomeninio tiekimo monopolinių sąlygų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų