REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seimas skubiai svarsto Vyriausybės patvirtintas įstatymo pataisas, numatančias išmokas tėvams, kurie karantino laikotarpiu prižiūri vaikus.

Ketvirtadienį Seimas skubiai svarsto Vyriausybės patvirtintas įstatymo pataisas, numatančias išmokas tėvams, kurie karantino laikotarpiu prižiūri vaikus.

REKLAMA

Po pateikimo už pataisas balsavo 74 Seimo nariai, 2 buvo prieš, o 19 susilaikė. Dabar pataisas svarstys Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o jau kitą savaitę jos turėtų būti priimtos galutinai.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisomis siūloma atsisakyti sąlygų, kad senelis (senelė) gali gauti ligos išmoką už prižiūrimą anūką tik tais atvejais, kai abiem tėvams (įtėviams) arba turimam vienam iš jų nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu arba jiems (jam) darbdavys nepaskelbė prastovos.

Taip pat tikslinamos vaikų grupės, kuriuos prižiūrint gali būti mokama ligos išmoka ekstremaliosios situacijos ir karantino metu.

REKLAMA
REKLAMA

Ji būtų mokama visais atvejais, kai atsiranda būtinybė prižiūrėti vaikus iki 8 metų (bet ne ilgiau kaip iki ugdymo pagal pradinio ugdymo programą pradžios), neišskiriant konkrečių ikimokyklinio ugdymo ir priešmokyklinio ugdymo programų.

REKLAMA

Išplėtus ligos išmokų mokėjimo atvejus, ligos išmoka galėtų būti mokama ekstremaliosios situacijos ir karantino metu prižiūrint visus vaikus iki 8 metų (bet ne ilgiau kaip iki ugdymo pagal pradinio ugdymo programą pradžios), nepriklausomai, kokią ugdymo įstaigą vaikas lanko (pvz., iki ekstremalios situacijos ir karantino vaikas buvo prižiūrimas auklės, o jai saviizoliavusis vaiką privalo prižiūrėti vienas iš šeimos narių).

Pataisomis, be kita ko, tikslinama ligos išmokų, mokamų karantino metu, mokėjimo pabaiga. Jei dabar išmoka mokama kol pasibaigs karantinas, priėmus įstatymą, ji būtų baigta mokėti, kai veiklą atnaujina darželiai ir mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

Šis įstatymas įsigalios, kai jį galutinai priims Seimas (tai turėtų būti kitą savaitę) ir pasirašys prezidentas.

Kas labiau apsimoka?

Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, vien gegužės pradžioje gydytojai buvo išdavę daugiau kaip 36 tūkst. laikino nedarbingumo pažymėjimų vaikų prižiūrėjimui susidarius epideminei situacijai. Ankstesnėmis karantino savaitėmis jų buvo išduodama dar daugiau.

Gavusiems nedarbingumo pažymėjimą už vaiko priežiūrą „Sodra“ moka ligos išmoką, kuri per mėnesį negali būti mažesnė negu 11,64 proc. šalies vidutinio mėnesio darbo užmokesčio.

Maksimalus kompensuojamasis uždarbis ligos išmokoms apskaičiuoti negali viršyti 2 šalies vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligos išmoka mokama tik už darbo dienas. „Sodra“ informuoja, kad šiuo metu maksimalus išmokos dydis yra 1776,03 euro per mėnesį arba 84,17 euro per dieną neatskaičius mokesčių.

Primename, kad maksimali subsidija iš valstybės biudžeto už karantino metu prastovose esančio darbuotojo darbo užmokestį gali būti 607 eurai arba 910,5 euro, tai yra 1 arba 1,5 minimalios mėnesinės algos (neatskaičius mokesčių).

Paprastai kalbant, jeigu iki karantino alga viršijo šiuos dydžius už vaiko priežiūrą galima gauti didesnę išmoką nei už prastovą darbe.

Įprastinėmis aplinkybėmis nedarbingumo pažymėjimas vaikui prižiūrėti skiriamas 14 dienų. Jam pasibaigus, sustabdomas ir ligos išmokos skaičiavimas, o darbuotojas grįžta į darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų