REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pratęsė karantiną. Kokius naujus karantino atlaisvinimus ir nuo kada patvirtino, o ir kaip gyvensim artimiausius dvejus metus kalbame su premjero patarėju Luku Savicku.

Vyriausybė pratęsė karantiną. Kokius naujus karantino atlaisvinimus ir nuo kada patvirtino, o ir kaip gyvensim artimiausius dvejus metus kalbame su premjero patarėju Luku Savicku.

REKLAMA

Vyriausybė ką tik nusprendė, kad karantinas bus pratęstas iki vasaros – gegužės 31 dienos. Tai kas ir kada laisvės? Tikriausiai daug niuansų, bet ar dar ilgai turėsim būt su apsauginėm kaukėm?

Vyriausybė šiandien priėmė sprendimą tokių kelių skirtingų etapų. Visų pirma, buvo diskutuota apie tai, ar iki kada pratęsti karantiną, priimtas sprendimas vis tik pratęsti iki gegužės 31 dienos tačiau taip pat priimami sprendimai tai, ką būtų galima pavadint anksčiau žadėtu mūsų trečiuoju karantino atpalaidavimo etapu ir pradedam su tam tikrais ilgai lauktais sprendimai.

Labai daug buvo kalbėta apie grožio paslaugas, tai grožio paslaugos pilna apimtimi paleidžiamos veikti. Tikriausiai, bene visiems aktualiausias klausimas buvo susijęs su darželiais ir ikimokyklinėmis grupėmis, tai tas sprendimas taip pat yra įtrauktas ir numatytas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nuo kada tos grožio paslaugos, tiek darželiai pradeda veikti?

Mes turime keletą arti susijusių datų, visos jos sukasi apie gegužės vidurį, dauguma sprendimų susieti su gegužės 18 diena, kiekvienas sprendimas turi atskirai savo įsigaliojimo datą ir apie tai būtų galima detalizuoti, bet pagrinde gegužės vidurys yra pagrindinis atskaitos taškas šiems sprendimams. Ir taip pat tikriausiai daug yra lauktų sprendimų susijusių su sveikatos paslaugomis, tai odontologijos paslaugos taip pat laikantis visų reikalavimų turėtų grįžti.

REKLAMA

Taip pat laikantis visų numatytų reikalavimų turėtų grįžti sudaromos galimybės lankyti pacientus gydymo įstaigose. Sportavimo daugiau lauke. Atsiranda galimybės individualiai sportuoti sporto klubuose. Ir tikriausiai, ko mes visi labai laukėme taip pat yra galimybės pajudėti pas mūsų kaimynus ir kaimynams atvažiuoti pas mus.

Jeigu žiūrint detaliau, kad ir darželiai – ar jau visi vaikai galės eiti į darželius, ar visuose miestuose, pagaliau, jeigu darželinukai jau galės eit, kaip su mokyklinukais?   Ar visi mokyklinio amžiaus vaikai ir toliau sėdės namuose, ar bent pradinių klasių mokiniai bent galės pradėt eiti?

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir daugelis Europos Sąjungos ir kitų šalių pradedam nuo jauniausių tai darželių ir ikimokyklinių grupių. Stebėsim atidžiai, kaip tai vystysis. Labai svarbu, kad išvengtume nereikalingų rizikų ir be abejo toliau žingsnis po žingsnio kitos ugdymo įstaigos taip pat turėtų atnaujinti veiklą.

Bet dėl pradinių klasių mokinių ir vyresnių klasių bus kitas sprendimas? Dar nežinia, kada jis bus priimtas?

Taip, kol kas yra priimtas sprendimas tik dėl darželių ir ikimokyklinių grupių. Matysime, kaip tai pradeda veikti ir tuomet darysime tolimesnius sprendimus.

Dabar odontologai – jie galės teikti visas paslaugas?

Taip, kalbam apie tai, kad dabar odontologai galėtų teikt ne tik tas skubiąsias paslaugas teikt, bet ir atnaujint savo veiklą. Tačiau visais šiais atvejais svarbu pabrėžt, kad karantinas niekur nedingo, virusas niekur nedingo ir visi turim būti labai realistiškai vertinti situaciją, laikytis visų numatytų saugumo, higienos reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar keliavimas po Baltijos šalis, ar tai reiškia, kad važiuot į Latviją ir Estiją galėsim nesilaikydami karantino 14 dienų ir įvažiuodami, ir grįždami?

Taip, būtent tokia yra šiandien priimto pakeitimo esminė žinia, kad galimybė judėti be 14 dienų izoliacijos.

O keliavimas, susisiekimas su kitomis Europos Sąjungos šalimis? Ar jau mes galėsim keliaut su tuo karantinu. Ir ar tik apie Europos sąjungos šalis artimiausiu metu mes galim tikėtis kažkokių pakeitimų ir kaip su kitomis pasaulio šalimis?

Manau, kad yra labai svarbu įvertinti rizikas, yra skirtingų šalių situacijos yra skirtinga kaip sekasi suvaldyti riziką, stadijų viruso valdymo. Ir nuo to priklausys sprendimai. Labai svarbu, kaip ir viską darom atpalaidavimo srityje daryt etapais. Taip pat ir kalbant apie susisiekimą su kitomis šalimis. Turim įgyvendinti sprendimą, pasižiūrėti kaip tai atrodo mūsų duomenyse ar viruso valdymo rodikliai nekinta į blogesnę pusę ir tuomet galim galvot ir apie tolimesnius sprendimus.

REKLAMA

Manau, daug kam susidomėjimo sukėlė pamąstymai, kad Vyriausybė spręs, kaip gyvensim artimiausius dvejus metus. Tai iš tiesų, kaip mes gyvensim? Ar yra priimtos kažkokios gairės?

Realiai mes matome didėjančias tendencijas, matome, kad bekontaktės paslaugos toliau plinta, mes matome, kokį didžiulį pokytį jau sugebėjo padaryti per trumpą laiką viešajame sektoriuje, kiek savaičių jau turime vykdomą ugdymą nuotoliniu būdu, dalis sveikatos paslaugų taip pat pradėjo veikt nuotoliniu būdu taip kad mes matome, kad naujosios tendencijos jau atėjo tiek į privatų, tiek į viešąjį sektorių. Tam pačiam privačiam bekontaktis pristatymas į namus jau jis pakeitė kaip mes organizuojame net pačias kasdienes mūsų veiklas.

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų