REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje paskelbus karantiną, o Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui užsiminus apie galimybę šiuo laikotarpiu atidėti komunalinius mokesčius, dalis miesto gyventojų suprato, kad mokesčiai bus atidedami visiems. Todėl dabar miestiečiai stebisi, kodėl jų prašoma susimokėti už komunalines paslaugas. Vis tik Vilniaus miesto savivaldybė akcentuoja, kad lengvata taikoma tik senjorams bei finansinių nuostolių dėl karantino patyrusiems asmenims ir įmonėms.

Lietuvoje paskelbus karantiną, o Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui užsiminus apie galimybę šiuo laikotarpiu atidėti komunalinius mokesčius, dalis miesto gyventojų suprato, kad mokesčiai bus atidedami visiems. Todėl dabar miestiečiai stebisi, kodėl jų prašoma susimokėti už komunalines paslaugas. Vis tik Vilniaus miesto savivaldybė akcentuoja, kad lengvata taikoma tik senjorams bei finansinių nuostolių dėl karantino patyrusiems asmenims ir įmonėms.

REKLAMA

„Ką planuojame daryti, kad COVID-19 viruso pasekmės vilniečiams finansiškai būtų kuo mažiau skaudžios? Svarstome (!) tokį ekonominės pagalbos priemonių paketą vilniečiams ir Vilniuje veikiantiems verslams: komunaliniai mokesčiai – laikinas mokėjimo atidėjimas, jei žmogus neteko darbo ar pajamų šaltinio per viruso laikotarpį“, – savo „Facebook“ paskyroje kovo viduryje rašė R. Šimašius.

Užplūdo sąskaitos

Tačiau kovo pabaigoje dalis vilniečių nustebo gavę sąskaitas ir priminimus susimokėti per kelias darbo dienas. Savo nuogąstavimus klaidingai mero žinutę supratę miestiečiai perkėlė į internetinę erdvę.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerbiamas kliente, ačiū, jeigu jau apmokėjote „Mano BŪSTAS Vilnius“ sąskaitą. Jei dar nespėjote apmokėti, primename, kad iki mokėjimo termino pabaigos liko 5 dienos“, – gautu pranešimu Naujamiesčio gyventojus vienijančioje grupėje dalinosi vilnietė Rita.

REKLAMA

Tiesa, čia pat internautai suskubo priminti, kad būsto administratoriaus teikiamos paslaugos nėra komunaliniai mokesčiai, o pats „Mano būstas“ laiške rašo, kad su finansiniais sunkumais dėl karantino susidūrę gyventojai turėtų kreiptis į juos, kad pavyktų rasti bendrą sprendimą.

Kiti gyventojai stebisi, kodėl apskritai gauna priminimus už sąskaitas, jei neva žadėta jas atidėti: „Aišku, reikės [sumokėti], bet priminimų gal jau siųsti nebereikėtų“.

Treti teiraujasi „Tai kaip ten su tais komunalais?“

Išimtys – ne visiems

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokios išlygos taikomos gyventojams komunalinių mokesčių klausimais. Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas patikina – žmonės, nepatyrę finansinių sunkumų dėl karantino, privalo mokėti mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinė žinia yra, kad žmonės nėra atleidžiami nuo komunalinių mokesčių mokėjimo, juos tikrai reikės sumokėti, ypač tiems, kurie gauna stabilias pajamas, neturi kažkokių finansinių problemų, jie tikrai turi mokesčius mokėti“, – tv3.lt kalbėjo V. Benkunskas.

Vis dėlto vicemeras teigia, kad su kovo mėnesio sąskaitomis gyventojus pasieks ir raginimas komunalinius mokesčius mokėti internetu, vengiant apsilankymo pašto skyriuose ar „Perlo“ terminaluose. Šis prašymas aktualiausias senjorams.

„Už karantino laikotarpį, jeigu jie negali kažkieno kito paprašyti ir patys nueiti, nebus skaičiuojami delspinigiai ir nebus vykdomi aktyvūs [skolų] išieškojimo darbai. Tai senjorams skirta žinia – prašyti vaikų, anūkų sumokėti internetu, o patiems neiti. Delspinigiai nebus skaičiuojami, bus galima susimokėti vėliau, po karantino“, – patikslino V. Benkunskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroji grupė asmenų, kuriems nebus taikomi delspinigiai už susidarius skolas dėl komunalinių mokesčių, – finansinių problemų dėl karantino patyrę fiziniai ir juridiniai asmenys.

„Visiems kitiems žmonėms, kurie susiduria su finansiniais sunkumais dėl karantino, jeigu jie netenka darbo, yra prastovose ar kitaip neteko savo pastovių pajamų, yra numatyta galimybė kreiptis į mūsų komunalinių paslaugų įmones ir prašyti, kad jiems tiesiog būtų atidėti mokėjimai būtent pagal jų pageidavimą. Tai kiekvienas individualus atvejis bus išnagrinėtas ir pritaikytas bendras principas. 

Lygiai taip pat ir juridiniai asmenys, įmonės, kurios dėl karantino patiria finansinių srautų sutrikimus, irgi gali kreiptis ir kreipiasi, beje, į mūsų įmones. Ir tie atidėjimai, išdėstymas mokėjimų yra suderinamas tarpusavyje. Visi kiti moka, kaip mokėję“, – sakė vicemeras.

REKLAMA

Prašymų nedaug

Tiesa, kol kas neaišku, kuriam laikotarpiui atidedami mokesčiai ir po kurio laiko nuo karantino pabaigos gyventojai turės apmokėti savo skolas.

„Kiekvienas atvejis yra individualiai sprendžiamas. Šiai dienai turbūt bendro tokio algoritmo pritaikyti negalime, nes nežinome, kiek truks pats karantinas. O už paslaugas reikės sumokėti kažkada, žiūrėsime, kada baigsis karantinas, kokios yra žmonių arba juridinių asmenų galimybės finansinės. Čia mūsų įmonės yra įpareigotos geranoriškai padėti žmonėms, įmonėms ir rasti geriausią sprendimą“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Iki kovo 31 dienos komunalines paslaugas teikiančios savivaldybės įmonės sulaukė 174 fizinių ir juridinių asmenų prašymų atidėti komunalinius mokesčius.

REKLAMA

„Daugiausiai kreipėsi į Vilniaus šilumos tinklus – 38 fiziniai asmenys ir 23 juridiniai asmenys, bendra suma buvo gauta 236 tūkst. eurų, tokiai sumai buvo prašoma atidėti mokėjimus. „Vilniaus vandenys“ buvo gavę 70 kreipimųsi už 61 tūkst. eurų. Tie besikreipiančiųjų srautai tikrai nėra dideli ir tos pinigų sumos šiandieną dar nėra kažkokios reikšmingos“, – pastebėjo V. Benkunskas.

Portalas tv3.lt primena, kad karantinas Lietuvoje įvestas nuo kovo 16 d. ir pratęstas iki balandžio 13 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų