REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išvykti lietuviams leido į daugelį šalių, o kas laukia jose?

valstybės, kuriose saviizoliacija nebūtina

Karantinui švelnėjant, daugėja skrydžių iš Lietuvos. Oro linijų bendrovės siūlo vykti ne tik populiariomis kryptimis į Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Švediją ar Norvegiją, bet ir atostogauti šiltuose kraštuose – Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje. Tačiau dar galiojantis karantinas kai kuriose šalyse atostogas gali prailginti iki dviejų savaičių.

Karantinui švelnėjant, daugėja skrydžių iš Lietuvos. Oro linijų bendrovės siūlo vykti ne tik populiariomis kryptimis į Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Švediją ar Norvegiją, bet ir atostogauti šiltuose kraštuose – Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje. Tačiau dar galiojantis karantinas kai kuriose šalyse atostogas gali prailginti iki dviejų savaičių.

REKLAMA

Mažėjant karantino ribojimams tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse daugėja skrydžių. Tačiau dalis šalių vis dar taiko privalomą 14 dienų izoliaciją atvykusiems svetimšaliams.

Šiuo metu Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją į Didžiąją Britaniją, Švediją, Belgiją ir Portugaliją rekomenduoja nevykti, o planuojantiems vykti į Ispaniją ir Airiją rekomenduoja susilaikyti, jeigu kelionė nėra būtina.

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kas laukia lietuvių išvykus į užsienio šalis.

Didžioji Britanija

Šiuo metu nuvykus į Didžiąją Britaniją privaloma 14 dienų praleisti izoliacijoje, nors tokį vietos valdžios sprendimas kritikuoja turizmo sektoriaus įmones.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų atstovų, valdžia neskatina ekonomikos atsigavimo. Toks sprendimas kaip tik atgraso keliautojus rinktis Didžiąją Britaniją, nes kitose šalyse izoliuotis nebūtina. Todėl šalis praranda potencialius turistus ir jų pinigus.

REKLAMA

„Mes vertiname tai, kad valdžia sukontroliavo koronaviruso plitimą Didžiojoje Britanijoje. Tačiau dabar jau reikia leisti įmonėms uždirbti pinigus“, – teigia turizmo sektoriaus atstovai.

Belgija

Belgijoje taip pat galioja 14 dienų saviizoliacija.

Tačiau šios šalies valdžia tikisi, kad suvaldžius koronaviruso grėsmes šį reikalavimą greitu metu bus galima panaikinti.

Airija

Airijoje irgi galioja 14 dienų saviizoliacija.

Airijos Sveikatos apsaugos ministro teigimu toks sprendimas kol kas galioja iki birželio 18 dienos. Ar jis bus pratęstas kol kas anot ministro, atsakyti sunku, praneša vietos žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Visi atvykusieji į Airiją turės nurodyti vietą, kurioje jie izoliuosis. Pateikusiems melagingą informaciją gresia 2500 eurų bauda arba 6 mėnesiai kalėjimo.

Portugalija

Dabar nusprendę atostogas praleisti Portugalijoje prieš jas taip pat turėtumėte praleisti 14 dienų saviizoliacijoje.

Tačiau jeigu atvykę turėsite neigiamą koronaviruso testą, kuris buvo atliktas prieš 72 valandas izoliacijos pavyks išvengti. Bet jeigu neturėsite įrodymų, kad nesergate ir nesutiksite izoliuotis 14 dienų patekti į šalį negalėsite.

Ispanija

Atostogoms Ispanijoje taip pat prireiks daugiau dienų, čia irgi galioja 14 dienų saviizoliacija.

Siekiant apsaugoti šalies gyventojus, nuo koronaviruso, kuris nusinešė tūkstančius gyvybių, Ispanija svetimšaliams taiko 14 dienų saviizoliaciją. Situacijai gerėjant tikimasi, kad šis reikalavimas bus panaikintas liepos mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švedija

Nuvykus į Švediją nėra privaloma 14 dienų praleisti saviizoliacijoje.

Su koronavirusu susiję ribojimai šioje šalyje yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Nereikalinga saviizoliacija

Taip pat Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija skelbia netgi 24 šalių sąrašą į kurias vykstantiems lietuviams nereikia laikytis 14 dienų saviizoliacijos. Į šį sąrašą patenka – Norvegija, Šveicarija, Graikija, Austrija, Bulgarija, Čekija, Vokietija, Suomija, Prancūzija, Italija, Danija ir kt.

Visą sąrašą pateikiame čia.

Atvers sienas

Nuo birželio 1 dienos Lietuva atsiveria sienas kai kurių Europos šalių piliečiams, be to, ne visiems jiems bus taikoma privaloma 14 dienų izoliacija.

REKLAMA

Jei užsienio valstybėje per pastarąsias 14 dienų susirgusiųjų koronaviruso infekcija skaičius 100 tūkst. gyventojų bus nuo 15 iki 25, tokios šalies piliečiams bus leista atvykti į Lietuvą, tačiau jiems bus privaloma 14 dienų izoliacija. Jei susirgimų skaičius neviršys 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tokių šalių piliečiams bus ne tik leidžiama atvykti, bet jiems nereikės ir izoliacijos.

O Lietuvos piliečiams bus leidžiama atvykti iš bet kurios šalies, tačiau jiems reikės 14 dienų izoliuotis tuo atveju, jei šalyje, iš kurios jie atvyksta, 100 tūkst. gyventojų teks daugiau nei 15 koronaviruso ligos atvejų per pastarąsias 14 dienų.

Ar žmogui būtina izoliuotis grįžus iš užsienio, priklausys nuo pirminio žmogaus kelionės taško. Tai reiškia, kad, jei žmogus turi įrodymą, jog keliauja iš šalies, iš kurios grįžus ar atvykus izoliavimas netaikomas, izoliuotis jam nereikės net tuo atveju, jei keliavo per kitas šalis, kur sergamumas yra aukštas, tačiau tik tuo atveju, jei tose šalyse nebuvo apsistojęs verslo ar kitais tikslais. Tačiau jei keliaujantysis tokio įrodymo neturės, jam bus taikomos priemonės pagal paskutinę lankytą šalį, iš kurios jis tiesiogiai atvyks į Lietuvą.

REKLAMA

Atkreiptinas dėmesys, kad skelbiamos šalys, kurioms atsidaro Lietuvos sienos galės kisti atsižvelgiant į situaciją, t. y. vieną savaitę į sąrašą įtrauktos valstybės kitą savaitę, jei jose pablogės situacija, galės būti iš jo išbraukiamos. Tai reiškia, kad iš tokių šalių užsieniečiai nebus įleidžiami į Lietuvą, o mūsų šalies gyventojai grįžę turės laikytis 14 dienų izoliacijos.

Taip pat svarbu paminėti, kad jei kuri nors šalis patenka į Lietuvos sąrašą, tai nereiškia, kad lietuviai taip pat galės būti įleidžiami į ją – bendro susitarimo tarp visų Europos ekonominės erdvės valstybių nėra. Tačiau, tokios pat sąlygos galios visose trijose Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Ši nauja tvarka galioja užsieniečiams iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės. Sprendimai dėl užsieniečių iš trečiųjų šalių atvykimo kol kas nepriimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų