REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai nekilnojamo turto (NT) rinka džiaugėsi rekordiniais pardavimais. Buvo tikimasi, kad šie metai atneš dar didesnius rekordus. Tačiau kovo mėnesį prasidėjęs karantinas NT pardavimus sustabdė. Dabar, karantinui švelnėjant, NT rinka po truputį bunda, tačiau tiek vystytojai, tiek potencialūs pirkėjai laukia. Vieni tikisi, kad viskas grįš į vėžias ir vėl bus galima vykdyti pardavimus, o kiti tikisi, kad būstą po karantino įsigys pigiau. Tačiau, kurie šiose situacijoje išloš, vis dar neaišku.

Pernai nekilnojamo turto (NT) rinka džiaugėsi rekordiniais pardavimais. Buvo tikimasi, kad šie metai atneš dar didesnius rekordus. Tačiau kovo mėnesį prasidėjęs karantinas NT pardavimus sustabdė. Dabar, karantinui švelnėjant, NT rinka po truputį bunda, tačiau tiek vystytojai, tiek potencialūs pirkėjai laukia. Vieni tikisi, kad viskas grįš į vėžias ir vėl bus galima vykdyti pardavimus, o kiti tikisi, kad būstą po karantino įsigys pigiau. Tačiau, kurie šiose situacijoje išloš, vis dar neaišku.

REKLAMA

Lietuvos nekilnojamo turto plėtros asociacijos (LNTP) organizuotoje Pavasarinėje būsto mugėje dalyvavę NT vystytojai teigė, kad karantinas NT rinką sustabdė tarsi traukinį. Tačiau dabar jis po truputį vėl ima įsibėgėti.

Kalbėdamas apie atšauktas rezervacijas ir sandorius įmonės „Eika“ plėtros vadovas Martynas Žibūda tikino, kad apskritai netgi esant normalioms rinkoms sąlygoms nuo 5 iki 7 proc. visų būsto rezervacijų yra atšaukiama.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, karantino metu šie skaičiai išaugo. Jau trečiąją karantino savaitę iš 10 rezervacijų sutartys buvo sudaromos tik su 2 pirkėjais. Daugiausiai žmonės atsisakė žodinių rezervacijų, nes mums nebuvo niekaip įsipareigoję“, – teigė įmonės atstovas.

REKLAMA

Kainų nemažina, tačiau klientus bando pritraukti kitaip

Dabar daugelis potencialių klientų delsia pirkti būstą, nes laukia mažesnių kainų. Tačiau NT vystytojai tikina, kad kainų mažinti nėra reikalo.

„Manome, kad ši situacija ir užklupę sunkumai yra laikini, todėl būsto kainodaros kol kas keisti nežadame. Tačiau sutinku, kad šiuo metu turime būti lankstūs pirkėjų atžvilgiu. Ar tokie išliksime ir po karantino, parodys tik pirkėjų aktyvumas“, – tikino „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Kitos įmonės atstovas M. Žibūda teigė, kad nuolaidų pirkėjas galėjo gauti ir prieš karantiną, tokios pačios jos galioja ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau nusprendėme, kad potencialiam pirkėjui šiandien ne kaina yra lemiamas veiksnys, dėl kurios jis abejoja, įsigyti būstą ar dar palaukti. Todėl siūlome pirkėjui 1 metų garantiją po sutarties pasirašymo. Jeigu jis per šį laikotarpį praras darbą, įmonė įsipareigoja mokėti banko paskolos įmokas už klientą. Manome, kad ši garantiją turėtų nuraminti klientą, kuris nesiryžta pirkti būsto.

Taip pat klientai turi teisę po sutarties pasirašymo, praėjus 3 mėnesiams ją nutraukti. Duodame žmonėms laiko, kad jie apsispręstų, galbūt patikrintų pirkimo sąlygas ar kainas pas konkurentus“, – teigė įmonės atstovas.

Būstas kaip investicija

Dalis žmonių, kurie jau turi nuosavą būstą, perka dar vieną investicijai, ilgalaikei arba trumpalaikei nuomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmonės „Omberg“ vykdomoji direktorė Dalia Andrulionienė teigia, kad nuomos kainos šiuo metu yra nukritusios, ar jos kils pasibaigus karantinui, dar neaišku, ypač turint omenyje, kad žadama antroji koronaviruso banga.

„Kol nebus aiškumo dėl nuomos rinkos, tol pirkėjai buto investicijai nepirks“, – aiškina įmonės atstovė.

M. Žibūda su šia nuomone nesutiko. Anot jo, būtent investuotojai labiausiai stebi NT rinką ir laukia kainų mažėjimo.

„Jiems būstas reikalingas kaip investicija, todėl jie gali laukti net kelis mėnesius. O yra žmonių, kuriems būsto reikia čia ir dabar, jie neturi kada laukti, todėl perka jį ir per karantiną“, – teigė įmonės atstovas.

REKLAMA

Ką mano patys pirkėjai?

Su M. Žibūda sutiko ir portalo tv3.lt kalbinti NT pirkėjai. Vilnietė Agnė butą apžiūrėjo ir sutartį sudarė dar rudenį.

„Butą pirkau dar nepastatytą, iš brėžinio. Taip susiklostė, kad jį pastatė kovą, todėl banko paskolą ketinau imti kovo mėnesio viduryje, tačiau nespėjau, nes prasidėjo karantinas. Labai bijojau, kad bankas paskolos man nebeduos. Be to, vietoje gyvo pokalbio teko konsultuotis su banko atstove nuotoliniu būdu, tačiau paskolą gavau. Sutartį su banku pasirašiau karantino metu.

Minčių nebepirkti buto neturėjau, nes jau buvau viską suplanavusi, taip pat netrukus turėjo baigtis mano buto nuomos sutartis, kuriame dabar gyvenu. Be to, pandemijos metu mano finansinė padėtis nepasikeitė. Tai ir buvo svarbiausia priežastis, paskatinusi neatidėlioti buto pirkimo“, – pasakojo moteris.

REKLAMA

Kita vilnietė Violeta ieško buto investicijai.

„Šiuo metu turime su šeima nuosavą būstą, tačiau norime investuoti pinigus, todėl ieškome antro būsto investicijai. Tikiuosi, kad ši visa koronaviruso pandemija išeis mums į naudą ir butų kainos kris.

Dar prieš karantiną ketinau pirkti butą atokesniuose miesto rajonuose – Pilaitėje ar Fabijoniškėse. Dabar jau stebiu kainas ir rajonuose, kurie įsikūrę arčiau centro. Tikiuosi, kad jų kainos kris“, – sakė moteris.

O gal vietoj buto namas?

Nors butų pirkimas sustojo, NT ekspertai pastebi, kad išaugo susidomėjimas sodybomis. Daliai žmonių nusibodo leisti laiką mieste, todėl jie ieško dar vieno būsto gamtos prieglobstyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stebint atskiras NT objektų kategorijas galima įžvelgti pozityvių ženklų. Gyvenamųjų namų ir žemės sklypų sandorių skaičius auga antrą mėnesį iš eilės, be to pastebimai išaugo parduotų sodo namelių kiekis.

Iš dalies tai galbūt psichologinis karantino poveikis – jau kurį laiką karantino sąlygomis gyvenantys žmonės paprasčiausiai pasiilgo laisvės ir tiesiog ieško galimybių artėjant vasarai ištrūkti į gamtą, o finansiškai stabiliai besijaučiantys asmenys nusprendžia įsigyti nuosavą namą ar sodo namelį. Skirtingai nei individualių namų ar žemės sklypų rinkoje, butų segmente vis dar stebimos mažėjimo tendencijos“, – pastebi Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

REKLAMA

Šiemet per pirmus penkis mėnesius visoje šalyje įregistruota 4 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų – 8 proc. mažiau nei praėjusių metų sausio-gegužės mėnesiais.

Vien tik per gegužę įregistruota apie 860 gyvenamųjų namų pardavimų – penktadaliu daugiau nei šių metų balandį. Vis dėlto, palyginti su praėjusių metų geguže, šis skaičius yra ketvirtadaliu mažesnis.

Per sausį-gegužę visoje šalyje taip pat įregistruota ir beveik 21,3 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų – 12 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu (24,3 tūkst.).

Vien tik per gegužės mėnesį įregistruota 4,7 tūkst. sklypų sandorių – 25 proc. mažiau nei 2019 metų gegužę, tačiau 28 proc. daugiau nei šių metų balandį.

Šiais metais Lietuvoje jau įregistruota beveik 12 tūkst. butų pardavimų – 16 proc. mažiau nei praėjusių metų sausio-gegužės mėnesiais. Vien tik per gegužę įregistruota apie 1,9 tūkst. butų savininkų pasikeitimų, arba 40 proc. mažiau nei 2019-ųjų gegužę ir 4 proc. mažiau nei šiemet balandį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų