REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį parlamentas priėmė įstatymo pataisą, kuri numato, kad išmokos už pensijų fonduose sukauptą turtą, kurias mokės „Sodra“, nebūtų apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu (GPM).

Antradienį parlamentas priėmė įstatymo pataisą, kuri numato, kad išmokos už pensijų fonduose sukauptą turtą, kurias mokės „Sodra“, nebūtų apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu (GPM).

REKLAMA

Už įstatymą balsavo 118 Seimo narių, 1 buvo prieš. Kad priimta įstatymo pataisa įsigaliotų, ją dar turi pasirašyti prezidentas.

Pagal priimtą įstatymą, gyventojų pajamų mokesčiu nebus apmokestinami ir iš gyvybės draudimą vykdančios draudimo įmonės, ir iš Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) administravimo įstaigos gauti pensijų anuitetai.

Šiuo metu pensijų anuitetus moka gyvybės draudimo bendrovės, tad mokesčio lengvata galiojo tik iš jų mokamiems anuitetams. Nuo liepos 1 d. tai darys „Sodra“, tad ir jos mokamiems anuitetams bus taikoma mokesčio lengvata.

Pagal galiojančią tvarką, iš apmokestinamų pajamų gyventojai gali atimti įmokas į pensijų fondus. Kitaip tariant, neapmokestinama ta pajamų dalis, kurią žmogus perveda į fondus. Pagal naują įstatymą nebus apmokestinamos ir iš įmokų sukauptas turtas.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai kalbant, jokie pinigai, kurie skirti pensijų kaupimui arba sukaupus išmokami, nebus apmokestinami GPM.

Kuo žmogaus atlyginimas didesnis, tuo didesnė pensijai skirta suma neapmokestinama. Kitoms gyventojų pajamoms taikomi skirtingi mokesčių tarifai.

REKLAMA

Pajamoms iki 84 šalies vidutinių atlyginimų taikomas 20 proc. GPM tarifas, o šią sumą viršijančiai daliai – 32 proc.

Kitaip nei Lietuvoje, daugelyje ES šalių GPM neapmokestinamos tik mažiausios pensijos ir anuitetai.

Primename, kad kaupiantiems turtą pensijų fonduose numatytos šios pensijų išmokų rūšys, mokėtinos dalyviams atsižvelgiant į jų vardu pensijų fonde sukauptą pensijų turtą: 1) pensijų anuitetas; 2) vienkartinė pensijų išmoka; 3) periodinės pensijų išmokos.

Jeigu gyventojas pensijų fonde sukaups 10 tūkst. eurų arba daugiau, jis privalės rinktis vieną iš dviejų anuitetų rūšių – atidėtąjį arba standartinį.

REKLAMA
REKLAMA

Atidėtasis pensijų anuitetas būtų mokamas nuo 85 metų iki gyvos galvos periodiškai moka pensijų anuitetą. Šie anuitetai nepaveldimi.

Standartinis pensijų anuitetas būtų mokamas sulaukus pensinio amžiaus (iki 2026 m. vyrams ir moterims jis bus 65 metai). Nebent žmogus pasirinks garantuotą tokio anuiteto mokėjimo laikotarpį ir numirs jo nesulaukęs. Tada neišmokėta dalis galės būti paveldima.

Pensijų fonde sukaupus turto, kurio neviršys 5 tūkst. eurų, bus išmokama vienkartine išmoka. Taip pat ir sukaupta suma, viršijanti 60 tūkst. eurų.

Sukaupus turto nuo 5 tūkst. eurų iki 10 tūkst., bus mokama periodinė išmoka.

Kas penkerius metus šie ribiniai dydžiai bus indeksuojami (t.y. veikiausiai didinami) atsižvelgiant į vidutinę metinę infliaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos duomenimis, kovo 31 dieną II pakopos pensijų fondų valdomo turto vertė buvo 3,386 mlrd. eurų – 13 proc. mažesnė, palyginus su metų pradžia.

Iš viso Pensijų fonduose kaupia 1,3 mln. gyventojų. Taigi, vienam gyventojui vidutiniškai tenka apie 2,6 tūkst. eurų vertės turto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų