REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus karantinui, dalis tautiečių nusprendė laiką leisti ne miestuose, bet gamtos apsuptyje. Todėl ypač išpopuliarėjo sodybų nuoma. Karantinas vis pratęsiamas, taip pat įspėjama apie galimą antrą susirgimų bangą rudenį. Todėl kai kurie nekilnojamo turto ekspertai teigia, kad atsiras daugiau norinčių ne tik nuomotis, bet ir įsigyti nuosavą sodybą.

Prasidėjus karantinui, dalis tautiečių nusprendė laiką leisti ne miestuose, bet gamtos apsuptyje. Todėl ypač išpopuliarėjo sodybų nuoma. Karantinas vis pratęsiamas, taip pat įspėjama apie galimą antrą susirgimų bangą rudenį. Todėl kai kurie nekilnojamo turto ekspertai teigia, kad atsiras daugiau norinčių ne tik nuomotis, bet ir įsigyti nuosavą sodybą.

REKLAMA

Nekilnojamojo turto (NT) ekspertas, „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius tikina, kad artimiausiu metu sklypų ir sodybų paklausa didės.

„Ypač jeigu turėsime antrąją susirgimų bangą. Tada tikėtina, kad žmonės dar labiau ims vertinti nuošalesnio ir kokybiškesnio būsto svarbą.

Iš kitos pusės ekonominė ir demografinė raida ir taip jau lėmė, kad sodybų ar individualių namų paklausa augo, tad koronaviruso situacija gali tik dar labiau paskatinti pirkti sodybas ar sklypus“, – prognozuoja A. Antanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak jo, būsimiesiems pirkėjams neužtenka tik norėti.

„Turi būti ir finansinės galimybės, kad šis noras turėti atokų būstą virstų sandoriu. O jeigu mūsų laukia ekonominis nuosmukis, žmonėms greičiausiai bus sunkiau įsigyti būstą.

REKLAMA

Kalbant apie kainas, tikėtina, kas rinkos aktyvumas ir likvidumas taip pat mažės, tad spaudimas kainoms mažėti veikiausiai taip pat bus. Bet kuriuo atveju, manau, kad namų, sodybų segmentas bus gerokai atsparesnis neigiamoms tendencijoms negu butų segmentas. Jame kainos pastaruosius kelerius metus itin sparčiai didėjo ir dabar yra nemažai erdvės joms susitraukti“, – pastebi NT ekspertas.

Sklypų kainos soduose

Portalas tv3.lt NT viename iš skelbimų portalų patikrino, kiek šiuo metu kainuoja sklypas arba sodyba Vilniaus rajone.

Pirmiausia patikrinome sklypų kainas sodų bendrijose. Čia esančių sklypų kainos skiriasi kelis kartus. Daugiausiai jas lemia atstumas iki Vilniaus. Štai pigiausiai 6 arų sklypą galima įsigyti už 2500 eurų. Už šią sumą galima rinktis netgi iš dviejų sklypų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis yra Juodežerių kaime, kuris nuo Vilniaus yra nutolęs šiek tiek daugiau kaip 30 km. Siūlomas sklypas be pastatų.

Taip pat už tokią pačią sumą galima įsigyti Kalabariškių kaime esantį sklypą. Nuo Vilniaus jis yra nutolęs 28 km. Taip pat be pastatų, tačiau skelbime nurodoma, kad esą vos už 5 minučių kelio tyvuliuoja Margėjų tvenkinys.

Brangiausiai soduose esantį 6 arų sklypą be pastatų galima įsigyti už 19 000 eurų. Sklypas yra Pakalniškių kaime, kuris nuo Vilniaus nutolęs vos 10 km.

Brangiausias sklypas su pastatu sodų bendrijose atsieitų gerokai daugiau. Tokį galima įsigyti už 29 tūkst. eurų. Šis sklypas parduodamas su namu ir ūkiniu pastatu. Skelbime teigiama, kad namas pritaikytas gyventi tik vasarą. Sklypas yra Daubėnų kaime, kuris nutolęs nuo Vilniaus 21 km.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainas lemia atstumas iki miesto

Sprendžiant iš skelbimų, didesnius negu 6 arų sklypų kainas taip pat daugiausiai lemia atstumas iki miesto miesto.

Pavyzdžiui, 20 arų sklypas su namų valda, be pastatų kainuoja 5,8 tūkst. eurų. Šis sklypas yra Kenos kaime, kuris nutolęs nuo Vilniaus 25 km.

Tokio paties dydžio brangiausias sklypas, be pastatų Bajorų kaime kainuoja jau 59,3 tūkst. eurų. Tiesa, sklypas nuo Vilniaus nutolęs vos 7 km. O pasiekti jį galima ir miesto autobusu.

Pigiausiai didesnį nei 50 arų ploto sklypą pagal skelbimą galima nusipirkti už 5,7 tūkst. eurų. Toks objektas yra Glatkiškių kaime, nuo Vilniaus nutolusiame apie 15 km.

REKLAMA

Tokio paties dydžio brangiausias sklypas kainuoja 99,9 tūkst. eurų. Nuo jo iki Vilniaus miesto yra 13 km. Skelbime nurodoma, kad sklypą galima pasiekti miesto autobusu.

Pigiausia sodyba kainuoja 12,9 tūkst. eurų

Kaip užsiminė A. Antanavičius, kalbos apie antrąją koronaviruso bangą gali paskatinti žmones ne nuomotis, bet nusipirkti nuosavą sodybą. Vilniaus rajone jų kainos taip pat gerokai skiriasi.

Pavyzdžiui, pigiausią sodybą, su 2011 m. statytais statiniu galima įsigyti už 18 tūkst. eurų. Namo plotas 32 kvadratiniai metrai, o sklypo 6 arai. Sodyba įsikūrusi Akmeniškių kaime, kuris nutolęs nuo Vilniaus 35 km.

Skelbimuose rasta brangiausia sodybą parduodama už 70 tūkst. eurų. Namo plotas 70 kv. m, o sklypo – 100 arų. Sodyba įrengta 2008 m. Lavoriškių kaime, kuris yra apie 22 km nuo Vilniaus.

REKLAMA

Šiek tiek toliau nuo Vilniaus, pavyzdžiui, Ukmergės rajone sodybos parduodamos kiek pigiau.

Taigi čia pigiausiai sodybą galima nusipirkti už 12,9 tūkst. eurų. Joje stovintis namas yra 31 kv. m ploto, o sklypas – 5 arų, pastatytas 2019 m. Nuo Vilniaus sodyba nutolusi šiek tiek daugiau negu 70 km.

Pagal skelbimą brangiausią sodybą Ukmergės rajone galima įsigyti už 65 tūkst. eurų. Joje stovintis namas yra 35 kv. m ploto, o sklypas 92 arų. Namas pastatytas 2010 metais. Nuo Vilniaus jis nutolęs daugiau negu 80 km.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų