REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant mokesčių deklaracijos pabaigai, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad daugiau kaip pusė savarankiškai dirbančiųjų vis dar nepateikė deklaracijų. Tiesa, prieš pateikiant finansinę informaciją, vertėtų įsidėmėti, kad pardavus transporto priemonę ar, pavyzdžiui, būstą, vertėtų neužmiršti, kad tam tikrais atvejais prireiks susimokėti ir mokesčius.

Artėjant mokesčių deklaracijos pabaigai, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad daugiau kaip pusė savarankiškai dirbančiųjų vis dar nepateikė deklaracijų. Tiesa, prieš pateikiant finansinę informaciją, vertėtų įsidėmėti, kad pardavus transporto priemonę ar, pavyzdžiui, būstą, vertėtų neužmiršti, kad tam tikrais atvejais prireiks susimokėti ir mokesčius.

REKLAMA

Vis dažniau visuomenėje kylant klausimams dėl skirtingos mokesčių mokėjimo tvarkos, specialistai perspėja, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir sekti informaciją dėl mokesčių mokėjimo. 

Štai VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė informuoja, kad asmenys, payvzdžiui, pardavę automobilį, mokestinės naštos gali ir neišvengti.

„Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą pajamos už parduotą automobilį, kuris nuosavybės teise išlaikytas 3 ir daugiau metų, yra neapmokestinamos.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti mokestį reikia tuomet, kai nuo transporto priemonės įsigijimo iki pardavimo nepraeina 3 metai. 15 proc. pajamų mokesčiu apmokestinamas skirtumas tarp automobilio pardavimo ir jo įsigijimo kainų. Automobilio remonto išlaidos nėra priskiriamos automobilio įsigijimo kainai“, – kalbėjo VMI specialistė.

REKLAMA

Perspėja apie apgavystes

Visgi kai kuriuose verslo sektoriuose vis dar pasitaiko tam tikrų apgavysčių, ne išimtis ir prekyba automobiliais. VMI specialistai perspėja neapsigauti.

„VMI atkreipia dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kai gyventojui įsigyjant automobilį yra prašoma nurodyti mažesnę įsigijimo kainą, nei sumokama realiai.

Tokiam gyventojui vėliau parduodant automobilį, jei nuo jo įsigijimo nepraeina 3 metai, dėl didesnės pardavimo kainos gali atsirasti pareiga susimokėti gyventojų pajamų mokestį. Dėl šios priežasties tvarkant automobilio pardavimo dokumentus gyventojus raginame sąžiningai nurodyti automobilio įsigijimo kainą“, – kalbėjo specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA

Be to, vertėtų atkreipti dėmesį ir į sutartį, kurią liepia užpildyti automobilių prekeivis perkančiam asmeniui. Pasak specialistų, dažnai gyventojai, patys to nežinodami, prisideda prie mokesčių slapstymo. 

„Nesąžiningi pardavėjai gyventojus apgaudinėja ne tik prašydami nurodyti sumažintą pardavimo kainą, bet ir pateikdami užpildyti fiktyvias užsienietiškas transporto priemonių pirkimo-pardavimo sutartis. Gyventojai, patys to nežinodami, gali prisidėti prie dokumentų klastojimo ir tapti mokesčių slėpimo schemos dalimi.

Pasirašydamas tokią sutartį, gyventojas padeda mašinos pardavėjui nuslėpti pajamas. Dokumente nurodoma, kad transporto priemonės pardavėjas yra užsienietis, jos perpardavėjo duomenys nėra užfiksuoti jokiuose dokumentuose, o už automobilio pardavimą gautas pajamas tikrasis pardavėjas paprasčiausiai nuslepia, nesumoka priklausančių mokesčių. Suklastotą sutartį pasirašantis pirkėjas taip pat netenka visų garantijų iš pardavėjo, nes neturi jokių įrodymų, kad automobilis pirktas iš Lietuvos piliečio. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI pažymi, jog dokumentai, kuriuose nurodomos tikrovės neatitinkančios aplinkybės (sumažinta įsigijimo kaina, netikri pardavėjo duomenys ir pan.), yra vertintini kaip suklastoti, o jų įforminimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę“, – komentavo R. Virvilienė.

VMI atstovai gyventojams, planuojantiems įsigyti kitą transporto priemonę, pataria naudoti sutarties formą, kurią galima rasti VĮ „Regitra“ internetiniame puslapyje

Pastebima, kad, pildant sutartį, svarbu atkreipti dėmesį į esminius faktus: būtina nurodyti tikrus pardavėjo ir pirkėjo duomenis, automobilio kainą, ridą, defektus, taip pat svarbu užfiksuoti pinigų perdavimo faktą raštu. Kilus ginčui, tiek pardavėjas, tiek pirkėjas vėliau turės svarbius įrodymus, galinčius padėti išnarplioti nesutarimus.

REKLAMA

Būsto pardavimas – ne išimtis

Specialistų teigimu, vertėtų neužmiršti sumokėti mokesčių ir tuo atveju, jeigu yra parduodamas nekilnojamasis turtas, tiesa, galioja ir tam tikros išlygos.

„Pardavus būstą, deklaruoti pajamas ir sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo skirtumo tarp pardavimo ir pirkimo kainos reikia tuo atveju, kai nekilnojamas turtas parduodamas brangiau, nei buvo įsigytas, neišlaikius jo nuosavybėje 10 metų“, – pastebėjo R. Virvilienė.

Be to, specialistė pabrėžia, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į parduodamus asmeninius daiktus. Viršijus įstatymuose nurodytą sumą, siekiančią 2,5 tūkst. eurų, prireiks susimokėti mokesčius.

REKLAMA

„Tais atvejais, kai gyventojai pardavinėja savo asmeninius daiktus (pvz., nebenešiojamus savo ar vaikų drabužius ir pan.), mokesčių nereikia mokėti, jei gautas „pelnas“ (kainos skirtumas tarp prekės įsigijimo ir pardavimo) per metus nesiekia 2,5 tūkst. eurų. 

Kadangi dažniausiai tokie daiktai parduodami kur kas pigiau, nei buvo pirkti, todėl tik išskirtiniais atvejais minėta suma viršijama. Kad nekiltų nesusipratimų, VMI rekomenduoja visada išsaugoti pirkinių čekius“, – teigė pašnekovė.

Galima susigrąžinti dalį išlaidų

VMI atstovai pabrėžia, kad nuo 2019 metų galioja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata gyventojams, įsigijusiems būsto, automobilio remonto ar auklių paslaugas. Tai reiškia, kad gyventojai gali susigrąžinti dalį išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VMI, šiuo metu gyventojai dar gali susigrąžinti iki 400 eurų GPM, jei praėjusiais metais jiems buvo suteiktos minėtos paslaugos. Norėdami pasinaudoti šia lengvata, gyventojai gali mokesčių administratoriui internetu pateikti pranešimą apie išlaidas PRC912 formą arba išlaidas, nurodydami pajamų deklaravimo vedlyje. 

Deklaruojant patirtas išlaidas reikės patekti jas įrodančius dokumentus: skenuotą ar fotografuotą sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą (FR0508 forma). 

VMI duomenimis, daugiausiai prašymų, beveik 71 proc., pateikia gyventojai, siekiantys susigrąžinti 347 tūkst. eurų GPM už automobilio remonto darbus. 

REKLAMA

Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais gyventojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882.

VMI taip pat primena, kad apie įvairius pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildę elektroninę anketą svetainėje www.vmi.lt, arba parsisiuntę programėlę išmaniesiems telefonams „Pranešk“.

Naujausiais duomenimis, 33 tūkst. gyventojų pardavę nekilnojamą turtą ir 46 tūkst. gyventojų praėjusiais metais pardavę automobilį vis dar nepateikė pajamų deklaracijų. Jiems tai padaryti reikia iki liepos 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų