REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais mokėjimo kortelės nepilnamečiams tampa vis populiaresnės. Kai kurie Lietuvos bankai tokias korteles gali išduoti vaikui sulaukus 6–7 metų. Kredito įstaigų atstovai tikina – mokėjimo kortelės nepilnamečiams yra ne tik patogu, bet ir padeda ugdyti finansų valdymo įgūdžius.

Kiekvienais metais mokėjimo kortelės nepilnamečiams tampa vis populiaresnės. Kai kurie Lietuvos bankai tokias korteles gali išduoti vaikui sulaukus 6–7 metų. Kredito įstaigų atstovai tikina – mokėjimo kortelės nepilnamečiams yra ne tik patogu, bet ir padeda ugdyti finansų valdymo įgūdžius.

REKLAMA

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, 14–18 metų klientų atidaromų sąskaitų skaičius kiekvienais metais didėja vidutiniškai po 10 proc. Nuosaikesnis augimas stebimas ir jaunesnių, iki 14 metų, klientų kategorijoje.

„Auga ir vaikams išduodamų mokėjimo kortelių populiarumas. Kai kuriose kredito įstaigose mokėjimo kortelę galima gauti sulaukus vos 7 metų, tiesa, iki 14-os sąskaitai tvarkyti reikės suaugusiųjų priežiūros.

Daugeliu atvejų vaiko tėvai arba globėjai gali nustatyti pageidaujamus limitus atsiskaitymams už prekes bei paslaugas ar naudojantis bankomatu. 14–18 metų nepilnamečiai gali patys disponuoti savo sąskaitos lėšomis su vieno iš tėvų, įtėvių ar globėjų sutikimu“, – sako asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius pasakoja, kad net 75 proc. jaunų banko klientų (6–17 m.) turi mokėjimo kortelę. Banko mokėjimo kortelė „Swedbank“ gali būti išduodama nuo 6 metų. Paprastai jaunuoliai yra banko Jaunimo programos dalyviai ir jiems nėra taikomi jokie kortelės administravimo mokesčiai.

REKLAMA

„Standartiniai kortelės limitai vaikams iki 14 m. yra 30 eurų, nemokama išgryninimo suma iš bankomato 290 eurų.

6–13 m. vaikai per mėnesį iš bankomato išsiima apie 15 eurų, o mokėdami kortele išleidžia iki 10 eurų. Vyresnių vaikų atsiskaitymų kortele ir išgryninimo sumos didėja. 14–17 amžiaus grupėje atsiskaitymo kortele vidutinė suma per mėnesį siekia apie 60 eurų , o grynųjų pinigų pasiima apie 85 eurus per mėnesį“, – sako S. Abraškevičius.

Taigi, jei tartume, kad ir visą šią sumą vaikai išleidžia per dieną, bendra jų išleidžiamų pinigų suma būtų apie 4,83 euro.

REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“ duomenimis, bankomatais naudojasi apie 88 proc. kortelę turinčių nepilnamečių, o kortele atsiskaito apie pusė jų. Dėl judėjimo suvaržymų, karantino laikotarpiu naudojimasis kortele sumažėjo.

SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė pasakoja, kad šiame banke mokėjimo kortelę galima užsakyti vaikams nuo 7 metų. Vaikui kortelė išduodama nemokamai, bankas taip pat visiems vaikams suteikia nemokamą planą „Moksleivis“ ir netaiko ir kortelės aptarnavimo mokesčių.

Turėdamas savo asmeninę sąskaitą ir su ja susietą mokėjimo kortelę, vaikas nuo 7 metų gali naudotis ir interneto banku bei mobiliąja programėle, tačiau S. Gutauskaitė-Bubnelienė pabrėžia, kad vaikams iki 14 metų amžiaus funkcijos yra apribotos – interneto banke arba mobiliojoje programėlėje jie gali tikrinti likutį, aktyvinti kortelę, įjungti arba išjungti jos bekontakčio atsiskaitymo funkciją, tačiau negali atlikti lėšų pervedimo operacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siekiame, kad pirmiausia vaikai išmoktų naudotis interneto banku ir programėle kartu su tėvais, o jau po to – savarankiškai“, – sako SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Anot jo, pastebima, kad tėvai vis dažniau užsako mokėjimo korteles savo nepilnamečiams vaikams. Nors šiuo metu vaikų kortelės sudaro apie kelis procentus visų SEB banko kortelių, tačiau šis skaičius nuolat auga.

Lietuvos banko duomenimis, iš viso Lietuvoje yra išduota per 3,2 mln. mokėjimo kortelių. Jei tartume, kad 2–3 proc. jų naudoja vaikai, išeitų, kad jie iš viso naudoja apie 64–69 tūkst. kortelių.

 Ugdo finansų valdymo įgūdžius

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas M. Zalatorius teigia, kad įvairių pinigų valdymo priemonių naudojimas ir pokalbiai apie jas šeimoje – puiki įžanga ugdant jaunosios kartos finansų valdymo įgūdžius. Suteikdami vaikams galimybę susipažinti su tais pačiais mokėjimo įrankiais, kuriais naudojasi suaugę, jiems suteikiama galimybė drauge ugdyti bazines finansinio raštingumo žinias.

REKLAMA

„COVID-19 grėsmės kontekste elektroniniai atsiskaitymai ir mokėjimo kortelės įgijo papildomų pranašumų dėl galimybės atlikti reikalingas finansines operacijas nuotoliniu arba bekontakčiu būdu bei mažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką“, – į situaciją atkreipia dėmesį M. Zalatorius.

Jis primena, kad atidaryti asmens sąskaitą mūsų šalies kredito įstaigose galima praktiškai nuo gimimo. Bendra taisyklė – jeigu sąskaita atidaroma nepilnamečiui, apsilankius banko skyriuje, reikia pateikti tiek vaiko, tiek tėvų asmens tapatybės dokumentus. Priklausomai nuo banko, konkrečios vaiko ir šeimos situacijos, gali būti paprašyta papildomų dokumentų.

REKLAMA

SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė S. Gutauskaitė-Bubnelienė taip pat pastebi,  kad kortelė yra gera praktinė priemonė, padedanti mažuosius šeimos narius mokyti finansinio raštingumo.

„Ši priemonė padeda tėvams sudaryti sąlygas vaikams patiems savarankiškai tvarkyti turimas lėšas ir stebėti, kaip vaikui sekasi tą daryti. Pavyzdžiui, tėvai leis patiems vaikams nuspręsti, kokią dalį sąskaitoje esančių lėšų išleisti kasdienėms reikmėms, o kokią – taupyti. Vėliau, kartu peržvelgę operacijų išrašą, galės paanalizuoti, kaip pavyko susitarimo laikytis.

Reguliarus tėvų stebėjimas, kaip vaikas elgiasi su pinigais savo sąskaitoje, ir kartu nuoseklus mokymas, kaip geriau tai daryti ugdys vaikų finansinį raštingumą ir padės geriau paruošti juos savarankiškam gyvenimui“, – komentuoja S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi ji tikina, kad mokėjimo kortelės ne tik ugdo finansinį raštingumą, bet yra ir praktiškos. Mokėjimo kortelę savo vaikams tėvai užsako, nes taip yra patogiau pervesti kišenpinigius, mažėja rizika pamesti grynuosius pinigus ar pamiršti atsiimti grąžą.

„Auganti jaunoji karta yra imli naujoms technologijoms, todėl renkasi kortelę kaip atsiskaitymo priemonę. Dabar jau nemažai ir vidurinių mokyklų valgyklų galima už pietus atsiskaityti kortele – toks atsiskaitymas yra patogesnis, be to, bekontaktis atsiskaitymas kortele užtrunka vos kelias akimirkas, todėl tenka gaišti mažiau laiko eilėje“, – pastebi moteris.

S. Gutauskaitė-Bubnelienė priduria, kad be visa to, atsiskaitant kortele yra paprasčiau kontroliuoti išlaidas, nes visada galima greitai mobiliąja programėle arba interneto banke pasitikrinti, koks yra likutis, kiek ir kam pinigų jau išleista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų