REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantiną Vyriausybė pratęsė iki birželio vidurio, tačiau darželiams ir mokykloms leido veikti. Taip pat nuspręsta ligos išmokų už prižiūrimus vaikus nebesieti su pačiu karantinu. Netrukus jos bus nutrauktos, nors galbūt vaiko dar nenorite ar negalite kur nors išleisti.

Karantiną Vyriausybė pratęsė iki birželio vidurio, tačiau darželiams ir mokykloms leido veikti. Taip pat nuspręsta ligos išmokų už prižiūrimus vaikus nebesieti su pačiu karantinu. Netrukus jos bus nutrauktos, nors galbūt vaiko dar nenorite ar negalite kur nors išleisti.

REKLAMA

Iki karantino ligos išmoka už prižiūrimą vaiką buvo skiriama fiksuotam laikotarpiui. Pavyzdžiui, savaitei arba dviems. Tačiau per koronaviruso pandemijos įkarštį nuspręsta išmokas mokėti tol, kol baigsis karantinas. Jos bent iš dalies apsaugo darbuotojus, kurie šiuo metu neturi darbo. Nors prižiūrint vaiką ligos išmoka siekia tik 65,94 proc. kompensuojamo darbo užmokesčio, dažnai tai yra daugiau nei darbuotojui būtų mokama dėl prastovos. Kadangi išmokos mokėjimo laikotarpiu žmogus turi nedarbingumo pažymėjimą, jo negalima įspėti apie darbo sutarties nutraukimą.

Kita vertus, tai daug kainuoja „Sodrai“ ir yra nuostolinga – išmokų sumokama daugiau nei surenkama šios rūšies įmokų. Vien šį balandį gyventojams išmokėta per 86 mln. eurų ligos išmokų (praėjusių metų – 25 mln. eurų), o nesurinkta nė 30 mln. eurų įmokų. Vadinasi, vienas mėnuo karantininių ligos išmokų lemia per 50 mln. eurų „minusą“. Taigi Vyriausybė kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nusprendė baigti mokėti ligos išmokas už realiai ar tariamai prižiūrimus vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatančioms įstatymų pataisoms po pateikimo pritarė Seimas. Dabar pataisos bus svarstomos komitetuose ir šią savaitę veikiausiai bus galutinai priimtos. Tačiau tik kitą dieną po to, kai priimtą įstatymą pasirašys prezidentas, pataisos įsigalios ir visos „karantininės“ ligos išmokos už vaikų prižiūrėjimą bus nutrauktos. Tačiau tėvams, turintiems 8 metų ir vyresnius vaikus, kurie neserga, išmokos nebebus mokamos net jei naujos pataisos dar bus neįsigaliojusios, nes mokslo metai pradinukams šiemet baigiasi birželio 5 d. Pateikiame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakymus apie tai, kada bus baigtos mokėti išmokos, ką daryti tėvams, nenorintiems leisti vaiko į darželį ir kokio amžiaus vaikus galima palikti vienus.

REKLAMA

Jeigu jūsų parengtos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos bus galutinai priimtos ir prezidentas jas pasirašys, kada tiksliai baigsis ligos išmokos mokėjimas vaikus prižiūrintiems tėvams?

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projekte siūloma sukonkretinti, kad būtinybė prižiūrėti vaiką turi atsirasti dėl Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu asmenims taikomų judėjimo, profesinės ar ūkinės veiklos vykdymo apribojimų. Šis siūlymas grindžiamas tuo, kad ne visos karantino priemonės sukelia būtinybę prižiūrėti vaiką ar neįgalų asmenį, o tik konkretūs karantino metu taikomi apribojimai. Atsižvelgiant į tai, kad nebėra apribojimų veikti darželiams ir priešmokyklinėms ugdymo įstaigoms, įsigaliojus Seimui pateiktoms Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, ligos išmoka prižiūrint sveiką vaiką nebebus mokama.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisose siūloma ligos išmoką skirti už prižiūrimą vaiką iki 8 metų. Ar įsigaliojus pataisoms išmoka bus nutraukta visiems tėvams, turintiems 8 metų ir vyresnius vaikus, kurie neserga?

Įstatymo pataisose siūloma tikslinti sąvokas ir ligos išmokos nesieti su ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programomis, nes, kaip pastebėta praktikoje, yra atvejų, kai vaikas nors ir yra ugdomas, bet nepatekdavo į įstatymo taikymo sritį (pavyzdžiui, lankantys, „neregistruotus darželius“ ir pan.). Vaikai, kurie įstatyme buvo įvardijami kaip ugdomi pagal ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programą, dabar įvardijami kaip vaikai iki 8 metų. Kaip ir anksčiau, lieka nuostata dėl to, kad ligos išmoka mokama ir už pradinukus bei neįgalius vaikus iki ugdymo proceso pabaigos. Taigi tėvams, turintiems 8 metų ir vyresnius vaikus, kurie neserga, pasibaigus mokslo metams, ligos išmokos nebebus mokamos net jei įstatymo pataisos dar bus neįsigaliojusios. Mokslo metai pradinukams šiemet baigiasi birželio 5 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tiesa, kad namuose galima vienus palikti vaikus nuo 8 metų? Jei ne, nuo kokio amžiaus vaikus galima palikti namuose be suaugusių ar vyresnių vaikų priežiūros?

Įstatymas apibrėžia tokias vaikų grupes, kurios negali būti paliktos be priežiūros. Dėl kito amžiaus vaikų sprendžia individualiai jų tėvai (ar atstovai pagal įstatymą) pagal situaciją. Vadovaujantis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu, vaiko tėvai pasirūpina, kad vaikas iki 6 metų, taip pat vaikas su negalia, atsižvelgiant į jo specialiuosius poreikius ir brandą, be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Palikimu be priežiūros nelaikomas trumpalaikis (iki 15 minučių trukmės) vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su 7–13 metų amžiaus asmenimis, kurie pagal savo brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti.

REKLAMA

Ką turėtų daryti tėvai, kurie, nustojus jiems mokėti išmoką, dėl vienų ar kitų priežasčių neveda vaikų iki 8 metų į darželius ar pradines mokyklas (pvz., bijo, kad vaikai į namus parneš užkratą arba patys darželiai negali priimti visų vaikų)?

Iki gegužės 26 d. buvo nustatytos rekomendacijos nevesti dalies vaikų į darželius, t. y. sergančių lėtinėmis ligomis ir gyvenančių kartu su rizikos asmenimis. Informuojame, kad šiuo metu šios rekomendacijos yra panaikintos ir visi vaikai gali lankyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas. Įsigaliojus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimams, asmenims, prižiūrintiems darželinukus, nesant apribojimų, ligos išmokos nebebus mokamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų