REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija (EK) prognozuoja, kad Lietuvoje nebus pilnai panaudotos Vyriausybės paskelbtos biudžetinės priemonės, skirtos suvaldyti koronaviruso sukeltą krizę.

Europos Komisija (EK) prognozuoja, kad Lietuvoje nebus pilnai panaudotos Vyriausybės paskelbtos biudžetinės priemonės, skirtos suvaldyti koronaviruso sukeltą krizę.

REKLAMA

Skelbdama kasmetines rekomendacijas, Komisija įvertino Lietuvoje numatomą mokesčių atidėjimą, papildomą finansavimą medicinos atsargoms pirkti, subsidijas darbo vietoms išlaikyti ir socialines išmokas savarankiškai dirbantiems asmenims ir darbuotojams, nukentėjusiems nuo COVID-19 krizės.

„Pagal 2020 metų stabilumo programą tos biudžetinės priemonės sudarė 6,8 proc. BVP (...). Kadangi Komisijos atlikta kai kurių priemonių struktūros ir įgyvendinimo analizė rodo palyginti nedidelį galimą panaudojimą, Komisija darė prielaidą, kad Vyriausybės priemonių poveikis viešiesiems finansams bus mažesnis“, – rašoma dokumente.

Lietuvos vyriausybė kovo viduryje viena iš pirmųjų Europos Sąjungoje pristatė 5 mlrd. eurų paketą ekonomikai paremti ir sveikatos apsaugai sustiprinti, bet vėliau sulaukė kritikos, kad paramos teikimas vėluoja.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija numato, kad Lietuvos ekonomika šiemet smuks 7,4 proc.

Rekomendacijose Lietuva raginama „imtis visų būtinų priemonių“ pandemijai suvaldyti, ekonomikai palaikyti ir jos atsigavimui skatinti, o ekonominei padėčiai pagerėjus – vykdyti atsakingą biudžeto politiką ir užtikrinti tvarų valstybės skolos dydį.

REKLAMA

Anot Komisijos, pandemija išryškino struktūrines Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos ydas ir gali dar paaštrinti problemas dėl didelės socialinės nelygybės ir skurdo.

Europos Komisijos atstovas Lietuvoje Arnoldas Pranckevičius teigia, kad šių metų ekonominės politikos prioritetas turi būti „pagalba įmonių likvidumui, darbo vietų išlaikymui ir praradusių darbą žmonių sugrąžinimui į darbo rinką“.

„Gerai apgalvotos ir tikslingos investicijos gali padėti tiek atsigauti ekonomikai, tiek spręsti ilgalaikes problemas. Didinti aplinkosauginį tvarumą, skaitmenizuoti Lietuvos ekonomiką ir investuoti į inovacijas – tai yra Europos Komisijos Lietuvai siūlomi prioritetai, – teigė jis BNS atsiųstame komentare.

„Ši krizė pirmiausia yra sveikatos apsaugos sistemos krizė. Norėdami užtikrinti Lietuvos atsparumą panašioms krizėms ateityje, privalome didinti sveikatos apsaugos sistemos efektyvumą, prieinamumą ir kokybę“, – pridūrė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų