REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies centrinis banko prognozėmis, labiausiai tikėtinas scenarijus, kad šiemet Lietuvos ekonomika susitrauks dešimtadaliu, tačiau blogiausiu atveju kritimas gali siekti ir 21 proc.

Šalies centrinis banko prognozėmis, labiausiai tikėtinas scenarijus, kad šiemet Lietuvos ekonomika susitrauks dešimtadaliu, tačiau blogiausiu atveju kritimas gali siekti ir 21 proc.

REKLAMA

Antradienį Seime pristatydamas pranešimą apie Lietuvos banko (LB) pagrindinio tikslo įgyvendinimą, finansų rinkos būklę apie tai kalbėjo banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Jo teigimu, birželio pradžioje prgnozės bus atnaujintos ir gali pagerėti, tačiau dabar darbo rinkoje esą vyrauja neigiamos tendencijos – didėja nedarbas, atlyginimai mažėja arba neauga taip sparčiai, kaip prognozuota anksčiau.

V. Vasiliauskas pasakojo, kad praėjusiais metais visas šalies finansų sektorius pasiekė 300 mln. eurų pelną. Tačiau daugelis rinkos dalyvių paklausė LB rekomendacijų ir pelno neišmokėjo akcininkams, o pasiliko, kad prireikus šias lėšas būtų galima naudoti Lietuvoje. Dėl krizės finansų rinkos nuostoliai gali siekti 1 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Į šalies bankus dėl paskolų atidėjimo kreipėsi apie 10 proc. gyventojų ir apie 10–30 proc. įmonių. Tai yra mažiau nei prognozavo patys bankai.

V. Vasiliauskas pripažino, kad Lietuvoje vyrauja didelė kredito paslaugų tiekėjų arba tiesiog bankų koncentracija. Siekiant didesnės konkurencijos, skatinamas naujų rinkos dalyvių atėjimas.

REKLAMA

Alga, kefyras, kuskusas ir ausys

Pastaruoju metu viešoje erdvėje LB vadovybė dažnai linksniuojama dėl to išmokamų atlyginimų dydžio, kai kurių viešųjų pirkimų.

V. Vasiliausko alga, įtvirtinta, LB įstatyme, yra lygi penkiems piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams darbo užmokesčiams.

Jo atlyginimas „ant popieriaus“ kovo 31 d. duomenimis yra 10 994 eurai. Tai per 1,3 tūkst. eurų daugiau nei uždirba prezidentas Gitanas Nausėda.

Kaip rodo Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys, LB sudarė tris skirtingas sutartis su skirtingais maisto tiekėjais, kurių kiekvienos suma yra identiška – 12087,90 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Neskaičiuojant pridėtinės vertės mokesčio tai būtų 9 990 eurų. Jeigu sutarčių kaina būtų 11 eurų didesnė, reikėtų skelbti ir vykdyti sudėtingesnį viešojo pirkimo konkursą. Dabar užteko paprastai apklausti norimus tiekėjus.

Iš „Žemaitijos pieno“ bankas pirko pieno, rūgpienio, kefyro šaltibarščiams, grietinės, grietinėlės, varškės, jogurto, įvairių sūrių.

„Sanitex“ bankui pardavė įvairių miltų, ryžių, grikių, manų, perlinių kruopų, kuskuso, įvairių dribsnių.

Su bendrove „Daivida“ LB susitarė dėl įvairios mėsos tiekimo – jautienos išpjovos, nugarinės, liežuvių, kalakutienos, kiaulienos, kiaulių kojų, pažandžių, karštai rūkytų ausų ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LB neigia, kad pirkdamas šiuo produktus nemokamai ar pigiau nei įprasta maitina darbuotojus ir taip duoda jiems pajamų natūra, kurios turėtų būti apmokestintos:

„Maitinimas LB nėra nemokamas – iš nupirktų maisto žaliavų yra gaminami patiekalai, kuriems taikomas papildomas antkainis ir, LB tarnautojai savo lėšomis sumokėdami už patiekalus, padengia tokias išlaidas, kaip maisto žaliavoms išleidžiami pinigai, valgyklos personalo išlaikymo išlaidos ir pan.

Dabar valgyklos veikla laikinai sustabdyta, nes dėl koronaviruso dauguma banko darbuotojų dirba nuotoliniu būdu iš namų.“ LB informavo, kad vidutinė valgyklos kasos kvito vertė yra 5 eurai.

REKLAMA

V. Vasiliauskas Seimo nariams sakė, kad „kotletų skandalas“ yra išpūstas, esą darbuotojai, kaip ir Seimo nariai savo valgykloje patys moka už valgį.

LB kolektyvinėje sutartyje yra numatyta, kad „darbdavys užtikrina tarnautojams galimybę sveikai maitintis LB valgykloje“.

Kovo mėnesio „Sodros“ duomenimis, LB turi 616 darbuotojų, jų darbo užmokesčio vidurkis yra 2734 eurai ant popieriaus, arba maždaug 1654 eurai į rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų