REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainiuose geriamajame vandenyje nustatyta pavojinga gyvsidabrio norma

papildyta 21.12 val.

Kėdainių miesto vandenvietėje rasta didesnė nei leistina gyvsidabrio norma, vandens mieste nuo pirmadienio vakaro negalima naudoti maisto ruošimui.

Kėdainių miesto vandenvietėje rasta didesnė nei leistina gyvsidabrio norma, vandens mieste nuo pirmadienio vakaro negalima naudoti maisto ruošimui.

REKLAMA

„Tiekimas neuždraustas, svarbu, kad maistui nebūtų naudojamas tas vanduo. Kiek įmanoma, gyventojams ši informacija buvo išplatinta“, – BNS sakė Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis.

„Kaip tyčia, čia dar ir tas koronavirusas“, – teigė jis.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, kaip teigia savivaldybė, vandens mėginyje rasta 1,71 mikrogramo gyvsidabrio, kai leistina norma yra 1 mikrogramas.

Vandens tiekimu, nuotekų šalinimu ir valymu besirūpinanti bendrovė „Kėdainių vandenys“ šiuo metu aiškinasi, kodėl užfiksuotas didesnis gyvsidabrio kiekis.

Pirmadienį vandens mėginiai pakartotiniams ir papildomiems tyrimams buvo paimti iš septynių vandens gręžinių, aiškinantis, iš kurio iš jų užterštas vanduo pateko į vandenvietę.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu rytoj turėsim atsakymą, kuris ten gręžinys, tai iš jo bus sustabdytas vandens tiekimas. Kol kas situacijos nedramatizuojam“, – teigė meras.

REKLAMA

Savivaldybė skelbia, kad kol nebus gauti vandens tyrimų rezultatai, tol vandentiekio tiekiamo geriamojo vandens Kėdainiuose negalima naudoti maisto ruošimui, tiekiamą vandenį išimtinai galima naudoti tik buitinėms reikmėms.

Kėdainių rajono meras V. Tamulis taip pat pridūrė, kad kol kas tiekti gyventojams geriamojo vandens kitais būdais nesvarstoma, nes neaišku, iš kurio gręžinio į vandenvietę pateko gyvsidabriu užterštas vanduo.

Ankstesniuose tyrimuose, anot savivaldybės, gyvsidabrio kiekio viršijimo nebuvo nustatyta, taip pat sako, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba geriamojo vandens tiekimo nėra uždraudusi ar apribojusi. 

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teigia, kad vandenį iš šios vandenvietės daugiau daugiau nei 28 tūkst. vartotojų ir 553 įmonės bei organizacijos.

Tai – ne tik Kėdainių miesto, tačiau ir Daumantų, Paobelio, Vilainių, Pelėdnagių, Sirutiškio, Medekšių ir Keleriškių kaimų gyventojai.

Gyvsidabris yra toksinis vandens saugos rodiklis. Ilgalaikis vandens, kuriame yra didesnės nei nustatyta gyvsidabrio koncentracijos, vartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų