REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl karantino prastovas paskelbusios įmonės skaičiuojamos tūkstančiais, o jose esančių darbuotojų – jau per 100 tūkst. Iš mokesčių mokėtojų surinktų lėšų jų atlyginimams dengti subsidijos jau išmokėtos ir gerai žinomoms bendrovėms.

Dėl karantino prastovas paskelbusios įmonės skaičiuojamos tūkstančiais, o jose esančių darbuotojų – jau per 100 tūkst. Iš mokesčių mokėtojų surinktų lėšų jų atlyginimams dengti subsidijos jau išmokėtos ir gerai žinomoms bendrovėms.

REKLAMA

Užimtumo tarnybos duomenimis, kol kas didžiausia suma darbuotojų algoms dengti skirta parduotuvių tinklą „Eurokos“ valdančiai bendrovei „Kosmelita“. Ji priklauso verslininkui Kęstučiui Sprogiui, kurio turtas neoficialiai vertinamas 14 mln. eurų.

Iš viso 561 „Eurokos“ darbuotojui išmokėta daugiau kaip 136 tūkst. eurų subsidijų darbo užmokesčiui, arba vidutiniškai maždaug 243 kiekvienam iš jų.

Pagal gautą subsidijų sumą antroje vietoje yra bendrovė „Amber Food“, valdanti maitinimo įstaigas „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kt. Už 637 darbuotojus bendrovė gavo per 104 tūkst. eurų subsidijų, vidutiniškai – po 164 eurus vienam darbuotojui.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias netiesioginis „Amber Food“ akcininkas (t.y., akcijas valdo per kitas įmones) yra Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

V. Matijošaičio turtas taip pat vertinamas milijonais – jis Valstybinėje mokesčių inspekcijoje deklaravęs, kad valdomų akcijų vertė viršija 2,4 mln. eurų. Pastarąjį kartą kandidatuodamas į merus jis deklaravo beveik 2,8 mln. eurų pajamų.

REKLAMA

„Kesko Senukai Lithuania“ iš valstybės biudžeto arba visų mokesčių mokėtojų sulaukė 85 tūkst. eurų subsidijų, kuriomis bus dengiamas 488 prastovose buvusių darbuotojų darbo užmokestis. Vidutiniškai kiekvienam atiteks 174 eurai.

REKLAMA
REKLAMA

Registrų centro duomenimis, tiesiogiai ir netiesiogiai pusė „Kesko Senukai Lithuania“ akcijų priklauso Artūrui Rakauskui. Kovo pradžioje skelbta, kad per vieną Estijos bendrovę jis nusipirko prabangų lėktuvą „Embraer 135BJ“.

Bendrovė „Delano“ už 456 darbuotojus gavo beveik 82 tūkst. eurų subsidijų (vidutiniškai 179 eurai vienam darbuotojui). Bendrovė priklauso „Akropolis Group“, ši – „Vilniaus prekybai“. Netiesiogiai šios įmonės iš esmės priklauso turtingiausiu lietuviu laikomam Nerijui Numai (anksčiau Numavičiui).

Papildyta 2020-05-08: „Vilniaus prekybos“ atstovai informavo, kad nei jai, nei „Akropolis Group“ bendrovė „Delano“ nepriklauso. Esą ji dabar priklauso Estijoje registruotoje „Klarus Finance“. Viešai skelbta, kad ši įmonė taip pat susijusi su N. Numa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias subsidijas gavusių įmonių dešimtuke taip pat yra „Pepco Lithuania“, „Makveža“, valstybės įmonė Lietuvos oro uostai, „Litcargus“, „Čili pica“, „Apranga“.

„Pepco Lithuania“ netiesioginis savininkas yra Vokietijos milijardierius Bruno Steinhoffas (turtas vertinamas per 1,2 mlrd. JAV dolerių).

Tarp didžiausių „Makvežos“ galutinių naudos gavėjų yra ne tik verslininkas Mindaugas Sinkevičius, bet ir Seimo narys, konservatorius Dainius Kreivys.

„Apranga“ didžia dalimi netiesiogiai priklauso koncerno „MG Baltic“ savininkui Dariui Mockui, kuris taip pat laikomas vienu turtingiausių Lietuvos žmonių.

Primename, kad nuo kovo 16 d. Lietuvoje paskelbtas karantinas. Dėl jo nemaža dalis įmonių darbuotojams paskelbė prastovas. Pagal neseniai Seimo priimtus įstatymus, iš valstybės biudžeto už tokių darbuotojų algas įmonėms mokamos subsidijos iš valstybės biudžeto.

REKLAMA

Maksimali subsidija vienam darbuotojui už vieną mėnesį yra 607 arba 910,5 euro neatskaičius mokesčių. Už dalį mėnesio mokama proporcingai mažesnė subsidija.

Planuojama priimti įstatymus, pagal kuriuos subsidijos dar bus mokamos ir kurį laiką pasibaigus karantinui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų