REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švelninant karantino sąlygas vis daugiau nuomininkų pradeda grįžti į biurus. Jie pripažįsta, kad šis procesas bus lėtas ir ilgas, nes reikia iš naujo suplanuoti darbą ir darbuotojų nenoro ar baimės grįžti.

Švelninant karantino sąlygas vis daugiau nuomininkų pradeda grįžti į biurus. Jie pripažįsta, kad šis procesas bus lėtas ir ilgas, nes reikia iš naujo suplanuoti darbą ir darbuotojų nenoro ar baimės grįžti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančius darbuotojų turinčios didžiosios šalies bendrovės ir paslaugų centrai Vilniuje šią savaitę skelbia pradedantys grąžinti darbuotojus į biurus.

REKLAMA

Kai kuriuose didžiuosiuose biuruose jau dirba 10-25 proc. darbuotojų, jie grįžta etapais, o kai kurie nuomininkai leis žmonėms dirbti iš namų iki karantino pabaigos.

Pagrindiniais iššūkiais įmonės įvardija naujus saugumo reikalavimus ir darbuotojų baimę.

Tikisi, kad daugės norinčių dirbti namuose

Banko „Danske Bank“, kurio paslaugų centras Vilniuje nuomojasi daugiausiai ploto, generalinis direktorius Ramūnas Bičiulaitis BNS sakė, jog iki šiol 99 proc. jo darbuotojų dirbo iš namų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu įmonė rengiasi darbuotojų grįžimui į biurus – artimiausiu metu, planuojama, namuose nebedirbs dešimtadalis įmonės darbuotojų.

„Nuo pat pradžių stebėjome besiklostančią situaciją pasaulyje, todėl Lietuvoje dar net nepaskelbus karantino 30 proc. mūsų darbuotojų jau dirbo namuose. Šiuo metu intensyviai ruošiamės jų grįžimui. Per artimiausias porą savaičių į dalį ofisų savanorišku pagrindu bus galima grįžti 10 proc. darbuotojų. Sekančiais etapais stebėdami situaciją po truputį didinsime srautus tol, kol galėsime vėl dirbti visi kartu“, – BNS sakė R. Bičiulaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, įmonei papildomai reikėjo investuoti į apsaugos ir valymo priemones, tačiau tuo pačiu ji sutaupė išlaidų, pavyzdžiui, kelionėms.

„Papildomų investicijų reikėjo, kad būtų užtikrintos saugos ir sveikatos priemonės biuruose: kaukės, respiratoriai, dažnesnis valymas ir t.t. Taip pat, per karantiną biuruose likusiems darbuotojams tiekėme nemokamus pietus. Tačiau šiuo laikotarpiu kitose srityse patiriame mažiau išlaidų“, - sakė jis.

R. Bičiulaičio teigimu, iki karantino nuotoliniu būdu dirbo apie dešimtadalis darbuotojų, tačiau po jo šis skaičius turėtų augti du-tris kartus.

REKLAMA

Leis iš namų dirbti iki karantino pabaigos

Kibernetinio saugumo sprendimų bendrovės „Teso LT“ personalo vadovė Monika Okmanė BNS sakė, kad per karantiną iš namų dirbo apie 97 proc. įmonės darbuotojų ir net sušvelninus jo sąlygas, bendrovė neskatina jų grįžti į biurus.

„Iš esmės mes neskatiname grįžti į biurus, leidžiame visiems iki karantino pabaigos dirbti iš namų, ypač tiems, kurie patys arba jų šeimos nariai yra rizikos grupėje. Netgi siūlome jiems dirbti namuose, o kiti, jei nori grįžti į biurą, leidžiame. Biurai yra atidaryti, bet su tam tikrais reikalavimais, rekomendacijomis, kaip dirbame“, – sakė M. Okmanė.

REKLAMA

Pasak jos, komandoms siūloma sudaryti grafikus ir rotuoti biure esančius darbuotojus, susirinkimus rengti virtualiai, neįleisti pašalinių žmonių ir panašiai. 

M. Okmanė teigė nesitikinti didelio darbuotojų noro grįžti. Jos skaičiavimu, nuo pirmadienio į įmonės biurus grįžo iki 20 proc. darbuotojų.

„Matome, kad šią savaitę buvo didesnis srautas žmonių, bet jis nėra drastiškai didelis. Manau, kad didelio kiekio žmonių ir nebus, nes kiek tenka kalbėti su darbuotojais, jiems visai patogu, efektyvu ir produktyvu dirbti namuose. Viskas vyks palaipsniui. Gali būti, kadangi atsidaro darželiai, žmonės, kurie turi vaikų, grįš į biurą“, - sakė „Teso LT“ personalo vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė šiuo metu veikia 11 biurų ir iki 2022 metų planuoja persikelti į 15 tūkst. kv. metrų ploto biurų patalpas būsimuose pastatuose Naujamiestyje, buvusioje kojinių gamyklos „Sparta“ teritorijoje.

Pasak M. Okmanės, karantino įnešti pokyčiai kol kas neturės įtakos bendrovės planams dėl naujo biuro.

„Danske Bank“ padaliniuose Lietuvoje dirba virš 3,7 tūkst., „Teso LT“ - beveik 1,1 tūkst. darbuotojų.

Darbuotojus grąžina etapais

Integruotų telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ taip pat skelbė nuo šios savaitės grąžinanti darbuotojus į biurus – nuo pirmadienio iš namų jų grįžo ketvirtadalis.

REKLAMA

„Visoje Lietuvoje turime beveik 3 tūkst. darbuotojų, vien Vilniuje centrinėje būstinėje įprastai dirbdavo per 1,2 tūkst. žmonių. Natūralu, visų jų pakviesti grįžti dar negalime, todėl tai vyks etapais. Nuo pirmadienio mūsų biuruose dirba ketvirtadalis darbuotojų, per kitas dvi savaites – antra tiek. Paskutiniai į biurus grįš rizikos grupėms priklausantys darbuotojai“, – pranešime teigė bendrovės verslo užtikrinimo ir transformacijos vadovas Vytautas Bučinskas.

Anot bendrovės, biuruose atstumas tarp darbo vietų bus užtikrinamas sužymėjus stalus, jose darbuotojai dirbs rotuodamiesi. Taip pat laikinai uždarytos žaidimų erdvės, o poilsio, maitinimosi, susitikimų ir kitose vietose galioja saugumo reikalavimai.

REKLAMA

Alaus gamybos grupei „Carlsberg“ priklausanti Lietuvos gamintoja „Švyturys-Utenos alus“ taip pat pranešė, jog švelnėjant karantino sąlygoms, į jos biurus darbuotojai pradeda grįžti šią savaitę.

„Vieni labai apsidžiaugė, nekantravo grįžti, kiti reagavo labai atsargiai ir nedrąsiai. Suprasdami, kad tai nėra paprastas grįžimas į sąlygas, prie kurių visi buvome pripratę, ir kad ne visi jau dabar pasiruošę grįžti į aplinką, pilną žmonių, procesą suskirstėme etapais“, - pranešime teigė bendrovės žmogiškųjų išteklių vadovė Julija Gedrimė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši įmonė turi gerokai mažiau darbuotojų, nei kitos kalbintos. Pasak J. Gedrimės, per karantiną nuotoliniu būdu dirbo visi darbuotojai, kurie galėjo, išskyrus gamybos, logistikos ir pardavimo komandas.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Newsec advisers LT“ duomenimis, Vilniuje biuruose dirba apie 70 tūkst. darbuotojų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų