REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę premjeras Saulius Skvernelis pasiūlė pradėti diskusijas dėl dviejų su puse dienos savaitgalį, taip siekiant efektyvinti darbą ir paskatinti vartojimą. Įrašu apie tai asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Šią savaitę premjeras Saulius Skvernelis pasiūlė pradėti diskusijas dėl dviejų su puse dienos savaitgalį, taip siekiant efektyvinti darbą ir paskatinti vartojimą. Įrašu apie tai asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

REKLAMA

„Gerbiamieji, ką manote apie idėją „laikinai“ šios vasaros laikotarpiu įvesti keturių darbo dienų savaitę? Ilgesni savaitgaliai paskatintų labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusius laisvalaikio ir turizmo paslaugų sektorius, o didesnis poilsio dienų skaičius stiprintų žmonių imunitetą bei leistų daugiau laiko skirti aktyvesniam socialiniam gyvenimui (t.y. atsigauti po karantino)“, – savo nuomone dalijasi Ž. Mauricas.

Ekonomisto teigimu, šis sprendimas taip pat mažintų regioninę atskirtį Lietuvoje, kadangi, jo teigimu, dažniausiai didmiesčių gyventojai savaitgaliais vyksta į kitus Lietuvos regionus, kur leidžia savo pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalos toks sprendimas padarytų mažai, nes pvz. pramonės sektorius šią vasarą vis tiek dar nedirbs pilnu pajėgumu. Be abejo, tokią iniciatyvą reikėtų koordinuoti tarptautiniu lygmeniu (bent jau Europos Sąjungos). Manau, kad atsirastų daug šios idėjos šalininkų, juolab, kad Skandinavijos šalyse, Olandijoje ir Prancūzijoje vasarą vienaip ar kitaip dirbama žymiai mažiau (be to, ir bendras dirbtų valandų skaičius per savaitę šiose šalyse yra gerokai mažesnis nei 40), o minėti argumentai tinka visos ES mastu (apie turizmo poveikį mažinant atskirtį ES mastu rašiau balandžio 23 įraše)“, – teigia ekonomistas.

REKLAMA

Ž. Mauricas taip pat priduria, kad paskutinį kartą darbo valandų skaičius pasaulyje buvo mažinamas 1919 metais (t.y. prieš 101 metus), kuomet buvo ratifikuota Tarptautinės darbo organizacijos konvencija dėl aštuonių valandų darbo dienos ir 48 valandų darbo savaitės pramonės įmonėse nustatymo.

„Per 100 metų pasaulio ekonomika pasikeitė neatpažįstamai, o dirbame tiek, kiek ir prieš šimtą metų... Turint omenyje, kad nieko nėra pastovesnio kaip laikini dalykai, galbūt kiekvieną vasarą galėsime mėgautis ilgesniais savaitgaliais. P.s. kitais metų laikais (rudenį, žiemą, pavasarį) nėra tikslo įvesti keturių darbo dienų savaitę, nes turizmo ir laisvalaikio paslaugų sektoriai Lietuvoje (bei visoje ES) yra sezoniniai. Be to, žmonės vis tiek didžiąją laiko dalį leidžia namuose (dėl tamsos ir šalčio), prasideda mokslo metai. o ir ekonomikai neigiamas poveikis gali būti pernelyg didelis mažinti darbo valandų skaičių visus metus“, – savo socialinėje feisbuko paskyroje dėstė Ž. Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šią savaitę premjeras Saulius Skvernelis siūlo pradėti diskusijas dėl dviejų su puse dienos savaitgalio, taip siekiant efektyvinti darbą ir paskatinti vartojimą. 

„Aš norėčiau, kad visuomenėje tokios diskusijos prasidėtų, ypatingai kalbant apie tas darbuotojų grupes, kurios patiria didelį psichologinį spaudimą, kaip šiandien pavyzdys – medikai, socialiniai darbuotoja“, – ketvirtadienį Seime sakė premjeras.

„Tikrai diskusija gali prasidėti, ir kalbant tiek apie darbo efektyvumą, ko gero, pusdienis (papildomo) poilsio padėtų. Tai būtų galimybė efektyvinti patį darbą, ir, galiausiai, jei atskiruose sektoriuose reikėtų, valstybė galėtų ir pasamdyti daugiau darbuotojų“, – pažymėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviejų su puse dienos dienos savaitgalį svarsto įvesti svarsto Kinija, kur skatinamas vartojimas taip siekiant pagelbėti ekonomikai, yra sakiusi Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

„Kalbama apie galimybę įvesti 2,5 dienos savaitgalį, kad žmonės mažiau dirbtų, daugiau išlaidautų. Atskiros provincijos išleidžia savo vaučerius, kurie galioja vieną savaitę“, – vartojimo skatinimo priemones šalyje, kurioje prasidėjo koronaviruso protrūkis, nuotolinėje spaudos konferencijoje šią savaitę pristatė ambasadorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų