REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį pritarė leisti Vyriausybei karantino metu reguliuoti prekių ir paslaugų kainas, riboti prekių arba paslaugų prieinamumą.

Seimas antradienį pritarė leisti Vyriausybei karantino metu reguliuoti prekių ir paslaugų kainas, riboti prekių arba paslaugų prieinamumą.

REKLAMA

79 Seimo nariai balsavo už, 4 – prieš, 6 susilaikė. Seime prieš savaitę pritrūko balsų įteisinti tokį reguliavimą – balsavime nedalyvavo opozicija. 

Ir nors praėjusią savaitę parlamentarai aršiai ginčijosi dėl pataisų reikalingumo, šį antradienį visi Seimo nariai nuo komentarų susilaikė. Pristatydamas pataisas praėjusią savaitę, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad jos būtų naudojamos tik nustačius piktnaudžiavimo atvejus.

„Įstatymo projekto tikslas suteikti Vyriausybei teisę nustatyti paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją ar įvedus nepaprastąją padėtį <...> pačių būtiniausių prekių ar paslaugų maksimalias didmenines ar mažmenines kainas“, – Seime kalbėjo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras priminė, kad pagal Konstituciją Seimas turi teisę suteikti Vyriausybei arba kitai institucijai teisę reguliuoti kainą tam tikromis ypatingomis aplinkybėmis.

REKLAMA

„Tokių priemonių būtų galima imtis ne prevenciškai, o tik nustačius piktnaudžiavimus rinkoje ar prekių trūkumą dėl paskelbtos valstybės lygiu ekstremaliosios padėties“, – patikino E. Jankevičius.

Neeilinė krizė

Paklaustas, ar siūlomos priemonės yra proporcingos, ministras sakė, kad jos reikalingos susidarius esamai padėčiai.

„Pasaulis dar niekada neturėjo tokios situacijos, kokia yra šiandieną. Įvairiausių krizių buvo, bet visos šalys užsidarė viena nuo kitos. Todėl nėra parašyta vadovėlio ar aiškaus scenarijaus, kaip reikia veikti tokiu klausimu. Vyriausybės sprendimai yra tikrai teisėti“, – kalbėjo E. Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, anot ministro, Vyriausybei gavus įgaliojimus reguliuoti prekių kainas, Vyriausybė nesiimtų iš karto.

„Reguliuodami kainas, jeigu tokia kraštutinė priemonė būtų tikrai reikalinga, mes galime sureguliuoti antkainį. <...> Dabar mes prašome suteikti Vyriausybei įgaliojimus, nieko daugiau“, – teigė E. Jankevičius.

Pasak ministro, jau šiandien matyti situacija, kada nesąžiningi perpardavinėtojai nusipirktas prekes pardavinėja žymiai brangiau.

Pataisos numato, kad Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija parengs būtinų prekių ir paslaugų sąrašą, o kainų bei prieinamumo pokyčius stebės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Jei ji pastebėtų jų trūkumą ar gamintojų bei pardavėjų piktnaudžiavimą, Vyriausybė galėtų įvesti reguliavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, įstatymas įsigalios tik jį pasirašius prezidentui Gitanui Nausėdai, o jis yra išsakęs nepritarimą tokiai iniciatyva. Premjeras Saulius Skvernelis yra pareiškęs, kad kainų reguliavimas yra kraštutinis įrankis prieš spekuliacines kainas, pirmiausia nukreiptas į karantino metu būtinas asmens apsaugos priemones.   

Siūlymą kritikavo verslo, Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos atstovai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų