REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėtines cigaretes pamėgę rūkaliai nuo trečiadienio bus priversti mesti rūkyti arba ieškoti alternatyvos – visoje Europos Sąjungoje įsigalioja draudimas prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais. 

Mėtines cigaretes pamėgę rūkaliai nuo trečiadienio bus priversti mesti rūkyti arba ieškoti alternatyvos – visoje Europos Sąjungoje įsigalioja draudimas prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais. 

REKLAMA

Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje nuo 2020 m. gegužės 20-osios draudžiama prekiauti mėtinėmis cigaretėmis. Naujos taisyklės bus taikomos cigarečių, sukamo tabako, cigarų ir cigarilių gaminiams. Draudimas negalioja kaitinamojo tabako gaminiams. Tai numatanti Europos Sąjungos direktyva patvirtinta dar 2014 metais.

„Mažmenine prekyba besiverčiantiems ūkio subjektams būtina <...> užtikrinti, kad nuo gegužės 20 d. mentolio skonio ir kvapo cigaretės ir suktinių tabakas nebūtų ne tik parduodamas, bet ir nebūtų laikomas prekybos ir viešojo maitinimo vietų patalpose“, – informuoja Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamentas.

Įsigaliojusioje Europos Sąjungos direktyvoje taip pat aprašyti Bendrijoje jau iš dalies įsigalioję apribojimai – privalomi dideli įspėjamieji užrašai su nuotraukomis abiejose cigarečių pakelio pusėse, draudžiamos cigaretes su papildomais skoniais, nustatomi nauji kokybės ir saugos reikalavimai elektroninėms cigaretėms.

REKLAMA
REKLAMA

Baiminasi kontrabandos

Šiuo metu plonosios cigaretės ir mentolio skonio ir kvapo cigaretės sudaro apie 20 proc. tabako gaminių rinkos.

Tiesa, mentolio skonio gaminių draudimas Europos Sąjungoje tabako gamintojams kelia nerimą, kad rinkoje atsivėrusią skylę užpildys kontrabandiniai rūkalai.

REKLAMA

„Pagrindinė problema ir rizika, kokią matome dėl šito draudimo, tai yra, kaip į tokį draudimą sureaguos nelegali tabako rinka, kuri šiuo metu sudaro 21,3 proc. Nerimaujame, kad mėtiniai, mentolio tabako gaminiai sudaro apie penktadalį visų legaliai parduodamų tabako gaminių vien Lietuvoje. 

O šitas draudimas įsigalios ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Tai, kitaip tariant, Lietuvoje atsivers penktadalio rinkos dydžio paklausa, o visoje Europos Sąjungoje – Europos Sąjungos dydžio paklausa“, – anksčiau tv3.lt yra sakęs Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, mėtinius tabako gaminius vartotojai renkasi dėl skonio, o ne kainos, nes tabako skonio ir mentolio skonio cigarečių kainos, jei ir skiriasi, tai nežymiai. Todėl, jo manymu, vartotojai, negalintys įsigyti norimo skonio cigarečių legaliai, galės nesunkiai jų nusipirkti nelegaliai.

„Nelegali tabako rinka yra tokio dydžio, kad ji atspindi, kad šiai nelegaliai rinkai yra visa logistinė tiekimo grandinė padaryta. Kitaip tariant, tokio paplitimo nelegalių gaminių nebūtų, jei nebūtų tam sukurtos grandinės – nelegalių pardavimo vietų, tiekimo ir gabenimo. Todėl nemaža dalis vartotojų jau žino, kur įsigyti gaminius nelegaliai, arba, jeigu patys nežino, gali nesunkiai sužinoti“, – svarstė A. Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva – cigarečių kontrabandos „lyderė“ tarp Baltijos šalių. Šešėlinės tabako rinkos mastas Latvijoje 2019 m. IV ketvirtį siekė 16,8 proc., Estijoje – 9,9 proc.

Nelegalios tabako gaminių rinkos dydis Lietuvoje 2019 m. IV ketvirtį siekė 21,3 proc. ir, lyginant su 2018 m. IV ketvirčiu, augo 2 proc. punktais, rodo rinkos tyrimų „Nielsen“ atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenys.

PSO duomenimis, dėl rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta 8 mln. žmonių, iš kurių apie 1,2 mln. – nerūkantys, susirgę dėl pasyvaus rūkymo. Rūkymas yra pagrindinė tokių onkologinių ligų, kaip ryklės, gerklų, trachėjos, burnos, stemplės, plaučių, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžys, priežastis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų