REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tik Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, itin ryškūs pokyčiai prasidėjo nekilnojamojo turto (NT) sektoriuje. Kilusi panika privertė dalį būstą nuomojančių žmonių sumažinti nuomos kainą.

Vos tik Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, itin ryškūs pokyčiai prasidėjo nekilnojamojo turto (NT) sektoriuje. Kilusi panika privertė dalį būstą nuomojančių žmonių sumažinti nuomos kainą.

REKLAMA

Susiklosčiusia situacija pasinaudoti suspėjusiems nuomininkams bent karantino laikotarpiui pavyko nusiderėti ir laikinai susimažinti nuomos mokestį. Nors būsto nuomos kainos sumažėjo, bet ne tiek, kiek buvo galima tikėtis.

Tai lėmė vienas reikšmingas faktorius. Dėl COVID-19 krizės nemaža dalis būstą pirkti planavusių žmonių nusprendė atidėti savo planus metams ar net ilgesniam laikotarpiui. Tad ši grupė žmonių neleido paklausai susitraukti iki tiek, kad būsto savininkams tektų drastiškai susimažinti savo lūkesčius.

Labiausia atpigo Vilniuje

NT portalo Aruodas.lt duomenimis, vertinant trijų didžiųjų Lietuvos miestų būsto nuomos rinką didžiausi pokyčiai balandį įvyko Vilniuje (remiamasi balandžio 1-26 d. duomenimis – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA

Jei kovo mėnesį 50 kv. m. buto nuoma Vilniuje vidutiniškai kainavo 533 eurus, tai balandį fiksuotas 4,2 proc. kainų kritimas – iki 510 eurų. Lyginant tą patį kovo mėnesį su šių metų vasariu, Vilniuje dar fiksuotas 1,7 proc. nuomos kainų augimas.

REKLAMA

Kaune balandį nuomos kainos buvo 2,9 proc. patrauklesnės nei kovą. Tad jei kovo mėnesį 50 kv. m. butą buvo galima išsinuomoti už vidutinę 376 eurų sumą, tai balandį ji sumažėjo iki 365. Lyginant kovo ir vasario mėnesius, tai pirmąjį kalendorinio pavasario mėnesį nuomos kainos Kaune buvo padidėjusios 0,3 proc.

Klaipėdoje nuomos kainos balandį sumažėjo 1,2 proc. Tad išsinuomoti 50 kv. m. butą kovą buvo galima už vidutiniškai 338 eurus, o balandį – jau už 334 eurus. Įdomu tai, kad kovą būsto nuomos kainos Klaipėdoje augo sparčiausiai iš trijų didžiausių Lietuvos miestų. Lyginant su vasariu jos buvo padidėjusios 2,4 proc.  

REKLAMA
REKLAMA

Situacija jau taisosi

Vilniuje dirbanti nepriklausoma nekilnojamo turto brokerė Jolita Marčiukaitė pabrėžė, kad karantinas labiausia palietė prabangesnių butų sektorių:

„Nuomoju butus Senamiestyje, tai per pirmąsias 2-3 savaites apskritai niekas nesidomėjo nuoma, bet dabar, panašu, viskas jau grįžta į savo vėžes. Žinoma, per tą laiką nuomos kainas savininkai bent 10 proc. sumažino. Nuomininkai aktyviau kalbėjosi su savininkais, prašė mažinti nuomą arba net nutraukė nuomos sutartis dėl karantino.“

Anot J. Marčiukaitė, net 80 proc. jos klientų buvo užsieniečiai, tad uždarius valstybės sienas labai pasijautė jų trūkumas.

„Mažiau nukentėjo nuomojantys pigesnius butus. Ten savininkai sumažino nuomą kokiais 20 eurų arba prarado galimybę padidinti nuomos kainą pasibaigus sutarčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar jau grįžtama prie to, kas buvo anksčiau. Žinoma, situacijų yra įvairių. Bet pastarosios dvi savaitės jau yra gana aktyvios“, – pasakojo J. Marčiukaitė.

Pokyčiai NT rinkoje

Kaune dirbanti asmeninė nekilnojamojo turto brokerė Laura Tamulė daugiausia nuomoja sutvarkytus butus bei tuos, kurie yra naujos statybos namuose:

„Galiu pasakyti, kad aktyvumas rinkoje nesumažėjo. Nejaučiu didelio skirtumo. Žinoma, tenka susitikti su kaukėmis, negali paduoti rankos bei daug informacijos perduodi telefonu.

Nuomos kainos šiek tiek sumažėjo tik dėl sukeltos panikos. Tačiau nuoma juda labai gerai. Neseniai turėjau šiek tiek nusidėvėjusį butą, tai per pusdienį sulaukiau 12 skambučių. Toks pat pikas kaip vasarą.“

REKLAMA

L. Tamulė atkreipė dėmesį, kad nuomos situacijai išlikti aktyviai padėjo tai, kad sustojo būsto pardavimai: „Girdžiu iš klientų, kad jie galvojo pirkti savo būstą, bet dėl COVID-19 situacijos nusprendė palaukti 1-2 metus. Tokiems žmonės, kurie nusprendė laukti juk reikia kur gyventi.

Galiu pastebėti, kad išaugo pigesnių apie 400 eurų kainuojančių butų paklausa. Bet puikiausiai išnuomojami ir 550-600 eurų kainuojantys butai. Kainos truputėlį pakrito, nes savininkai buvo įbauginti. Iš kitos pusės, turime situaciją, kai kainos pradėjo labiau atitikti realybę.“

Erdvesnius būstus keičia kuklesniais

Klaipėdoje dirbanti NT bendrovės „Laimita“ agentūros agentė Tatjana Rinkienė antrino kolegei iš Kauno, kad karantino poveikį nuomos rinkai mažina tas faktas, jog dalis žmonių atsisakė minties šiuo metu įsigyti būstą.

REKLAMA

Anot T. Rinkienės, vis dėlto dalis žmonių neišvengė ir skaudesnių pokyčių: „Žmonės prarado darbus, todėl jie turi išeiti iš prabangesnių butų į pigesnius. Vienas klientas iš 370 eurų kainavusio 3 kambarių buto su šeima buvo priverstas persikelti į vieno kambario būstą už 160 eurų. Tiesiog kai kas nebegali taip leisti sau gyventi, kaip anksčiau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų