REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva jau mėnesį gyvena karantino sąlygomis. Uždaryta daugelis viešų vietų, taip pat barai, kavinės, restoranai. Kadangi maitinimo įstaigoms prieš karantiną nepavyko parduoti viso turimo alaus, nemažą jo dalį teko ir dar teks išpilti. Ne tik jų savininkai, bet ir aludariai skaičiuoja milijoninius nuostolius.

Lietuva jau mėnesį gyvena karantino sąlygomis. Uždaryta daugelis viešų vietų, taip pat barai, kavinės, restoranai. Kadangi maitinimo įstaigoms prieš karantiną nepavyko parduoti viso turimo alaus, nemažą jo dalį teko ir dar teks išpilti. Ne tik jų savininkai, bet ir aludariai skaičiuoja milijoninius nuostolius.

REKLAMA

Tik paskelbus apie įvedamą karantiną, ne vienas Lietuvos baras socialiniuose tinkluose skelbė apie pigiau parduodamą alų ir kvietė atvykti.

„Su savimi turėkite tarą, kur įsipilti! Alaus kiekis ribotas, paskubėkite!“ – prieš mėnesį, praėjus dienai po karantino įvedimo socialiniame tinkle „Facebook“ rašė vienas iš Vilniuje esančių barų.

Visgi didelei daliai barų ir kavinių savo turimų likučių nepavyko išparduoti. Tai patvirtina ir Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi alus yra trumpo galiojimo produktas, tai teko nemažai jo atsiimti ir išpilti, dar daugiau alaus bus atsiimama kuomet atsidarys barai ir restoranai, nes tada veždami naują produkciją atsiims alų su pasibaigusiu arba besibaigiančiu galiojimu“, – sako gildijos prezidentas.

REKLAMA

Manoma, kad gamintojai iš maitinimo įstaigų atsiims apie du milijonus litrų alaus. Aludariai vien dėl to patirs apie vieną milijoną eurų nuostolių.

„Labai tikimės, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) supaprastins nurašomo alaus akcizo susigrąžinimo procedūras ir netaikys dabar galiojančių ribojimų alaus nurašymui“, – teigia S. Galadauskas.

Tačiau jis pabrėžia, kad išpilamas alus ir dėl to patiriami nuostoliai nėra didžiausia blogybė.

„Karantino pasekmė – tikėtinas didelis barų ir restoranų bankrotų skaičius. Čia aludariai, nurašydami skolas, gali prarasti apie tris milijonus eurų. Būtų labai gerai, jeigu VMI leistų į sąnaudas nurašyti blogas skolas nelaukiant bankroto procedūrų pabaigos, nes jos kartais būna labai ilgos“, – svarsto S. Galadauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo alaus naikinimą atidėti iki karantino pabaigos

VMI Akcizų administravimo departamento direktorius Žygintas Grekas pasakoja, kad aludaris, norintis susigrąžinti sumokėtus akcizus, jei prekės buvo išleistos į rinką, arba norintis, kad būtų atleistas nuo akcizų, jei prekės nebuvo išleistos į rinką, t. y. alus sugedo akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje, turi pateikti mokesčių administratoriui nustatytos formos pranešimą.

Netinkamas vartojimui alus turi būti naikinamas dalyvaujant mokesčių administratoriaus atstovui. Po prekių sunaikinimo per 10 darbo dienų VMI priima sprendimą dėl prekių pripažinimo negrįžtamai prarastomis arba visiškai sunaikintomis, o po to dar per 10 darbo dienų priimamas sprendimas grąžinti (įskaityti) akcizus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ž. Grekas teigia, kad nors Lietuva jau mėnesį gyvena karantino sąlygomis, o aludariai tikisi supaprastintų nurašomo alaus akcizo susigrąžinimo procedūrų, šiuo metu VMI praktikos keisti nenumato, tačiau teikia rekomendacijas: „Atsižvelgdama į situaciją, susidariusią dėl COVID-19 bei šalyje paskelbus karantiną, VMI rekomenduoja, esant galimybei, naikinimus atidėti iki karantino pabaigos.“

Anot jo, svarbu pažymėti, kad kiekinių apribojimų alaus nurašymui nėra.

Situacija panaši ir svetur

2,84 mln. litrų – tai kiekis alaus Jungtinėje Karalystėje (JK), kuris taip ir liks nepanaudotas, jei barai ir užeigos dėl koronaviruso bus uždarytos iki vasaros, rašo BBC.

REKLAMA

Nepriklausomos savanoriškos vartotojų organizacijos CAMRA, kuri reklamuoja tikrą alų, sidrą ir britų užeigas bei klubus, vadovas Tomas Staineris teigė, kad tokia situacija yra labai liūdinantis darbo ir talento, gaminant puikų alų, iššvaistymas.

Anot jo, JK beveik 40 tūkst. užgeigų rūsiuose visada turi apie 15 statinių alaus, kurių talpa vidutiniškai yra daugmaž 40 l. Tinkamiausias pasterizuoto alaus suvartojimo terminas būna 3–4 mėnesiai po pristatymo, o nepasterizuoto – nuo 6 iki 9 savaičių.

Taigi, didelė dalis atsargų gali nueiti veltui, jeigu karantinas tęsis keletą mėnesių.

Kai kurios užeigos JK alų tiesiog išpylė, nors Britanijos viešojo maitinimo institutas pataria nesiimti tokių veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų