REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu nekilnojamo turto (NT) specialistai pastebi, kad beveik dvigubai išaugo susidomėjimas sodybomis ar vasarnamiais. Žmonės domisi kainomis ir galimybėmis turėti nuosavą būstą trumpam poilsiui gamtoje arba ir nuolatiniam gyvenimui. Daug susidomėjimo sulaukia moduliniai namai, kuriuos surinkti ir pastatyti užtenka 4 savaičių. Be to, kai kuriais atvejais jiems nebūtini statybų leidimai. 

Karantino metu nekilnojamo turto (NT) specialistai pastebi, kad beveik dvigubai išaugo susidomėjimas sodybomis ar vasarnamiais. Žmonės domisi kainomis ir galimybėmis turėti nuosavą būstą trumpam poilsiui gamtoje arba ir nuolatiniam gyvenimui. Daug susidomėjimo sulaukia moduliniai namai, kuriuos surinkti ir pastatyti užtenka 4 savaičių. Be to, kai kuriais atvejais jiems nebūtini statybų leidimai. 

REKLAMA

NT brokerė ir modulinių namų statybos įmonės „Insta house“ pardavimų ir rinkodaros specialistė Ieva Baniulytė pastebi išaugusį žmonių susidomėjimą gamtoje įsikūrusiomis sodybomis ir namais.

Karantinas buvo ir vis dar yra svajonių metas, kai daug kas pradėjo svajoti gyventi kitaip. Žmonės domisi, kaip tas svajones įgyvendinti, tačiau neskuba pirkti ar statyti net ir modulinių namų. Jie turi susitaupę pinigų, bet baiminasi juos leisti. Kol kas visi gyvena nežinioje, neaišku, ar sutaupytus pinigus teks išleisti pragyvenimui, ar bus galima investuoti į NT turtą“, – aiškina NT specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Namo statybos trunka mėnesį

Tačiau nusprendę įsigyti modulinį namą, juo džiaugtųsi jau po mėnesio.

„Namas iš modulių sumontuojamas sklype per vieną ar dvi paras. Tačiau šiek tiek ilgiau užtrunka modulių surinkimas sandėlyje. Įprastai jie surenkami per 3 ar 4 savaites, bet jeigu užsakymų turime daugiau, surinkimas gali ir ilgiau užtrukti.

REKLAMA

Vienas kvadratinis namo metras kainuoja 750 eurų. Namo dydis nėra ribojamas, žmonės dažniausiai renkasi nuo 20 iki 80 kvadratinių metrų. Tad pats mažiausias namas iš viso kainuotų 15 tūkst. eurų, o didžiausias – 60 tūkst. eurų.

Į šią kainą įeina visa lauko ir vidaus apdaila, grindys, stogas, elektros instaliacija, dušas ir tualetas. Tačiau į kainą neįeina vandens, nuotekų ir elektros komunikacijos. Jos jau turi būti privestos dar prieš pradedant statybas arba jau po jų“, – pasakoja I. Baniulytė.

Statybų įmonės „Statvila“ vadovas Aleksej Olechnovič pastebi, kad paprastai bet koks namas statomas sklype, kuris jau turi visas išorines namo inžinerines komunikacijas, t. y. vanduo, nuotekos ir elektros komunikacijas jau yra privestos. Todėl pastačius namą belieka išorines namo komunikacijas sujungti su vidinėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pasak specialisto, moduliniuose namuose dažnu atveju žmonės renkasi naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius.

Inžineriniai sprendimai, kuriems nereikia statybų leidimo

Kitos modulinių namų įmonės „Portable“ vadovas Algirdas Žala taip pat pastebi pastaraisiais mėnesiais suaktyvėjusį susidomėjimą moduliniais pastatais.

„Tikriausiai tai susiję ne tik su pavasariu, bet ir su šiuo metu Lietuvoje paskelbtu karantinu. Daugėja žmonių, svajojančių pabėgti nuo miesto triukšmo, pabūti gamtoje, o ne užsidaryti tarp keturių kambario sienų.

Savo klientams vasarnamius projektuojame ir statome tiek mažuose sodo sklypeliuose, tiek jų tėvų ar senelių sklypuose, miškuose, vaizdingose vietose prie upių ar ežerų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai žmones žavi tai, kad mobilios konstrukcijos pastatus prireikus galima transportuoti iš vienos vietos į kitą, taip užtikrinama pastato likvidi vertė. Be to, iki minimumo sumažinamas poveikis aplinkai, nes daugeliu atveju naudojami atsinaujinančios energijos ištekliai, pavyzdžiui, šildymui – saulės energijos kolektoriai. Kaip naujovę rinkoje siūlome ir nuotekų sistemą įrengti pristatant valymo įrenginį prie pastato, neįkasant jo į gruntą“, – teigia įmonės vadovas.

Taip pat, anot A. Žalos, šie sprendimai gelbsti tuos, kurie žada statyti pastatą vietovėje, kurioje negali būti vykdoma jokia statyba.

„Nors viskas labai priklauso nuo teritorijos ir jos užstatymo reikalavimų. Tačiau moduliniai pastatai turi privalumą, nes dažnai sklypuose, kuriuose negali būti vykdoma jokia statyba, laikini moduliniai namai yra vienintelė išeitis tą sklypą naudoti.

REKLAMA

Tačiau, be abejo, turi būti išlaikyti tam tikri reikalavimai, vienas jų – nejungti statinio prie inžinerinių tinklų (nuotekų, vandens, elektros), nes tokiu atveju reikalingas statybų leidimas. Todėl mes modulinių pastatų savininkams ir siūlome įrengti saulės kolektorius, pristatomą, į gruntą neįkasamą nuotekų valymo įrenginį. O elektra jeigu yra galimybė gali būti prijungta nuo šalia esančių pastatų arba naudojamas elektros generatorius“, – aiškina įmonės vadovas.

Populiariausi nedideli namai

Pasak A. Žalos, modulinius namus renkasi žmonės, kuriems aktualus statybų greitis ir statinio kaina.

„Iš modulių galima sukurti reikalingo dydžio namus, juos plėsti, rekonstruoti. Taip pat yra daug galimybių tiek išorės, tiek vidaus apdailos sprendimams.

REKLAMA

Nuo to priklauso ir modulinio namo kaina, kuri siekia nuo nuo 550 eurų iki 1950 eurų už vieną kvadratinį metrą. Į nedidelį biudžetą galima tilpti pasirenkant mažesnės energetinės klasės pastato modulius ir pigesnes apdailos medžiagas.

Šiuo metu populiariausi nedideli, 20–40 kvadratinių metrų moduliniai namukai, kurie tinka 2–4 asmenų šeimai. Mažiausias, 20 kvadratinių metrų pigiausias toks namas kainuotų 11 tūkst. eurų, o brangiausias – 39 tūkst. eurų.

Taip pat sulaukiame susidomėjimo ir dėl didesnių, pastoviam gyvenimui skirtų namų. Visi projektavimo ir statybos darbai užtrunka nuo kelių dienų iki 5 savaičių, priklausomai nuo pastato sudėtingumo“, – pirkėjų norus komentuoja įmonės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, didelė standartizuotų elementų įvairovė leidžia montuoti labai įvairaus dydžio ir išmatavimų pastatus.

„Mažiausias modulis, kurį galime pastatyti yra sandėliuko dydžio – 2 kvadratinių metrų, o didžiausias – priklauso nuo užsakovo norų ir fantazijos. Moduliai gali būti lengvai jungiami tiek pločio, tiek aukščio atžvilgiu. Todėl Lietuvoje vis labiau populiarėja moduliniai darželiai, viešbučiai“, – pastebi specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų