REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seime paskubomis svarstomos Vyriausybės patvirtintos Užimtumo įstatymo pataisos. Jomis keičiama karantino metu nustatyta tvarka, kaip mokamos subsidijos prastovose buvusių darbuotojų darbo užmokesčiui.

Ketvirtadienį Seime paskubomis svarstomos Vyriausybės patvirtintos Užimtumo įstatymo pataisos. Jomis keičiama karantino metu nustatyta tvarka, kaip mokamos subsidijos prastovose buvusių darbuotojų darbo užmokesčiui.

REKLAMA

Po pateikimo už pataisas balsavo 74 Seimo nariai, 2 buvo prieš, o 19 susilaikė. Dabar pataisas svarstys Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o jau kitą savaitę jos turėtų būti priimtos galutinai.

Kaip nurodoma pataisų aiškinamajame rašte, jomis siekiama nustatyti darbo užmokesčio subsidijos mokėjimą prastovos metu asmenims, kurie yra sukakę 60 ir daugiau metų. Seime ministras Linas Kukuraitis pasakojo, kad pataisa leis kompensuoti 100 proc. tokių darbuotojų algų, kurios neviršija 607 eurų.

Siūloma nustatyti, kad ekstremaliosios situacijos ir (ar) karantino metu, darbdaviams paskelbusiems prastovas užimtiems asmenims, kuriems sukakę 60 ir daugiau metų, būtų mokama subsidija darbo užmokesčiui, kuri darbdavio pasirinkimu galėtų sudaryti 100 proc. apskaičiuotų lėšų, bet ne daugiau kaip minimalioji mėnesinė alga arba 70 proc., bet ne mažiau kaip 1,5 minimaliosios mėnesinės algos dydžio.

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus karantinui ir ekstremaliai situacijai arba sugrąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galėtų prašyti 6 mėn. trukmės subsidijų to paties darbuotojo darbo užmokesčiui: pirmą ir antrą mėnesį – 100 proc., trečią ir ketvirtą – 50 proc., penktą ir šeštą – 30 proc. Visais atvejais maksimali riba – 607 eurų neatskaičius mokesčių.

REKLAMA

Taip pat pataisomis tikslinama, kada sustabdomas subsidijų mokėjimas.

Be to, įstatymo projektu tikslinamos darbo paieškos išmokos skyrimo, mokėjimo, sustabdymo ir nutraukimo sąlygos. Atsisakoma nuostatos, kad asmenims, gaunantiems kitas išmokas arba pensijas, mokama tik darbo paieškos išmokos dalis.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, iš valstybės lėšų darbdaviams skiriamos subsidijos dydis apskaičiuojamas procentais nuo jų darbuotojo atlyginimo.

Darbdavio pasirinkimu, ji sudarys 70 proc. atlyginimo, bet ne daugiau kaip 1,5 minimaliosios mėnesinės algos (MMA) arba 90 proc., bet ne daugiau, kaip MMA.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad pirmu atveju maksimali valstybės dotacijos dalis (70 proc.) sieks 910,5 euro, o likusi darbdavio dalis – 390,2 (30 proc.) euro.

Tokiu atveju žmogaus atlyginimas neatskaičius mokesčių būtų 1300,7 euro arba apie 833 eurus į rankas per mėnesį.

Antru atveju valstybės dotacijos maksimali dalis (90 proc.) bus 607 eurai, o darbdavys (10 proc.) turės mokėti darbuotojui 67 eurus. Tuomet priskaičiuota alga būtų 674 eurai arba apie 475 eurai į rankas per mėnesį.

Ministerijos duomenimis, iki gegužės 27 dienos 39 306 darbdavių pateikė prašymus dėl subsidijų 272 647 darbuotojų darbo užmokesčiui.

Subsidijos išmokėtos už 167 tūkst. darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų